Kledd i kunst

En inspirerende presentasjon av en av våre fremste designere.

Julie Skarland

EN BULKETE CATWALK: Med antrekk fra Jule Skarland, en av våre fremste designere

Foto: Annar Bjørgli

Julie Skarland er en av våre aller fremste designere. I 18 år var hun et hett navn på avantgardescenen i motemetropolen Paris, der skapte hun sitt eget klesmerke og drev en suksessrik liten designbutikk.

Julie Skarland

HETT PÅ AVANTGARDESCENEN: En vakker dag i Paris heter antrekket

Foto: Pablo Bartholomew

Nå har hun bodd 9 år i India, og har begynt å skape antrekk som fungerer mer som rene visuelle uttrykk, enn egentlig som bruksplagg. Noen av antrekkene er så skjøre at de sannsynligvis ville gått i stykker hvis man brukte dem.

I vinter viser Kunstindustrimuseet i Oslo de ulike fasene i Julie Skarlands mangfoldige karriere.

Ukonvensjonelle materialmøter

Utstillingen tar oss med på en vandring langs en buktende catwalk, der vi kan følge Skarlands frodige vei fra hennes trendsettende pariserkolleksjoner, til unikaproduksjon i India.

Skarlands snitt er i seg selv sjeldent spesielt banebrytende, det flunkende nye ligger gjerne i de ukonvensjonelle materialmøtene.

Julie Skarland

STRIKK OG TYLL: Kombinasjonen er blitt et slags varemerke for Julie Skarland

Foto: Annar Bjørgli

Særlig kombinasjonen av håndstrikkede tekstiler og tyll er blitt et slags signaturtrekk. Også hennes fantasifulle, eventyrinspirerte broderier er et kjennetegn for Skarlands design.

Hårete selskapskjole

Jeg ble fascinert av en kjole fra Paris-årene fra kolleksjonen «Eskimo Mix». Dette er en small, klassisk fotsid stroppløs tubekjole i imitert reinskinn. Kombinasjonen av det konvensjonelle snittet og det høyst uvanlige materialvalget gjør dette til et utrolig heftig antrekk.

Dessuten spiller det på, og harselerer med designverdens evige produksjon av myter knyttet til Norden, som et spektakulært arktisk isøde, der man selv i selskapelige anledninger må være rustet for snøstorm.

Dress med strikkeermer

Jeg skulle gjerne sett flere klær for menn i utstillingen, men det finnes absolutt et par dristige kreasjoner. Blant annet en enkeltspent gråmelert kortermet tweeddress, med påsydde lange strikkeermer i gult og hvitt.

Dressbuksene er også i utgangspunktet typisk høyvannslengde, og buksebena er på samme måte som ermene skjøtet med strikket tekstil, som en bred vrangbord. Kreasjonen er kronet med en kombinasjon av pels og strikkelue med store ørelapper. Et utrolig typete, utradisjonelt og elegant antrekk som utfordrer mannens kjedelige dressuniformering.

Visuelle fortellinger

Tarantulla

MER KUNST ENN KLÆR: Denne heter Tarantulla

Foto: Guri Dahl

Det at Skarland i dag for det meste skaper kun ett eksemplar av hvert plagg gir henne en enorm frihet som designer.

Hun trenger ikke tenke på produksjon, hun kan dyrke prosessen, og antrekket som et kunstnerisk uttrykk. Hun hengir seg stadig mer til tidkrevende håndarbeid.

Referanser til historien

Skarland har alltid vært opptatt av gjenbruk. Hun bruker gjerne gamle klær fra skapet hjemme, eller fra Fretex.

For eksempel har hun designet en kjole, der bærestykket er hentet fra en gammel grå Per Spook-strikkegenser, resten av kjolelivet er laget av en påbegynt stormønstret genser som Julie Skarlands søsteren strikket på en gang i barndommen, men som hun aldri fullførte.

Til denne brokete overdelen er det montert et brunt klokkeformet tyllskjørt med stor vidde. Resten av den slaktede Per Spook-genseren har Julie Skarland for øvrig sydd om til en strikkeversjon av den klassiske reven som kvinner før i verden hadde om skuldrene, med hode og hale.

Denne er vakkert dandert over en limegrønn tyllkjole med hvite dusker. Slik fletter hun inn, på en humoristisk og elegant måte, referanser til både motehistorien og til sin egen biografi.

Nasjonalmuseets utstilling gir en flott presentasjon av en av våre aller fremste designere.

Julie Skarland

SKJØRE ANTREKK: Noen av kjolene er så skjøre at de kanskje ville gå i stykker om man tok dem på seg.

Foto: Annar Bjørgli

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag