Hopp til innhold

Klar med nytt Canada-eventyr

Tidligere programleder i Bokprogrammet Hans Olav Brenner hviler ikke på laurbærene. I året som kommer vil han kunne sees i to nye tv-programmer og en spillefilm.

Hans Olav Brenner

Hans Olav Brenner dro til Canada for å lage dokumentarprogram om en ukjent del av norsk emigrasjonshistorie.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Tidligere i år overrasket Hans Olav Brenner mange litteraturglade tv-seere da han valgte å gi seg som programleder i Bokprogrammet .

Man skulle tro at etter drøyt 70 sendinger og over 200 forfatterintervjuer, ville den populære programlederen velge å krype i hi for å samle krefter. I stedet har han holdt på med tre forskjellige tv- og filmprosjekter.

Lager dokumentar om mystisk hus

Ett av prosjektene er et dokumentarprogram som har tatt han og NRK-kollega Jan Palmers over havet til Canada.

Utgangspunktet for reisen var en koffert som Brenner fant oppe på loftet hos sin farmor da han var tolv år gammel. Kofferten hadde tilhørt hans farfar, som brukte den da han i 1926 emigrerte til Amerika. Der fant han en mengde papirer som kaster lys over en ukjent del av norsk emigrasjonshistorie.

Huset på prærien

Dette er bildet av huset på prærien som Hans Olav Brenner fant i sin farfars koffert da han var liten.

Foto: Privat

– Oppi kofferten var det masse bilder, blant annet av et hus på prærien. Jeg har vært nysgjerrig på dette huset i over tjue år, på hvor det lå og hvem som bygde og eide det. Så Jan og jeg dro til Canada for å finne spor etter norske emigranter generelt og dette huset helt spesifikt, forteller Brenner.

Finner de det mystiske huset til slutt?

– Det er en hemmelighet. Det får man se når programmet kommer på lufta! sier han og ler.

Se Jan og Hans Olav fortelle om reisen til Canada og vise deler av dokumentarprogrammet «Huset på prærien»:

Video CANADA-160910-WW

Ny film og nytt kulturprogram

I tillegg til arbeidet med «Huset på prærien», holder Brenner på med innspillingen av regissør Joachim Triers nye film, «Oslo 31. august ». Neste år er han også tilbake med sitt eget kulturprogram i NRK, «Brenner».

– Det som var moro med Bokprogrammet, var å møte folk der hvor de oppholder seg og på steder som betyr mye for dem. Det er en grunntanke som vi kommer til å bringe videre til det nye programmet, forteller Brenner.

Hans Olav Brenner og Dag Solstad

Hans Olav Brenner var i fire år programleder i Bokprogrammet. Her i samtale med forfatter Dag Solstad i februar.

Foto: NRK

Ideen er, som han selv beskriver, «å finne ut hva som skjer og lever i kultur-Norge». I løpet av hvert program skal Brenner møte kjente og ukjente norske kulturpersonligheter i en spesialdesignet buss, innreddet som et talkshow-studio.

Han lover gode samtaler – ikke bare om bøker, men om alle former for kulturuttrykk – og mye live norsk musikk.

– Meningen er at vi skal ta med noen ut på tur, på en reise fra A til Å, og underveis skal det dukke opp masse folk, både tilfeldig og planlagt, som har noe med denne personen å gjøre. Og så skal vi alltid lande på et sted i Norge som betyr noe for dem, som er knyttet til en helt spesiell historie, sier han.

Opptakene til det nye programmet starter i januar, og premiere er planlagt til neste høst.

Før det skjer, har Brenner satt av tid til ett siste prosjekt: en velfortjent seks ukers ferie.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober