Hopp til innhold

Kjører fra Australia til Norge - uten å stoppe på bensinstasjon

Disse fire guttene skal bevise at man kan kjøre fra Australia til Nordkapp ved hjelp av fettet som blir til overs fra restauranter og gatekjøkken.

The Green Way Up

Bob Miles, Chuck Anderson, Oscar Peppitt og Justin Hancock legger snart ut på turen Australia-Nordkapp, som de skal gjennomføre ved hjelp av båt og bil som er drevet av biodiesel.

Foto: The Green Way Up

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er et stykke å kjøre fra Australia til Norge. Et langt stykke, vil nok mange si.

I løpet av de nærmeste dagene setter australierne Oscar, Justin, Chuck og Bob seg i bilen med retning Nordkapp, og det uten en eneste krone til drivstoff.

De fire guttene har nemlig bestemt seg for å bevise at det er mulig å kjøre den lange veien med å fore bilen med matolje og animalsk fett fra restauranter og puber, som de skal konvertere til drivstoff ved hjelp av en spesiell prosessor som står på lasteplanet.

Målet er å gjennomføre turen uten å stoppe på en eneste bensinstasjon.

– Ikke er vi hippier, og ikke tilhører vi ytterste venstre politisk. Slik tenker imidlertid veldig mange mennesker på vår alder om folk som er interessert i bærekraftig utvikling. Vi vil vise at bærekraft er kult og spennende, og ønsker å skape gode historier som folk kan fortelle videre, sier australske Oscar Peppitt til NRK.no

30 land

For tiden legger guttene en siste hånd på en biodiesel-drevet båt, som skal ta dem fra Australia til Singapore, med stopp på øyene i Øst-Timor, Indonesia og Malaysia.

I løpet av de seks månedene de skal være på tur, skal teamet, som har fått navnet The Green Way Up, kjøre gjennom 30 ulike land.

I flere av disse landene skal de fire unge herrene forklare verden det glade budskap; at framtiden er å fylle bilen med alternative drivstoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde fra stranda

Gutta lader opp med avslapning på stranda.

Foto: The Green Way Up

Turen skal etter planen resultere i seks episoder som skal sendes på TV.

– Dette er det perfekte eksempelet på hvordan man kan få en stor opplevelse, oppleve nye ting og møte nye mennesker, og på samme tid å gjøre noe positivt for miljøet, sier Peppit.

– Er dere klar over hvor langt dette egentlig er?

– Nei! Haha! Men vi skal få besøk av flere selskaper underveis, som skal hjelpe oss å nå målet. Helly Hansen er et av dem.

Større prosjekt

For TV-serien skal fylles med mer enn fire gutter med det som etter hvert nok vil være såre bakender.

Via hjemmesiden sin skriver eventyrerne at de skal arrangere fester langs veien, hvor inngangspengene vil være matolje som guttene kan få med seg videre.

Selv ser Oscar Peppit mest fram til all maten han skal spise underveis.

– Jeg er ekstremt glad i mat, og gleder meg til å prøve mange forskjellige nye retter. Og vi trenger matolje til å kjøre på, så ingen kan stoppe meg fra å spise akkurat hva jeg vil!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.