Hopp til innhold

Rydder sendeskjemaet for fugleshow på TV

NRKs døgnkontinuerlige visning av livet i fuglekasser får internasjonal oppmerksomhet. Nå skal sendeskjemaet på NRK2 ryddes for å gi plass til en hel «fuglenes dag».

DKMA03DVR (Med 24 timers DVR-buffer)

Video: Se direktesendinga fra en av fuglekassene.

NRKs Piip-Show er en tre måneders lang direktesending på NRK.no, hvor vi følger livet i tre fuglehus sekund for sekund.

Nå rydder NRK2 sendeskjemaet for en 14-timers direktesending fra fuglekassene. Søndag mellom klokka 06:00 og 20:00 er det dermed duket for enda en av NRKs mange sakte-TV-konsepter.

SE 14 SEKUNDER MED SJEKKING, HEKKING, KLEKKING OG SLÅSSING HER:

– Det blir ikke noe musikk, kommentarer eller chatt på TV-sendingen. Opplegget blir enkelt og greit: TV-seerne får se det samme som er på NRK.no sin stream i dag: Livet i de tre fuglehusene, sier programsjef Rune Møklebust, som er en av skaperne bak «Hurtigruten – minutt for minutt» og andre sakte-TV-konsepter på NRK.

Chat på NRK.no og sosiale medier

Mellom 09:03 og 10:00 har NRK2 samsending med «Naturens verden» på NRK P1. Her snakker programleder Monika Blikås med fuglekikkere og kunstnerne bak prosjektet.

Samtidig kan seerne stille spørsmål til eksperter og chatte på NRK.no/piipshow. De kan også dele bilder og opplevelser på Twitter og Instagram under emneknaggen #NRKPIIP.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Ekornet Espen er en ivrig bargjest i NRKs Piip-show.

Ekornet Espen er en ivrig bargjest i NRKs Piip-show. Noen ganger har iveren imidlertid tatt overhånd, og for kort tid siden måtte bardisken repareres etter at Espen hadde spist vekk deler av den.

Foto: Magne Klann
Kjøttmeiskassen i Piip-Show

Slik ser den ene av fuglenes ettromsleiligheter ut.

Foto: Magne Klann

Slåssing og sjekking

Piip show

Mye har skjedd sidene oppstarten av Piip-show, blant annet dette.

Foto: Magne Klann

Ett av de tre fuglehusene er en fôringsautomat innredet som en kaffebar, hvor en rekke ulike gjester dukker opp. De andre er to fuglekasser, eller innredede ettroms leiligheter, hvor to fugleungekull fostres opp.

I den ene har mor Victoria ruget fram fem kjøttmeisbabyer, som nå blir større dag for dag.

Like i nærheten sørger blåmeisene Silje og Pål for at flest mulig av deres åtte unger lever opp. Når fugleungene forlater redet, avsluttes sendingen.

Utover å tilfredsstille folks bisarre kikkerbehov rundt fuglenes nasking, slåssing og sjekking, har NRK hanket inn ornitologer til å delta i chatten på NRK.no og svare på faglige spørsmål rundt fuglenes liv og virke.

Kronprinsesse Mette-Marit er blant fansen, og hun har tidligere kvitret entusiastisk om nett-tv-sendingen.

Det har vært nok av action underveis, spesielt når ekorn har kommet på besøk i kaffebaren (og begynt å spise av bardisken – bokstavelig talt).

Alt dette har blitt dokumentert og diskutert på Instagram, Twitter og Facebook.

Det er ikke bare meiser som besøker Piip-Show. Her er Espen Ekorn på besøk.

Video: Ekorn og skjære kommer på besøk i Piip Show.

Møklebust sier at det er på tide å vise fram det unike livet i en fuglekasse til et enda større publikum.

– Det blir ikke noe forsøk på å lage et ordinært TV-show. Det som skjer, det skjer, sier han.

– Kommer det til å skje nok til å forsvare 14 timers direkte-TV?

– Det kommer i hvert fall til å bli betydelig mer action enn da vi viste vedbålet på natta under Nasjonal vedkveld, sier Møklebust.

Stor interesse i utlandet

Nordmenns gode forhold til sakte-TV har fått bred internasjonal oppmerksomhet. Og NRKs Piip Show er intet unntak.

Kunstnerne Magne Klann og Lars Aurtande, som står bak konseptet, er intervjuet i store mediehus som El Mundo, The Guardian, Vice og Financial Times, i tillegg til radiostasjoner i alt fra Tyskland til Taiwan. New York Times har anbefalt Piip Show på sin app, mens to av de største avisene i Nederland og Spania også har omtalt prosjektet.

Skjærer i Piip-Show

Også skjærer har funnet seg til rette i «kaffebaren», som er laget etter modell av kaffebaren Java på St. Hanshaugen i Oslo.

Foto: NRK.no/piipshow

De beste ukene har 100.000 brukere vært innom streamen på NRK.no, og halvparten av trafikken kommer fra utlandet.

NRK-journalist Andreas Grimsæth, som styrer Piip-prosjektet, sier at den utenlandske omtalen i stor grad knytter fugleshowet opp mot minutt for minutt-TV-konsepter som Hurtigruten, Strikkekveld og Bergensbanen.

– Norge omtales som sakte-TV-pionerer, og avisene spekulerer i hvordan dette har blitt en slager i Norge, sier han.

Han har en klar oppfatning om hvorfor dette ses på som såpass unikt:

– Dette må være eneste fuglekasser i verden med installert strøm og trådløst nettverk. Og det er ikke alle som er innredet som en kaffebar eller som har familieportrett på veggene, sier Grimsæth.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober