Normal

NRK-veteraner på bølgelengde med lytterne

Kombinasjonen av erfarne, folkekjære radiostemmer plassert på NRKs nye digitale radiokanal, gjorde at P1+ allerede fra dag én har vært den sjette største radiokanalen i Norge.

P1+, Viggo Valle, Hanne Hoftun Hans-Petter Jacobsen og Kari Sørbø.

Viggo Valle, Hanne Hoftun Hans-Petter Jacobsen og Kari Sørbø er blant NRKs radioveteraner som trekker lyttere til radiokanalen P1+.

Foto: Julia Naglestad/NRK

I snitt var det over 200.000 radiolyttere som fant veien til den heldigitale radiokanalen P1+ på åpningsdagen. Etter to uker på luften har lyttertallene stabilisert seg på rundt 185.000 per dag.

Det er ikke dårlig når hele 78 prosent av lytterne er over 60 år, og radiokanalen kun er å høre på nettradio, DAB eller TV med digitalt uttak.

Les også: Her kan du følge åpninga av NRKs nye radiokanal

Sensasjonelle tall

– Dette er faktisk sensasjonelt høye tall når kanalen ikke finnes på FM-nettet. Det viser at norske lyttere er klare for digitaliseringen hvis innholdet er godt nok, mener NRKs radiosjef Marius Lillelien.

Les også: DAB-salget eksploderer

De foreløpige og uoffisielle tallene er hentet fra TNS Gallups PPM-undersøkelse og Scores i perioden 2. til 13. oktober. Til sammenligning hadde NRK P2 i snitt 325.000 lyttere i samme periode, mens NRK P1 hadde 1.665.000 radiolyttere.

– Det er viktig å huske på at dette er tall for de tolv første dagene. Det vil nok være variasjoner fremover, men dette er i alle fall en svært god start, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

Blant de kjente NRK-stemmene som er å høre på P1+, finner vi tidligere «Her og Nå»-programleder Kari Sørbø. Hun er strålende fornøyd med de første lyttertallene.

– Jeg synes det er kjempeartig! Før kanalen gikk på luften, snakket vi om at det hadde vært gøy å klare 100.000 lyttere frem mot jul, så viser det seg at vi allerede har det dobbelte, sier en fornøyd Sørbø til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Viggo Valle, Thor Gjermund Eriksen og Kari Sørbø

Viggo Valle og Kari Sørbø hadde kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen som gjest i den aller første Frokostradio-sendingen 2. oktober.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Stramt budsjett

Hun forteller at hun allerede har fått mange e-poster med tilbakemeldinger fra lytterne, og at hun kjenner igjen flere fra «Her og Nå»-tiden. Sørbø var programleder og reporter for aktualitetsprogrammet fra 1987 til 2009, nå er hun å høre i «Frokostradio» på P1+ sammen med Viggo Valle, «Påskelabyrintens far».

– Jeg setter utrolig stor pris på disse tilbakemeldingene, sier Sørbø.

Hun håper interessen blant lytterne vil vedvare også etter at den første nysgjerrigheten har lagt seg, og forteller at de kommer til å fortsette å legge seg i selen for å beholde alle sammen. Gjengen bak P1+ har tidligere uttalt at de produserer Norges rimeligste radiosendinger, ettersom de har svært stramme budsjetter.

– Vi får jo lønn. I tillegg skal kanalen i hovedsak handle om gjenbruk av gammelt NRK-stoff, men jeg hadde ikke hatt noe imot å ha mer penger å lage radio for, sier Sørbø i et lite stikk til radioledelsen.

I likhet med Viggo Valle ser hun imidlertid andre muligheter for å øke kanalens budsjetter:

– Vi er jo årsaken til at DAB-salget har gått i taket, så under neste års lønnsforhandlinger bør vi vel be om provisjon av salget fra radioprodusentene, spøker den erfarne journalisten.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.