Hopp til innhold

Knausgård bekrefter at han gir seg

Han sier at han føler seg befridd og lettet.

Video Knausgård gir seg

Forfatteren sier at han bare skal skrive «noe småtteri» og drive forlag sammen med broren.

– Jeg var ikke forberedt på oppstusset rundt beslutningen, men jeg hadde planlagt det litterære selvmordet, sier forfatteren som har gitt oss seksbinds-romanen «Min Kamp».

– Jeg ville så gjerne bli helt fri. Fri til å være voksen og til å være far, sier Karl Ove Knausgård i et av de få intervjuene han gir etter at «Min Kamp 6» kom ut.

– Er ikke hensynsløs

Forfatteren har både blitt hyllet og angrepet for sin selvbiografiske og utleverende stil siden første bind kom ut høsten 2009.

– Rent rasjonelt har jeg skrevet en roman om mitt forhold til faren min. De fleste e-postene jeg har fått fra lesere har handlet om problemene med å ha alkoholiserte foreldre. De færreste har handlet om at noen synes jeg har vært hensynsløs, sier Knausgård.

Forfatterskapet har krevd noen ofre, det legger han ikke skjul på. Han vet at han har krenket mange mennesker, men angrer ikke.

– Jeg har brutt så mange grenser, og noen ganger har jeg gått på akkord med kvaliteten. Seks bind på to år er mye, jeg synes ikke bøkene er så veldig gode, sier han.

Kona sint og raus

Linda Boström Knausgård

Linda Bostrøm Knausgård

Foto: Katja Sund

– En ting er at jeg har gitt bort mitt eget liv. Men jeg har også utlevert samlivet og livet til kona mi. Det har hendt hun har vært sint, men jeg synes hun har vært mest raus, sier Knausgård.

Han har skrevet om samlivet og om konas opphold på psykiatrisk sykehus. Han tror hun er lettet over at bokprosjektet nå er ferdig.

– Hun har selv sagt at det ikke er noe mer mystisk enn at hun har vært syk, og at hun nå er frisk, sier ektemannen.

Skal barna dine få lese bøkene?

– Foreløpig er de for små, men de må jo få lese dem når de selv vil. De kommer antakelig til å oppleve dem forskjellig om de leser dem som 16-åringer eller som 40-åringer. Men jeg har jo ikke gitt bort deres liv. De er bare barn i bøkene mine.

Blir svensk?

Svenske kritikere har trykket Karl Ove Knausgård til sitt bryst. En kritiker mente sågar at han må regnes som svensk, siden han bor i Sverige.

– Jeg er definitivt ikke svensk. Jeg blir mer og mer norsk jo lenger jeg bor i Sverige. Sier mannen som altså ikke er svensk og heller ikke lenger romanforfatter.

Kulturstrøm