Hopp til innhold

Klart for ny sesong av NRKs slektssuksess

I en ny sesong med NRKs populære slektsserie «Hvem tror du at du er?» får Geir Lippestad avslørt at hans forfedre gjorde en stor innsats for psykisk utviklingshemmede rundt forrige århundreskifte.

Geir Lippestad i Hvem tror du at du er?

VIDEO: Det Geir Lippestad finner ut om egen slekt gjør ham fryktelig stolt.

Åtte kjendiser oppdager ting som de ikke visste om sine forfedre i serien «Hvem tror du at du er», som har sendestart torsdag 1. januar på NRK1 (se full liste over deltakere i egen faktaboks).

I første episode får advokat Geir Lippestad bistand til å finne ut mer om sin oldefar Carl Thorvald Lippestad, som døde veldig ung.

Pionerer

Han finner ut at oldefaren forlot hjemgården i Østfold og dro inn til Oslo. Sammen med sin bror var han rundt forrige århundreskifte med på å bygge opp et institutt på Torshov som jobbet med psykisk utviklingshemmede jenter.

De var dermed pionerer på dette området – og dette i en tid hvor utviklingshemmede ble møtt med skjellsord som idioter, djevelunger og byttinger.

På den tiden skolen ble bygd opp, mente mange at «svake individer», som de utviklingshemmede, ikke hørte hjemme i samfunnet. Men Lippestad-familien tenkte motsatt.

De var inspirert av pedagogiske ideer i Frankrike, og underviste opp mot 100 utviklingshemmede jenter ut ifra deres evner og behov.

Hvem tror du at du er? med Geir Lippestad

PIONERER: Advokat Geir Lippestad finner ut at hans forfedre forlot Hobøl i Østfold for å dra til byen og starte skole for utviklingshemmede.

Foto: Monster AS

Egne erfaringer

For Lippestad er dette ekstra sterkt med tanke på at hans egen datter Rebekka hadde en alvorlig funksjonshemning. Hun døde i 2013, bare 17 år gammel.

– Begge mine oldeforeldre har vært med på å bygge opp dette stedet, og har vært i bresjen for det synet på mennesker som var annerledes. Jeg har jo barn selv som absolutt kan sies å være i denne gruppen, og vet hvilket fantastisk liv Rebekka fikk, nettopp på grunn av spesialpedagogikk, utdannelse og skole, sier han.

– Ting hun vokste på og lærte rundt det å kommunisere. At mine forfedre har vært med på å si at dette var viktig, gjør meg rett og slett stolt av dem, sier han.

Populær serie

«Hvem tror du at du er?» har vært en svært populær serie, og snittet i forrige sesong var på 1 032 000 seere.

Prosjektredaktør Marie Sjo sier at det kreves svært mye research til å lage programmene, som er produsert av Monster for NRK.

– Det er en svært spesiell produksjon. Det kreves jo at vi finner gode historier for at vi skal ha noe å fortelle. Men deltakerne har ekte overraskelser i vente når de blir med på dette, sier hun.

Første episode av «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 torsdag 1. januar klokka 21.45. Andre episode vises allerede søndag 4. januar, og de seks resterende episodene vises også på de neste søndagskveldene.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.