1. nyttårsdag starter ikke bare et nytt år, da går også startskuddet for en ny sesong med «Ingen grenser»; serien der Lars Monsen tar med seg elleve personer med ulike former for fysisk funksjonsnedsettelse ut på en skikkelig villmarkstur.
Fra sykehuset og ut på tur
Birgit Røkkum Skarstein og Lars Monsen.
Foto: MastiffTross knallharde utfordringer, er serien først og fremst en oppvisning i pågangsmot og livsgnist. For de er langt fra feiginger, de elleve som er med.
22 år gamle Birgit Røkkum Skarstein var fortsatt funksjonsfrisk da første runde av «Ingen grenser» ble spilt inn. En sykehustabbe gjorde at hun ble lam fra livet og ned, og vinteren 2010 fulgte hun serien på tv mens hun var på rehabilitering på Sunnaas.
Da NRK i vinter etterlyste deltakere til en ny runde, lot hun seg ikke be to ganger. Under et år etter at hun ble utskrevet fra Sunnaas, dro hun ut på villmarkstur.
– Jeg tenkte at beste måte å takle dette på, var å kaste seg ut med hodet først. Jeg ville ikke la skaden hemme meg, og jeg savnet å være ute i naturen, forteller hun.
Som sagt, så gjort. Mens moren til Birgit i følge hennes selv «fikk fnatt og grå hår», dro Birgit ut på tur. Såpass fersk var hun at hun så vidt hadde lært seg å håndtere rullestolen skikkelig, dermed ble turen ut i utmarken en skikkelig utfordring.
– Jeg var i et vant miljø, det som var uvant var kroppen min. Det hendte jeg glemte at jeg var lam, og prøvde å reise meg opp for å gå videre, ler Birgit om livet på tur.
– Så jeg måtte kompensere for den byrden funksjonshemningen min var for gruppa med andre ting. Jeg måtte innse at min rolle ikke er å dra sekker, men at jeg heller må bidra med det jeg kan som å holde humøret oppe, lage mat, slå opp telt og slikt.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
VIDEO: Birgit måtte lære seg å bruke den delen av kroppen som fortsatt var frisk.
Overlevde tross alle odds
Kenneth Birkenes trosset smerter og ble med ut på tur.
Foto: Inger-Marit Knap SæbyI løpet av en måned, oppsummert i seks timelange episoder skal de elleve deltakerne ta seg gjennom Femundsmarka, og hele veien opp på toppen av Snøhetta, 2286 meter over havet. De færreste av deltakerne er vant til å ferdes ute i naturen, og det blir en strabasiøs ferd.
Felles for deltakerne er i tillegg til stå på-vilje og pågangsmot at de alle bærer på sterke historier. Kenneth Birkenes har en av dem. Han har hatt kreft tre ganger, og er i følge legene den eneste i verden som har overlevd med sin krefttype.
– Jeg ble inspirert av forrige sesong med «Ingen grenser». Jeg ble med fordi jeg har lyst til å inspirere andre, og vise at ting er mulig, selv om det til tider kan virke motsatt.
Sist Kenneth (31) fikk kreft var i 2006. Da fikk han beskjed om at det ikke fantes noen behandlingsform. På tross av alle odds kom han seg gjennom sykdomsmarerittet, og er i dag helt frisk. Likevel har sykdommen tæret på kroppen.
– Jeg har fått testet formen i sykesengen, men ikke ute i skauen. Det hadde jeg lyst til. Og det ble fullt kjør fra morgen til kveld. Men det er fascinerende hva kroppen tåler av juling, sier han.
Nett-tv: Se forrige sesong av «Ingen grenser» her
Serien engasjerer
Ekspedisjonssjef og motivator Lars Monsen forteller at han har fått mange reaksjoner etter forrige runde med «Ingen grenser». Over hele landet har folk startet egne «miniekspedisjoner» og lagt ut på tur etter å ha blitt inspirert av serien.
– Jeg møtte blant annet en dame i rullestol, som fortalte at «nå ser folk på meg og snakker til meg, i stedet for hun som triller vogna». Det er klart at sånt varmer.
At serien har engasjert er det liten tvil om. Hele 1100 mennesker meldte seg på sesong to av «Ingen grenser». Kun elleve er med i serien. Og det er ikke bare deltakerne som lærer. Sjefen sjøl fikk seg også en og annen lærepenge.
VIDEO: I første episode er det døve Marianne Rasmussen Kolvik (27) som må komme med enkelte råd til Monsen.
Ga mersmak
Lars Monsen er stolt av hva deltakerne presterte i løpet av den måneden eventyret varte.
– Man blir voldsomt imponert. Og enkelte øyeblikk står man med klumpen i halsen, det er ikke mulig å ikke bli rørt over denne gjengen.
–Vi ble veldig gode venner etterhvert. Så det ble en trist avskjed med gjengen, forteller Einar Angelsen fra Tromsø.
Foto: Inger-Marit Knap SæbyFor til tross for harde morgener der man våkner mens regnet hagler mot teltduken og det er blåser surt og alle klærne er våte, så ga turen mersmak, forteller deltakerne. Einar Angelsen (28) fra Tromsø forteller at det første han gjorde da han kom hjem var å kjøpe seg telt.
– Å ligge i telt er helt fantastisk. Jeg har faktisk vært på flere fjellturer alene etter at vi kom hjem.
– Men jeg kan kanskje ikke regnes som villmann helt ennå, fleiper han.
«Ingen grenser» ser du på NRK1 søndag 1. januar.