Hopp til innhold

Kleskjeden Brandy Melville tildelt versting-pris

Norske ungdommer har talt: Kleskjeden Brandy Melville med kun små størrelser får årets Gullbarbie. Prisen deles ut til den aktøren som få unge til å føle seg verst.

Kø utanfor butikken Brandy Melville i Bogstadveien i Oslo

LANGE KØER: Kleskjeden Brandy Melville har høstet kritikk i årevis, men køene utenfor butikken i Oslo blir ikke mindre av den grunn.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Hvert år deler Press, som er ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, ut den såkalte Gullbarbien. Prisen går til den aktøren som får ungdom til å føle seg verst.

Siden 1. februar har norske ungdommer stemt på den de mener bør få prisen. Nå er resultatet klart, og det italienske klesmerket Brandy Melville fikk soleklart flest stemmer.

Kleskjeden er kjent for kun å ha klær i «onesize» størrelse. Altså kun en størrelse på klærne sine, som passer til en slank kroppsfasong.

Kleskjeden har i mange år måttet tåle kritikk for de små størrelsene sine. Kroppsaktivisten Carina Elisabeth Carlsen kalte størrelsene butikken opererer med for oppskriften på en spiseforstyrrelse.

Lea Mariero, leder for Press - Redd barna Ungdom.

Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom, er kritisk til måten den italienske kleskjeden opererer.

Foto: Press

Ensidig skjønnhets- og kroppsideal

Leder i Press, Lea Mariero, mener det er helt nødvendig at Brandy Melville må ta prisen på alvor og ta ansvar.

Brandy Melville må ta en runde med seg selv og tenke over budskapet de sender til unge jenter for at de selv skal tjene seg rike.

Påvirkningskraften de har til å definere hva som er skjønnhet er skummel, sier hun.

Press skriver at Brandy Melville ble nominert for deres bruk av ensidige skjønnhets- og kroppsideal.

Butikkvindauge til Brandy Melville i Bogstadveien, Oslo

Klærne til Brandy Melville finnes kun i en størrelse.

Foto: Wilhelm Sverdvik

Tillot ikke svarte og overvektige ansatte

I tillegg kom det i høst en artikkel i Business Insider som avdekket at kleskjeden ikke tillot overvektige eller svarte ansatte i butikkene. Ifølge artikkelen ansatte kjeden kun tynne, hvite og pene ungdommer og kvinner.

Nå får selskapet en Barbie lakkert i gull og streng beskjed om å skjerpe seg.

Det er forkastelig at Brandy Melville bruker ungdoms usikkerhet for å tjene penger. Ungdoms psykiske helse er mye viktigere enn at de ønsker å tjene seg rike. Det er på høy tid at selskapet endrer markedsstrategi, og vi får et lovverk som ivaretar alle barns rettigheter, sier Mariero

De nominerte til årets Gullbarbie var OnlyFans, Protein.no, og Brandy Melville.

Dette er 12. gang Gullbarbien deles ut. I fjor var Brandy Melville også nominert til prisen, men da var det Sophie Elise AS som stakk av med versting-prisen.

NRK har prøvd å kontakte Brandy Melville for en kommentar, uten hell. Også tidligere, ved andre anledninger, har vi ikke lyktes å få en kommentar fra kleskjeden.

Bilete frå Instagramkontoen til Brandy Melville

Slanke kropper viser frem klærne på kleskjedens Instagram-konto.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober