NRK Meny
Normal

Si det med musikk!

Den klassiske musikken er full av romantikk, både på og bak notearkene. Her får du våre syv favoritter.

CORRECTION Opera Netrebko And Villazon

BOHEMSK KJÆRLIGHET: Puccini har skrevet en av de mest kjente kjærlighetshistoriene i operalitteraturen – La Bohème. Den må selvsagt med på Valentinsdagen.

Foto: Ken Howard / AP

Engelsk te-rose, Rosa Diadem

Holder det ikke med blomster? Si det med klassisk musikk!

Foto: Brynjulf Litlere, Planteguiden

Leter du etter et kjærlighets-soundtrack til Valentinsdagen? Da har den klassiske musikken mye å by på. Musikkhistorien er full av kjærlighetsmusikk – fra Griegs erklæring til sin Nina, til Romeo og Julie-musikk komponert av Prokofiev og Tsjaikovskij. Kjærligheten har inspirert til musikk gjennom alle tider.

Her er våre Valentins-favoritter:

1. Puccini: «O soave fanciulla» fra La Bohéme

Her er vi i en tidlig fase av et kjærlighetsforhold. I den smektende duetten «O soave fanciulla» («Å skjønne pike») fra Puccinis opera La Bohéme, forstår hovedpersonene Rodolfo og Mimi at de elsker hverandre og synger om sin nye kjærlighet.

2. Mahler: Adagietto, 5. symfoni

Mahler var på mange måter ingen optimal ektemann. Han forbød blant annet sin kone Alma å komponere etter at de var blitt gift. Men selv om Mahler hadde sine feil, så visste han hvordan han skulle komponere en symfonisk kjærlighetserklæring. Denne satsen ble skrevet til Alma Mahler.

3. Grieg: «Jeg elsker dig»

«Min Tankes Tanke ene du er vorden, Du er mit Hjertes første Kærlighed. Jeg elsker Dig, som Ingen her på Jorden, Jeg elsker Dig i Tid og Evighed!» Trenger vi å si mer?

4. Rakhmaninov: 2. klaverkonsert, 2. sats

Mange har latt seg inspirere av dette stykket, fra Céline Dion til regissør David Lean da han lagde filmklassikeren Brief Encounter. Her akkompagnerer Rakhmaninov det ulykkelige kjærlighetsforholdet mellom to som møtes tilfeldig på en togstasjon.

5. Puccini: «Un bel di vedremo»

Kjærligheten kan være vakker, og den kan være tragisk. Operahistorien er full av ulykkelig kjærlighet. I Puccinis Madama Butterfly lengter en ung japansk pike etter sin amerikanske ektemann. I arien «Un bel di Vedremo» synger hun om at han skal komme tilbake en vakker dag.

6. Tsjaikovskij: Romeo og Julie

Vi kommer ikke unna Romeo og Julie om vi skal snakke om romantisk musikk. Mange komponister har latt seg inspirere av Shakespears tragiske kjærlighetshistorie. Men om vi skal velge oss ett eksempel, så velger vi Tsjaikovskij.

7. Mozart: «Soave sia il vento»

Men for all del: ikke alle kjærlighetshistorier ender ulykkelig. I Mozarts forviklingskomedie Cosí fan tutte ser det lenge ut som om det skal ende galt for våre to elskende par, men i siste akt ender alt som det skal. Heldigvis.

Vil du ha mer musikk til valentinsdagen? Da kan du skru på Ring inn musikken, Ettermiddag med Gro og Midt i musikken på NRK Klassisk.

ITALY-THEATRE-LA BHOEME
Foto: PACO SERINELLI / AFP
 • Anbefalt videre lesning:

beethoven stravinskij mozart

TRE FAVORITTER: Beethoven, Stravinskij, Mozart

Dette er Norges klassiske favoritter

Vinneren i kåringen av det beste orkesterverket gjennom tidene er soleklar. Men det ble en hard kamp om andre- og tredjeplassen. Les og hør hele lista her.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag