NRK Meny
Normal

Klarte ikke å bli enige om ny dirigent

Musikerne i Berlinfilharmonien greide ikke å finne ut hvem de ønsker skal overta «verdens mest prestisjetunge jobb innen klassisk musikk».

GERMANY-MUSIC-PEOPLE-BERLIN-PHILHARMONIC-VOTE

BLE IKKE ENIGE: Berlin-filharmoniens styremedlemmer møtte pressen etter elleve timer med diskusjoner i går kveld. Fra venstre Martin Hoffmann, Stanley Dodds, Peter Riegelbauer, Ulrich Knörzer og Olaf Maninger.

Foto: MAURIZIO GAMBARINI / Afp

Etter elleve timer med diskusjoner bak lukkede dører konkluderte de 124 musikerne med at de ikke ville klare å bli enige om hvem som skal bli deres nye dirigent etter 2018.

– Jeg må dessverre fortelle dere at vi ikke har klart å oppnå et resultat, sa kontrabassist Peter Riegelbauer til et spent pressekorps mandag.

Han la til at de hadde hatt flere runder med stemmegivning, men ikke klart å oppnå flertall for én kandidat.

Prøver igjen «i løpet av ett år»

Prosessen kan minne om pavevalget: Musikerne møtes, legger fra seg mobiltelefoner, lover å holde prosessen hemmelig – og forlater ikke åstedet før de har blitt enige.

Simon Rattle

DIRIGENT TIL 2018: Berlinfilharmonien skal finne britiske Sir Simon Rattles etterfølger.

Foto: TIM Brakemeier / AFP

Enigheten ble altså denne gangen at de ikke ville greie å bli enige. I stedet venter nye runder med avstemminger.

– Vi må fortsette denne prosessen, og det vil skje i løpet av ett år, sa Riegelbauer.

Imens fortsetter dagens dirigent, britiske Sir Simon Rattle, i jobben. Han har oppdraget i den tyske hovedstaden i tre år til før han overtar som sjefdirigent for London Symfoniorkester i 2018.

LES OGSÅ:

Andris Nelsons og Christian Thielemann

TO HEITE KANDIDATER: Til venstre Andris Nelsons, sjefdirigent i Boston Symfoniorkester. Til høyre Christian Thielemann, sjefdirigent i Staatskapelle Dresden.

Foto: AP/Boston Symphony Orchestra, Marco Borggreve (Nelsons); AFP/Vincenzo Pinto (Thielemann)