NRK Meny
Normal

Klart for rettssak om Sørbråten-minnested

Regjeringsadvokaten legger ned påstand om full frifinnelse i saken naboene på Sørbråten har anlagt mot staten. Dermed blir det etter alt å dømme rettssak om Jonas Dahlbergs omstridte minnesmerke.

Regjeringen vil unngå en opprivende rettssak og tilbyr å forkaste minnesmerket på Sørbråten. Men nekter omkamp om plasseringen.

KAN VRAKES: Jonas Dahlbergs vinnerforslag ble foreslått trukket i et forsøk på å komme til forlik med naboene.

I et brev til Ringerike tingrett tirsdag ber advokat Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten om full frifinnelse for staten i saken om det betente 22. juli-minnesmerket i Hole kommune.

Ber retten sette av tre uker

Anders F. Wilhelmsen

KLAR TIL RETTSSAK: Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten er klar til å forsvare staten mot søksmålet fra Sørbråten-naboene.

Foto: NRK

Naboer har gått til sak mot staten for å få stanse det planlagte minnestedet på Sørbråten, på landsiden overfor Utøya.

Søksmålet kom etter flere års motstand mot utbyggingsplanene, der naboer reagerte på ikke å ha blitt involvert i valget av minnested og plassering.

Brevet er regjeringsadvokatens formelle svar på stevningen, og slår fast at staten nå er forberedt på å føre saken for retten.

Det til tross for at kommunalminister Jan Tore Sanner flere ganger har understreket at han ønsker å unngå en «opprivende rettssak».

– Fra departementenes side var det et ønske om at dette ikke skulle bli en rettssak. Derfor har man kommet med et utspill til mulig forliksløsning, men saksøker har ikke ønsket å forhandle videre om en slik løsning, sier Wilhelmsen.

Regjeringsadvokaten ber i brevet om at det settes av tre uker til saken når den kommer opp for Ringerike tingrett, på grunn av den «betydelige bevisførselen» som kreves.

I innstillingen ber de også om at staten tar saksomkostningene.

Mener loven er fulgt

Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om det planlagte minnesmerket etter nabolovens bestemmelser er til skade for naboene på en «urimeleg eller uturvande» måte.

Wilhelmsen argumenterer i brevet for loven er fulgt, og at konsekvensene for naboene ikke er urimelige.

«De fysiske konsekvensene av å etablere et nasjonalt minnesmerke ligger, slik staten ser det, innenfor det som må forventes», heter det i brevet.

Den lokale motstanden har allerede ført til store forsinkelser i arbeidet. Minnestedet på Sørbråten skulle etter den opprinnelige planen har stått ferdig til femårsmarkeringen for 22. juli-angrepene i sommer, men så langt er ikke arbeidet påbegynt.

Forrige uke ble det kjent at regjeringen har tilbudt naboene å forkaste Jonas Dahlbergs vinnerforslag «Memory Wound» som et mulig forlik. Tilbudet ble forkastet.

I brevet fra regjeringsadvokaten slås det fast at tilbudet inntil videre står ved lag.

– Forlikstilbudet er et resultat av at man ønsker å komme i gang med å etablere minnestedet så raskt som mulig. Da har man sett at dette kunne være en måte for å raskere kunne etablere et minnested på Sørbråten, sier Wilhelmsen.

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP