– Vi vil sette svake grupper opp mot hverandre

Thomas Seltzer forsøker å egge til kamp mellom ulike grupper funksjonshemmede i første episode av en ny sesong av Trygdekontoret.

Trygdekontoret 12. september

Thomas Seltzer. Med klokken rundt bordet: Berit Vegtheim, Mari Storstein, Torstein Lerhol, Jørgen Foss og Sebastian Tjørstad.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Høstsesongen av Trygdekontoret sparkes i gang i kveld på NRK3 med en «Mot norrmalt spessial».

Trygdekontorets panel i kveld er fem personer med høyst ulike typer funksjonshemminger, som må forholde seg til nye hardtslående påstander fra et Trygdebeist, som røper at han heller vil være blind enn døv.

– Annerledesheten rundt funksjonshemmede interesserer meg noe voldsomt, og for mange funksjonshemmede er denne offerrollen gull verdt, både økonomisk og mediemessig. Det er interessant å høre hva de har å si, og spekteret her er voldsomt, sier programleder Thomas Seltzer til NRK.no.

Han sikter til at debattpanelet dekker hele vektskalaen - fra den 17 kilo tunge multihandikappede Senterpartiet-politikeren Torstein Lerhol til den sykelig overvektige og nylig slankeopererte Jørgen «Pitbull-Terje» Foss.

– Vi har gjort et forsøk på å sette svake grupper opp mot hverandre, men lyktes bare delvis, sier han.

Torstein Leirhol

Torstein Leirhol

Foto: Oddvin Aune, NRK

I panelet er holdningen at funksjonshemmede er en ressurs som samfunnet i for liten grad benytter seg av fordi det forventes at de skal livnære seg av trygd.

– Jeg er bare funksjonshemmet når jeg er på Gardermoen, men ikke når jeg er på Arlanda. Poenget med å være funksjonshemmet er at det henger sammen med omgivelsene, og det er noe fullstendig gærnt med flyplassene våre, sier synshemmede Berit Vegheim i Stopp diskrimineringen.

Angriper «Ingen grenser»

NRK-realityserien Ingen grenser, hvor funksjonshemmede drar på utmattende langtur sammen med Lars Monsen, blir slaktet av flere i panelet. Vegheim mener det er helt på bærtur å sende så ulike grupper funksjonshemmede ut på samme tur, og viser til at blinde, lamme og døve har helt ulike forutsetninger for å komme seg fram.

– Den eneste grunnen til at de hadde med døve, var så de kunne bære de lamme opp på fjellet, sier hun.

– Det forsøkes å dannes et bilde av at begrensningene kun er i hodet til folk, men hvis Lars Monsen står og roper til meg «kom deg opp av senga», så kommer jeg meg likevel ikke opp, sier Mari Storstein, som har en muskellidelse som gjør at hun sitter i rullestol.

Mari Storstein

Mari Storstein

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Hele hverdagen består ofte av små Snøhetter som skal bestiges, illustrerer hun.

– Er det et hierarki blant handikappede mellom dem som er født sånn og dem som har blitt sånn?, spør Seltzer.

– Jeg kan se et skille mellom hvem som blir hørt og hvem som ikke blir hørt. Det skillet går på om du er en kjent handikappet eller ikke, sier Storstein.

Kan man ikke bare slanke seg?

Thomas Seltzer sier til NRK.no at de fikk ideen til funksjonshemmede-temaet av en jente i rullestol som postet et innlegg på Trygdekontorets Facebook-side.

Seltzer mener at det skjer mye interessant i forhold til hvordan handicappede ser seg selv og hva slags forventninger folk har til dem.

– Når også overvektige skal defineres som handikappede, så vil mange intuitivt tenke «hvorfor kan man ikke bare slanke seg?», sier han.

– Er det noen endringer på temaer i denne sesongen av Trygdekontoret i forhold til tidligere?

– Nei, utgangspunktet er fortsatt ting vi er nysgjerrige på. Blant annet skal vi også innom ondskap og kjønnskamp. Og vi skal også ta en tur inn på det mørke jenterommet. Der kan det være temmelig mørkt, sier Seltzer.

Fortsatt ihuga ironiker

Det har blitt hevdet at ironikergenerasjonen fra 90-tallet er i ferd med å bli feid på havet av en generasjon med alvorlige, unge mennesker med sterke meninger, omtalt som «det nye alvoret». Seltzer fnyser av dette.

– Jeg er en ihuga ironiker, men samtidig skal ikke programmet bare være flås. Jeg møter folk på gata og gamle damer i oppgangen som sier de ser på programmet, og det treffer åpenbart bredt.

– Provoserer det med en ironisk undertone når man fyller gjestepanelet med handikappede?

– Nei, de er selv beinharde ironikere og tåler det bra.

Se årets første Trygdekontoret klokka 22.00 på NRK 3

Kulturstrøm

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
 • Forhandlingsfristen går ut midnatt

  Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.