NRK Meny
Normal

Knallbra, men ikke lenger viktig

Kan man produsere seg bort fra innhold? Daara J balanserer på en knivsegg med sin nye cd ”School Of Life”.

daara j: school of life

Daara J, ute med første album på sju år, er sensasjonelt gode akkurat nå. Dette kommer til å bli en av de store afrikanske hiphopskivene dette året, tro meg! Daara J akkurat nå er til å smøre på skiva: myke, deilige, nesten uimotståelige. Spørsmålet er: Har de samtidig blitt litt veike?

Dominant

Afrikansk hiphop har kommet langt. K’naan tjener nok sitt på å lage Coca Colas VM-låt, Sør-Afrikas egen kwaito er ikke lenger en nasjonal hemmelighet og i Tanzania har den lokale hiphopvarianten bongo flava blitt den totalt dominerende populærmusikken.

Eksport

Hovedsetet for hiphop i Afrika er likevel Dakar. Senegals hovedstad er ikke bare den byen i verden med flest hiphoputøvere, byen har like mye bidratt til det enorme gjennombruddet for fransk hiphop, med superstjernea MC Solaar i spissen for en mengde senegalesiske rappere som har inntatt Marseille og Paris.

Wolof

Samtidig ble Postive Black Soul de store pionerene for rap på Senegals egne språk, i særdeleshet wolof. Og da Daara J kom med sin cd ”Boomerang” i 2003, ble de øyeblikkelig en sensasjon og et av Senegals internasjonalt mest kjente musikknavn.

Skills

Hvorfor de har brukt sju år på oppfølgeren er ikke forklart, men det er ingen tvil om at de har hatt et ønske om å levere enn gjennomarbeidet produksjon. Og produksjonen er imponerende. Daara J bruker alle de kunnskapene de har tilegnet seg i løpet av de sju årene siden sist. De har reist verden rundt, hanket inn inspirasjon overalt og – ikke minst – plukket opp noen triks. Her er tydelig spor av Dakar, selvsagt, men like mye New York, Paris og, som så ofte, Jamaica.

Språkmektig

Så er det språket. Fransk og engelsk går hand i hand med wolof på Daara Js nye plate. Det er ikke umulig at det skyldes at de har reist mye de siste sju årene, men like sannsynlig er det at Daara J skjeler til de økonomiske muligheten som ligger i å blir forstått av folk over større deler av verden.

Forbløffende

Dermed gjenstår det egentlig bare ett spørsmål: Hvor bra er dette? Svaret er: Forbløffende bra! Gjennomarbeidet, velprodusert, feiende flott hiphop. Jeg skulle ønske et norsk band presterte noe så imponerende som dette.

Malurt til sist

På den annen side – hvor ble det av det afrikanske, det rotekte og det sjarmerende, det som gjorde Daara J så sensasjonelle for sju år siden? Hvor er det illsinte, forargete, rett ut rasende, som gjorde at vi stoppet opp og hørte etter forrige gang? Borte. De er fremdeles sosialt bevisste, men det høres ikke lenger så tvingende nødvendig ut. Ja, de har modnet og blitt mer voksne, men de er ikke lenger et band man ikke kan gå glipp av for alt i verden.

Daara J: ”School Of Life”
Wrasse Records; WRASS 262