NRK Meny
Normal

Klatremus er årets julefavoritt

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Star Wars» er publikumsfavoritter på kino i jula. Med Morten Tyldums film «Passengers» like bak.

hakkebakkeskogen

KLATREMUS: Filmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen» er basert på Thorbjørn Egners klassiker med samme navn.

Foto: Filmweb

Tallene fra bransjeorganisasjonen Film og kino viser at det var Mikkel Rev og Petter Pinnsvin som stjal mest oppmerksomhet fra kinogjengerne denne julehelgen. Selv om «Dyrene i Hakkebakkeskogen» hadde premiere 1. juledag.

star wars

STAR WARS: Skuespiller Felicity Jones spiller Jyn i den nye «Star Wars»-filmen.

Foto: The Walt Disney Company Nordic, Lucasfilm Ltd.

Filmen fikk høye terningkast og mye skryt av norske anmeldere.

NRK Filmpolitiet ga filmen terningkast fem.

Like bak ligger «Rogue One: A Star Wars Story». Og bak der; den norske regissøren Morten Tyldums store Hollywood-film «Passengers». Som også hadde premiere 1. juledag i Norge.

Filmen med Jennifer Lawrence og Chris Pratt i hovedrollene fikk terningkast fire av NRK Filmpolitiet.

Morten Tyldum snakker med Lawrence og Pratt

NORSK REGISSØR: Morten Tyldum instruerer skuespillerne Jennifer Lawrence og Chris Pratt under innspillingen av «Passengers».

Foto: Jaimie Trueblood

Dårlige anmeldelser

Internasjonalt fikk «Passengers» mer labre kritikker. Nettstedet Rotten Tomatoes, som samler opp kritikernes anmeldelser og gir en gjennomsnittlig karakter, har nå gitt filmen 32 av 100 mulige prosent.

Mens publikum liker filmen bedre og har gitt den 69 av mulige 100 prosent.

Estimatene til boxoffice.com viser at «Passengers» denne helgen har spilt inn 13,5 millioner dollar på verdensbasis. Mens «Star Wars», til sammenligning, har spilt inn 67,5 millioner dollar på den samme tiden.

Columbia Pictures World Premiere of "Passengers"

STJERNEGALLA: Hovedrollene i «Passengers», sammen med regissør Morten Tyldum, på verdenspremieren av filmen.

Foto: Eric Charbonneau

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3