Klart for ny sesong av NRKs slektssuksess

I en ny sesong med NRKs populære slektsserie «Hvem tror du at du er?» får Geir Lippestad avslørt at hans forfedre gjorde en stor innsats for psykisk utviklingshemmede rundt forrige århundreskifte.

Geir Lippestad i Hvem tror du at du er?

VIDEO: Det Geir Lippestad finner ut om egen slekt gjør ham fryktelig stolt.

Åtte kjendiser oppdager ting som de ikke visste om sine forfedre i serien «Hvem tror du at du er», som har sendestart torsdag 1. januar på NRK1 (se full liste over deltakere i egen faktaboks).

I første episode får advokat Geir Lippestad bistand til å finne ut mer om sin oldefar Carl Thorvald Lippestad, som døde veldig ung.

Pionerer

Han finner ut at oldefaren forlot hjemgården i Østfold og dro inn til Oslo. Sammen med sin bror var han rundt forrige århundreskifte med på å bygge opp et institutt på Torshov som jobbet med psykisk utviklingshemmede jenter.

De var dermed pionerer på dette området – og dette i en tid hvor utviklingshemmede ble møtt med skjellsord som idioter, djevelunger og byttinger.

På den tiden skolen ble bygd opp, mente mange at «svake individer», som de utviklingshemmede, ikke hørte hjemme i samfunnet. Men Lippestad-familien tenkte motsatt.

De var inspirert av pedagogiske ideer i Frankrike, og underviste opp mot 100 utviklingshemmede jenter ut ifra deres evner og behov.

Hvem tror du at du er? med Geir Lippestad

PIONERER: Advokat Geir Lippestad finner ut at hans forfedre forlot Hobøl i Østfold for å dra til byen og starte skole for utviklingshemmede.

Foto: Monster AS

Egne erfaringer

For Lippestad er dette ekstra sterkt med tanke på at hans egen datter Rebekka hadde en alvorlig funksjonshemning. Hun døde i 2013, bare 17 år gammel.

– Begge mine oldeforeldre har vært med på å bygge opp dette stedet, og har vært i bresjen for det synet på mennesker som var annerledes. Jeg har jo barn selv som absolutt kan sies å være i denne gruppen, og vet hvilket fantastisk liv Rebekka fikk, nettopp på grunn av spesialpedagogikk, utdannelse og skole, sier han.

– Ting hun vokste på og lærte rundt det å kommunisere. At mine forfedre har vært med på å si at dette var viktig, gjør meg rett og slett stolt av dem, sier han.

Populær serie

«Hvem tror du at du er?» har vært en svært populær serie, og snittet i forrige sesong var på 1 032 000 seere.

Prosjektredaktør Marie Sjo sier at det kreves svært mye research til å lage programmene, som er produsert av Monster for NRK.

– Det er en svært spesiell produksjon. Det kreves jo at vi finner gode historier for at vi skal ha noe å fortelle. Men deltakerne har ekte overraskelser i vente når de blir med på dette, sier hun.

Første episode av «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 torsdag 1. januar klokka 21.45. Andre episode vises allerede søndag 4. januar, og de seks resterende episodene vises også på de neste søndagskveldene.

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven