Klart for rettssak om Sørbråten-minnested

Regjeringsadvokaten legger ned påstand om full frifinnelse i saken naboene på Sørbråten har anlagt mot staten. Dermed blir det etter alt å dømme rettssak om Jonas Dahlbergs omstridte minnesmerke.

Regjeringen vil unngå en opprivende rettssak og tilbyr å forkaste minnesmerket på Sørbråten. Men nekter omkamp om plasseringen.

KAN VRAKES: Jonas Dahlbergs vinnerforslag ble foreslått trukket i et forsøk på å komme til forlik med naboene.

I et brev til Ringerike tingrett tirsdag ber advokat Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten om full frifinnelse for staten i saken om det betente 22. juli-minnesmerket i Hole kommune.

Ber retten sette av tre uker

Anders F. Wilhelmsen

KLAR TIL RETTSSAK: Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten er klar til å forsvare staten mot søksmålet fra Sørbråten-naboene.

Foto: NRK

Naboer har gått til sak mot staten for å få stanse det planlagte minnestedet på Sørbråten, på landsiden overfor Utøya.

Søksmålet kom etter flere års motstand mot utbyggingsplanene, der naboer reagerte på ikke å ha blitt involvert i valget av minnested og plassering.

Brevet er regjeringsadvokatens formelle svar på stevningen, og slår fast at staten nå er forberedt på å føre saken for retten.

Det til tross for at kommunalminister Jan Tore Sanner flere ganger har understreket at han ønsker å unngå en «opprivende rettssak».

– Fra departementenes side var det et ønske om at dette ikke skulle bli en rettssak. Derfor har man kommet med et utspill til mulig forliksløsning, men saksøker har ikke ønsket å forhandle videre om en slik løsning, sier Wilhelmsen.

Regjeringsadvokaten ber i brevet om at det settes av tre uker til saken når den kommer opp for Ringerike tingrett, på grunn av den «betydelige bevisførselen» som kreves.

I innstillingen ber de også om at staten tar saksomkostningene.

Mener loven er fulgt

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om det planlagte minnesmerket etter nabolovens bestemmelser er til skade for naboene på en «urimeleg eller uturvande» måte.

Wilhelmsen argumenterer i brevet for loven er fulgt, og at konsekvensene for naboene ikke er urimelige.

«De fysiske konsekvensene av å etablere et nasjonalt minnesmerke ligger, slik staten ser det, innenfor det som må forventes», heter det i brevet.

Den lokale motstanden har allerede ført til store forsinkelser i arbeidet. Minnestedet på Sørbråten skulle etter den opprinnelige planen har stått ferdig til femårsmarkeringen for 22. juli-angrepene i sommer, men så langt er ikke arbeidet påbegynt.

Forrige uke ble det kjent at regjeringen har tilbudt naboene å forkaste Jonas Dahlbergs vinnerforslag «Memory Wound» som et mulig forlik. Tilbudet ble forkastet.

I brevet fra regjeringsadvokaten slås det fast at tilbudet inntil videre står ved lag.

– Forlikstilbudet er et resultat av at man ønsker å komme i gang med å etablere minnestedet så raskt som mulig. Da har man sett at dette kunne være en måte for å raskere kunne etablere et minnested på Sørbråten, sier Wilhelmsen.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP