Klar til å fortelle nye historier

Søndag er et av norsk TV-histories sikreste kort tilbake på skjermen. Etter åtte sesonger av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», er det fortsatt mer enn nok av utilgjengelige steder å lage TV av, skal vi tro programleder Oddgeir Bruaset.

Der ingen skulle tru...

Oddgeir Bruaset utsetter pensjonstilværelsen og gyver løs på nok en sesong av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

I 2002 hadde «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» premiere på NRK. 54 programmer og ni år senere, har programleder Oddgeir Bruaset fortsatt mer på lager.

Førstkommende søndag er det klart for nok en sesong av den populære serien, og Bruaset er for tiden travelt opptatt med planlegging av sesong 11, som kommer på TV til høsten 2013.

Se grafikk: Alle episodene og Oddgeirs kart over de han har møtt

(P.S - det er en fordel å huke av for 'Silverlilght' som avspiller)

Finn din favorittutpost

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Klikk deg gjennom NRK.nos grafikk for å se de forskjellige episodene her.

Foto: NRK

I anledning sesongpremieren har NRK.no fått laget en grafikk der du kan finne alle stedene Bruaset har besøkt på norgeskartet. Klikk deg inn på hvert enkelt sted for mer informasjon om programmet, og for å se episoden derfra.

Jevnlig kontakt

Oddgeir Bruaset har reist Norge på kryss og tvers for å finne de innerste avkroker hvor det fortsatt bor folk. Han forteller at han fortsatt har kontakt med mange av de som var med i programmet.

– Senest i dag fikk jeg faktisk et takkekort fra en dame som nylig fylte 80 år. Jeg har vel hatt kontakt med en tre-fire stykker så langt denne uken, forteller den populære programlederen.

Han hadde egentlig tenkt å slutte til neste år, men til glede for millionen av nordmenn som følger programmet, fikk ikke 68-åringen det helt til.

Oddgeir Bruaset og Tor Sivertstøl

Bruaset og fotograf Tor Sivertstøl farter land og strand for å møte folk med spennende historier.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

– Neste år har jeg holdt på i ti år, så da hadde jeg planer om å pensjonere meg. Men da jeg fikk spørsmål om å være med i en sesong til, måtte jeg si ja, forklarer han.

– I tillegg skal vi lage fire ekstraprogram der jeg treffer igjen folk for å høre hvordan det har gått siden sist. Det er også noen få som har gått bort eller flyttet, så det fjerde programmet handler om disse.

Som om ikke det var nok er Bruaset også i gang med en 11. sesong som etter planen skal på tv høsten 2013.

Viktig med variasjon

Det er en møysommelig prosess å planlegge «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Når redaksjonen skal bestemme hvem som skal være med i programmet, er det mange kritereier som må på plass.

– Vi prøver å velge ut folk som har en interessant historie, og som er gode til å fortelle. I tillegg er det viktig med geografisk spredning, slik at alle landsdeler er representert, og vi må også ha variasjon i alder og topografi, forklarer NRK-veteranen.

– Med det mener jeg at vi skal veksle på å være på fjellet, i innlandet, ved kyst og i fjorder, presiserer han, og legger til at de også vurderer hvordan folk tjener til livets opphold.

– Før drev alle på landet små gårdsbruk, men i moderne tid, og med den teknologiske utviklingen vi ser i dag, livnærer folk seg på vidt forskjellige måter, forteller den folkekjære programlederen.

Møysommelig detektivarbeid

Oddgeir Bruaset med Gullruten

Oddgeir Bruaset har fått mange priser gjennom karrieren. Her med Gullruten fra 2009.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Bruaset forteller at de har utviklet egne teknikker for å finne frem til de riktige menneskene. I reneste «Derrick-stil», sirkler redaksjonen seg frem til personer de føler kan passe. Det er en omfattende prosess å finne folk til et av Norges mest populære TV-program.

– Vi starter gjerne med å bla oss gjennom atlaset. Små gårder og grender er ofte avmerket med en liten prikk, og finner vi en slik prikk på en øy ytterst ute i havgapet, sjekker vi det opp.

– Når vi tror vi er på sporet av noe, ringer vi gjerne kommuneadministrasjonen for å finne ut om det bor noen der, og om de egner seg for programmet vårt. Og slik fortsetter nå stafetten.

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» sendes søndag kl 21.15 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Jane Fonda prises av Golden Globe

    Jane Fonda får hederspris av Golden Globe for livslang innsats foran kameraene. Prisen blir overrakt Fonda (83) 28. februar, melder BBC. Fondas skuespillerkarriere spenner over seks tiår. Hun debuterte i 1960 på lerretet, spilte i filmer som «Barbarella», «Nine to Five» og «On Golden Pond», og var senest å se i Netflix-komedien «Grace and Frankie».

    Grace and Frankie
    Foto: Araya Diaz / AFP/Scanpix
  • NRK felt i PFU

    Pressens faglige utvalg felte NRK for Folkeopplysningen-episoden «Make Lillestrøm great again». Episoden handler om valgpåvirkning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm VGS. PFU mener NRK har brutt to punkter i Vær varsom-plakaten: 1.5, om pressens plikt til å beskytte; og 3.10, om falsk identitet.