Hopp til innhold

Si det med musikk!

Den klassiske musikken er full av romantikk, både på og bak notearkene. Her får du våre syv favoritter.

CORRECTION Opera Netrebko And Villazon

BOHEMSK KJÆRLIGHET: Puccini har skrevet en av de mest kjente kjærlighetshistoriene i operalitteraturen – La Bohème. Den må selvsagt med på Valentinsdagen.

Foto: Ken Howard / AP

Engelsk te-rose, Rosa Diadem

Holder det ikke med blomster? Si det med klassisk musikk!

Foto: Brynjulf Litlere, Planteguiden

Leter du etter et kjærlighets-soundtrack til Valentinsdagen? Da har den klassiske musikken mye å by på. Musikkhistorien er full av kjærlighetsmusikk – fra Griegs erklæring til sin Nina, til Romeo og Julie-musikk komponert av Prokofiev og Tsjaikovskij. Kjærligheten har inspirert til musikk gjennom alle tider.

Her er våre Valentins-favoritter:

1. Puccini: «O soave fanciulla» fra La Bohéme

Her er vi i en tidlig fase av et kjærlighetsforhold. I den smektende duetten «O soave fanciulla» («Å skjønne pike») fra Puccinis opera La Bohéme, forstår hovedpersonene Rodolfo og Mimi at de elsker hverandre og synger om sin nye kjærlighet.

2. Mahler: Adagietto, 5. symfoni

Mahler var på mange måter ingen optimal ektemann. Han forbød blant annet sin kone Alma å komponere etter at de var blitt gift. Men selv om Mahler hadde sine feil, så visste han hvordan han skulle komponere en symfonisk kjærlighetserklæring. Denne satsen ble skrevet til Alma Mahler.

3. Grieg: «Jeg elsker dig»

«Min Tankes Tanke ene du er vorden, Du er mit Hjertes første Kærlighed. Jeg elsker Dig, som Ingen her på Jorden, Jeg elsker Dig i Tid og Evighed!» Trenger vi å si mer?

4. Rakhmaninov: 2. klaverkonsert, 2. sats

Mange har latt seg inspirere av dette stykket, fra Céline Dion til regissør David Lean da han lagde filmklassikeren Brief Encounter. Her akkompagnerer Rakhmaninov det ulykkelige kjærlighetsforholdet mellom to som møtes tilfeldig på en togstasjon.

5. Puccini: «Un bel di vedremo»

Kjærligheten kan være vakker, og den kan være tragisk. Operahistorien er full av ulykkelig kjærlighet. I Puccinis Madama Butterfly lengter en ung japansk pike etter sin amerikanske ektemann. I arien «Un bel di Vedremo» synger hun om at han skal komme tilbake en vakker dag.

6. Tsjaikovskij: Romeo og Julie

Vi kommer ikke unna Romeo og Julie om vi skal snakke om romantisk musikk. Mange komponister har latt seg inspirere av Shakespears tragiske kjærlighetshistorie. Men om vi skal velge oss ett eksempel, så velger vi Tsjaikovskij.

7. Mozart: «Soave sia il vento»

Men for all del: ikke alle kjærlighetshistorier ender ulykkelig. I Mozarts forviklingskomedie Cosí fan tutte ser det lenge ut som om det skal ende galt for våre to elskende par, men i siste akt ender alt som det skal. Heldigvis.

Vil du ha mer musikk til valentinsdagen? Da kan du skru på Ring inn musikken, Ettermiddag med Gro og Midt i musikken på NRK Klassisk.

ITALY-THEATRE-LA BHOEME
Foto: PACO SERINELLI / AFP
 • Anbefalt videre lesning:

beethoven stravinskij mozart

TRE FAVORITTER: Beethoven, Stravinskij, Mozart

Dette er Norges klassiske favoritter

Vinneren i kåringen av det beste orkesterverket gjennom tidene er soleklar. Men det ble en hard kamp om andre- og tredjeplassen. Les og hør hele lista her.

Kulturstrøm

 • Samler inn penger til statue av Freya

  «Statue til minne om hvalrossen Freya» heter Spleisen som ble opprettet kort tid etter at hvalrossen ble avlivet søndag morgen.

  – Alle pengene som samles inn går til produksjonen av en statue av hvalrossen, står det i innsamlingen.

  I skrivende stund er det samlet inn i underkant av 10.000 kroner.

  Om prosjektet ikke skulle bli noe av, går pengene til WWF Norge.

  Hvalrossen Freya på brygge
  Foto: NRK
 • VG: TV 2 og Altibox i nye forhandlinger

  Det opplyser kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox til avisa mandag.

  – Vi er blitt enige om å sette oss til forhandlingsbordet igjen. Det er et signal om at vi har et håp om å komme til en ny avtale. Det er vi glade for, sier Veggeland videre.

  Helt siden 1. april har 530.000 Altibox-kunder og godt over en million TV-seere vært uten TV 2.

  – Av hensyn til seerne mener vi det er riktig å gi hverandre en siste sjanse og forhandle om en avtale om TV 2s innhold og tjenester på nytt, skriver TV 2s kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Sarah C.J. Willand, i en SMS til avisen.

 • Venteliste på «Sataniske vers»

  Interessen for boken «Sataniske vers» på bibliotekene i Oslo har blusset opp.

  Fredag ble forfatteren Salman Rushdie angrepet på en scene i New York.

  Før dette var det null venteliste på boken. Mandag formiddag hadde 145 personer stilt seg i kø for å lese «Sataniske vers».

  Ventelista gjelder for alle utgaver på alle språk. På flere språk er det fortsatt ledige eksemplarer enkelte steder.

  Biblioteket sier at de nå vurderer å kjøpe inn flere eksemplarer på grunn av etterspørselen.