NRK Meny
Normal

– Foreldrene mine bør ikke se dette

Skuespiller Bartek Kaminski har sprengt alle private grenser i NRKs nye dramaserie «Kampen for tilværelsen», som begynner på onsdag.

Fra Kampen for tilværelsen

– HAR SPRENGT GRENSER: Bartek Kaminski spiller hovedrollen i NRKs nye dramaserie «Kampen for tilværelsen». I rollen som Tomasz havner han i de rareste situasjoner.

Foto: NRK

– Jeg er helt utslitt, jeg har blitt en gammel mann på dette her, ler Bartek Kaminski.

Han har en av hovedrollene i NRKs nye storsatsning «Kampen for tilværelsen». Åtte onsdager fremover møter vi vellykkede par i Ullevål Hageby i Oslo.

Menneskene i serien er sunne, hyggelige, miljøvennlige og hoverer ikke med pengene sine. Her er det mye skjult rikdom. Ved første blikk kan man tenke at sånn bør Velstands-Norge se ut. Men under overflaten finnes likevel problemene.

Bartek Kaminski

SPILLER SNÅL LINGVIST: Bartek Kaminski spiller den snåle polske lingvisten Tomasz i NRKs nye drama «Kampen for tilværelsen».

Foto: Anette Torjusen / NRK
Kampen for tilværelsen

DRAMA: NRKs nye storsatsning handler om vellykkede mennesker i middelklassen.

Foto: Thomas Ekström

I serien følger vi et tyvetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge og gamle, normalstore og kortvokste, gjennom gleder, sorger, krenkelser og det daglige slitet og strevet.

Situasjonene som den polske lingvisten Tomasz havner i, er alt fra bisarre til tragiske og hysterisk morsomme.

– Jeg har blitt helt gal av alt det merkelige han gjør, og har nesten levd i en boble.

For det har vært intenst, medgir han. Faktisk noe av det mest utfordrende han har vært med på som skuespiller.

–Jeg synes det har vært kjempegøy å spille en så rar fyr, og forfatterne har skrevet en helt utrolig historie med uventede krumspring, og å spille Tomasz har vært utrolig utfordrende.

Kaminski kom til Norge som femåring, og har vært tilknyttet flere teater etter endt utdanning ved Teaterhøgskolen for tolv år siden.

– De har hatt mye gøy med oss

Alt fra å bruke en viss kroppsdel som målestokk i snekkerarbeidet, til å synge sanger til sitt ufødte barn gjennom telefonen like etter han har vært utro, er bare en brøkdel av det han havner i. Bartek medgir at han har vært mye flau.

– Jeg har hatt noen episoder hvor jeg har tenkt at foreldrene mine ikke bør se dette. Men folk kan glede seg, smiler han.

Å spille polakken som er i Norge for å lete etter faren sin for å få penger han mener han skylder ham, har vært ekstremt, forteller skuespilleren.

– Det er helt ekstremt. Man legger jo sjela si i en rolle og så tar forfatteren det videre. Da handler det ikke lenger om private grenser. Man er i forfatternes vold, og de har hatt utrolig mye gøy med oss, smiler han.

Kampen for tilværelsen

STJERNESPEKKET: Mange kjente skuespillere er med i serien. Vi møter blant andre Bartek Kaminski, Lena Kristin Ellingsen, Øystein Røger, Ola G. Furuseth, Tone Mostraum, Trine Wiggen, Mads Ousdal, Kjersti Botn Sandal, Sigrid Husjord, Monica Hjelle, Nils Jørgen Kaalstad, Nils Sletta, Jannik Bonnevie og mange fler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Bartek fikk Aud Schønemann-prisen i 2012 og ble nominert til komiprisen for årets gjennombrudd i 2011. Humor er noe han tar på ramme alvor.

– Jeg har alltid likt å spille komedier og det er noe helt annet å spille morsom på tv og film. Det er rett og slett utrolig moro, forteller han.

– Gjør narr av oss selv

Forfattertrioen Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen står bak dramaserien, som gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag. Og det er en grunn til at de har tatt utgangspunkt i et pent, pyntelig og kostbart område som Ullevål Hageby.

– Vi kunne bodd der selv, vi har vært på visninger der og vi kjenner mange som bor der. Det er vår egen klasse og vårt miljø. Så vi gjør narr av oss selv og hvordan vi lever våre liv, forteller Johannessen.

Erlend Loe vil ikke være med på at dette er en lett og ledig dramaserie.

– Selv om satiren ligger der, er det vondere og mørkere. Vårt mål har vært at det skal gjøre litt vondt. Vi kunne vært der sjøl, derfor ler vi med og ikke av.

Erlend Loe, Per Schreiner, Bjørn Olaf Johannessen

MANUS MED ALVOR: Manusforfatterne Erlend Loe (t.v), Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen, mener det ligger mye alvor under satiren.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De som har det bra har også problemer, så utfordringen i serien har egentlig vært å begrense seg til noen problemer, når det er et hav å ta av, forklarer de.

– Jeg håper folk vil hekte seg på, kjenne seg igjen. Jeg håper seerne vil se alvoret i historien.

– Trenger vi å røskes litt i?

– Jeg tror debatten foregår hele tiden om hvor hardt det er å være privilegert. Det kan også være tungt å være politisk korrekt og ha med seg kulturell ballast.

Serien ble onsdag også nominert til Prix Europa, og du kan se første episode på NRK1 onsdag.

Serie fra NRK Drama som gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag – egentlig. Den unge, polske akademikeren Thomasz reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har
truffet. Etter hvert kommer han i kontakt med en priviligert og
velmenende gruppe borgere i Ullevål Hageby. Det er en sympatisk
elite som i mangel av reelle problemer er gode til å skape sine
egne. Vi følger et tyvetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge
og gamle, normalt store og kortvokste, gjennom gleder, sorger,
krenkelser og det daglige slitet og strevet.