Hopp til innhold

Klart for ny sesong av NRKs slektssuksess

I en ny sesong med NRKs populære slektsserie «Hvem tror du at du er?» får Geir Lippestad avslørt at hans forfedre gjorde en stor innsats for psykisk utviklingshemmede rundt forrige århundreskifte.

Geir Lippestad i Hvem tror du at du er?

VIDEO: Det Geir Lippestad finner ut om egen slekt gjør ham fryktelig stolt.

Åtte kjendiser oppdager ting som de ikke visste om sine forfedre i serien «Hvem tror du at du er», som har sendestart torsdag 1. januar på NRK1 (se full liste over deltakere i egen faktaboks).

I første episode får advokat Geir Lippestad bistand til å finne ut mer om sin oldefar Carl Thorvald Lippestad, som døde veldig ung.

Pionerer

Han finner ut at oldefaren forlot hjemgården i Østfold og dro inn til Oslo. Sammen med sin bror var han rundt forrige århundreskifte med på å bygge opp et institutt på Torshov som jobbet med psykisk utviklingshemmede jenter.

De var dermed pionerer på dette området – og dette i en tid hvor utviklingshemmede ble møtt med skjellsord som idioter, djevelunger og byttinger.

På den tiden skolen ble bygd opp, mente mange at «svake individer», som de utviklingshemmede, ikke hørte hjemme i samfunnet. Men Lippestad-familien tenkte motsatt.

De var inspirert av pedagogiske ideer i Frankrike, og underviste opp mot 100 utviklingshemmede jenter ut ifra deres evner og behov.

Hvem tror du at du er? med Geir Lippestad

PIONERER: Advokat Geir Lippestad finner ut at hans forfedre forlot Hobøl i Østfold for å dra til byen og starte skole for utviklingshemmede.

Foto: Monster AS

Egne erfaringer

For Lippestad er dette ekstra sterkt med tanke på at hans egen datter Rebekka hadde en alvorlig funksjonshemning. Hun døde i 2013, bare 17 år gammel.

– Begge mine oldeforeldre har vært med på å bygge opp dette stedet, og har vært i bresjen for det synet på mennesker som var annerledes. Jeg har jo barn selv som absolutt kan sies å være i denne gruppen, og vet hvilket fantastisk liv Rebekka fikk, nettopp på grunn av spesialpedagogikk, utdannelse og skole, sier han.

– Ting hun vokste på og lærte rundt det å kommunisere. At mine forfedre har vært med på å si at dette var viktig, gjør meg rett og slett stolt av dem, sier han.

Populær serie

«Hvem tror du at du er?» har vært en svært populær serie, og snittet i forrige sesong var på 1 032 000 seere.

Prosjektredaktør Marie Sjo sier at det kreves svært mye research til å lage programmene, som er produsert av Monster for NRK.

– Det er en svært spesiell produksjon. Det kreves jo at vi finner gode historier for at vi skal ha noe å fortelle. Men deltakerne har ekte overraskelser i vente når de blir med på dette, sier hun.

Første episode av «Hvem tror du at du er?» vises på NRK1 torsdag 1. januar klokka 21.45. Andre episode vises allerede søndag 4. januar, og de seks resterende episodene vises også på de neste søndagskveldene.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP