Klatremus er årets julefavoritt

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Star Wars» er publikumsfavoritter på kino i jula. Med Morten Tyldums film «Passengers» like bak.

hakkebakkeskogen

KLATREMUS: Filmen «Dyrene i Hakkebakkeskogen» er basert på Thorbjørn Egners klassiker med samme navn.

Foto: Filmweb

Tallene fra bransjeorganisasjonen Film og kino viser at det var Mikkel Rev og Petter Pinnsvin som stjal mest oppmerksomhet fra kinogjengerne denne julehelgen. Selv om «Dyrene i Hakkebakkeskogen» hadde premiere 1. juledag.

star wars

STAR WARS: Skuespiller Felicity Jones spiller Jyn i den nye «Star Wars»-filmen.

Foto: The Walt Disney Company Nordic, Lucasfilm Ltd.

Filmen fikk høye terningkast og mye skryt av norske anmeldere.

NRK Filmpolitiet ga filmen terningkast fem.

Like bak ligger «Rogue One: A Star Wars Story». Og bak der; den norske regissøren Morten Tyldums store Hollywood-film «Passengers». Som også hadde premiere 1. juledag i Norge.

Filmen med Jennifer Lawrence og Chris Pratt i hovedrollene fikk terningkast fire av NRK Filmpolitiet.

Morten Tyldum snakker med Lawrence og Pratt

NORSK REGISSØR: Morten Tyldum instruerer skuespillerne Jennifer Lawrence og Chris Pratt under innspillingen av «Passengers».

Foto: Jaimie Trueblood

Dårlige anmeldelser

Internasjonalt fikk «Passengers» mer labre kritikker. Nettstedet Rotten Tomatoes, som samler opp kritikernes anmeldelser og gir en gjennomsnittlig karakter, har nå gitt filmen 32 av 100 mulige prosent.

Mens publikum liker filmen bedre og har gitt den 69 av mulige 100 prosent.

Estimatene til boxoffice.com viser at «Passengers» denne helgen har spilt inn 13,5 millioner dollar på verdensbasis. Mens «Star Wars», til sammenligning, har spilt inn 67,5 millioner dollar på den samme tiden.

Columbia Pictures World Premiere of "Passengers"

STJERNEGALLA: Hovedrollene i «Passengers», sammen med regissør Morten Tyldum, på verdenspremieren av filmen.

Foto: Eric Charbonneau

Kulturstrøm

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC
 • Kulturministeren til Ålesund

  Mondag kjem kulturminister Trine Skei Grande til Ålesund, der ho mellom anna skal besøke Balsam, Sunnmørsposten, Sponland foto og Ålesund Kunstfagskole. Statsråden avsluttar i Atlanterhavsparken, der det blir ein gjennomgang av Nasjonal status-prosjektet.

  Atlanterhavsparken i Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK