Hopp til innhold

Klart for fylle-TV på NRK

Den nye NRK3-serien «Fylla» har som mål å ta festing på alvor. Men NRKs prosjektredaktør tror at noen vil synes det er litt vondt å se seg selv på skjermen.

Populærvitenskapelig guide til alkohol for deg som lurer på hva som egentlig skjer når du løfter flaska til munnen. Vi blir med Henning og kompisene på bygdefest, og vi skjenker frivillige for å se hvorfor vi får ulik promille selv om vi drikker det samme. Programleder: Ole-André Sivertsen. (1:6)

Video: Se første program i serien «Fylla» i nett-TV.

I dag er det premiere på NRK3-serien «Fylla», som er en populærvitenskapelig serie om… ja, fylla. Målet med de seks avsnittene er å vise hva som skjer når man drikker, samt hva som er myter og fakta rundt fyll.

Programleder Ole Andre Sivertsen har omtalt serien som en blanding av helgefylla og forskning, og allerede før første episode er vist, er serien omdiskutert. Programleder Sivertsen er til stede på Twitter for å svare på spørsmål om programmet fra klokka 16 onsdag og utover. Hashtag er #fylla.

Prosjektredaktør Pia Basberg i NRK sier at det er altfor lite informasjon rundt drikking, tatt i betraktning at dette er noe mange er opptatt av. Hun sier at de har til hensikt å vise et reelt bilde av hvordan festing blant unge fungerer.

Vil ta vekk skylappene

Pia Basberg

Prosjektredaktør Pia Basberg i NRK sier at de har prøvd å lage noe som unge kan kjenne seg igjen i uten at det blir viftet med pekefingeren.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Mange drikker hver eneste helg, men vet samtidig altfor lite om hvordan alkohol fungerer, hvor mye man tåler, hvordan man demper bakrusen, og generelt hva som faktisk skjer med kroppen. Vi ville nå unge mennesker fra 18-25 år med denne serien, og har prøvd å lage noe som de kan kjenne seg igjen i uten at vi vifter med pekefingeren, sier Basberg.

I første episode blir vi med til Eina i Oppland, hvor Henning og hans kompiser har en temmelig fuktig kveld når hele bygda samles til fest på samfunnshuset.

Vi får også være med når programleder Ole André Sivertsen tar med folk i studio for å demonstrere hvor ulikt de reagerer på alkohol ut i fra kroppsbygning.

Det har ikke vært altfor mange norskproduserte TV-programmer utenfor realitysjangeren som handler om fyll, men Basberg mener det er på høy tid.

– Jeg synes NRK gjør noe fint med å ta vekk skylappene og opplyse rundt dette på en måte som kan være interessant. Jeg tror også at foreldre kan lære noe av å se på, sier Basberg om serien som er produsert av Teddy TV for NRK.

– Forventer du reaksjoner?

– Fyll på TV er noe seerne har blitt vant til, både med at vi viste en del av det i «Valdres Teens», og ikke minst via «Big Brother» og «Paradise Hotel». Men NRK må tåle et kritisk blikk når vi tar opp slike temaer, på samme måten som vi fikk mye oppmerksomhet med «Trekant». Men jeg er stolt av måten vi har laget dette på, og alkohol er jo tross alt tillatt i Norge, sier hun.

En opplevelse

Henning Raae Fosslien

Henning Raae Fosslien, som er en av festdeltakerne på Eina på Toten, er spent på programmet.

Foto: NRK

Det er ikke sikkert at alle som er med i noen av de fuktigste scenene fra bygdefesten på Eina på Toten vil sette pris på om bestemor får se innslaget.

22 år gamle Henning Raae Fosslien har selv ikke sett programmet på forhånd, og sier at han på forhånd har vært litt spent på hvordan det blir.

– Jeg har vel ganske god kontroll på hva som skjedde den kvelden, men jeg tror ikke alle kompisene mine har det, sier han og ler.

– Hvorfor takket du ja til å delta på dette?

– Jeg er jo en ung student som er glad i morsomheter, og jeg tenkte at dette kunne være en opplevelse å være med på. Det ble samla sammen en festglad gjeng med folk som kunne tenke seg å være med på dette. Vi hadde en kjempeartig kveld, og litt av poenget her var også å vise fram bygda og hvor bra samhold det er enten man er 18 eller 70 år, sier Fosslien.

– Hva tenker du om at potensielle framtidige arbeidsgivere kan se dette?

– Jeg er uenig i innfallsvinkelen. Jeg tenker at dersom noen skulle dømme meg bare ut i fra hvordan jeg framstår akkurat her, så ville de neppe ha ansatt meg uansett. Jeg er stolt over å vise fram bygda og samholdet, og det er ikke alle forunt å få være med på slike fester, sier han.

Får ikke se klipp på forhånd

"Fylla", nytt program med Ole André Sivertsen

Programleder Ole André Sivertsen (oasivert) diskuterer programmet med seerne på Twitter fra i 16-tiden onsdag.

Foto: NRK

Pia Basberg i NRK er åpen på at noen antakelig vil synes det er litt vondt å se seg selv på skjermen.

– Vi viser hvordan fyll kan være på godt og vondt. Samtidig har yngre generasjoner nok et veldig åpent forhold til alkohol, og jeg tror ikke noen drikker verken mer eller mindre etter å ha sett programmet, sier hun.

Hun forteller at de varslet alle deltakerne på bygdefesten om at det kom til å være et TV-team tilstede.

– Vi har snakka med hovedpersonene etterpå og informert dem om hva som kommer. Flere har vært nysgjerrige på hva som blir vist, men ingen har fått se noe innslag på forhånd, sier Basberg, som var overrasket over hvor mange som ville være med da de lette etter folk til serien.

Programmet vises her i nett-TV og på NRK3 klokka 22.20 onsdag.

For ordens skyld: Henning Raae Fosslien har for tiden praksisplass i NRK Nordland, men han hadde ikke noe arbeidsforhold i NRK da innspillingen av programmet skjedde i påska 2013.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK