NRK Meny
Normal

Kjøper norsk som aldri før

Aldri har norske platebutikker kjøpt inn flere plater med norske artister enn i november.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I full symfoni, Vamp og KORK
Foto: Major Studio

Les også: Mot ny salgsrekord

Det viser de ferske tallene fra bransjeorganisasjonen IFPI .

For det totale innkjøp av plater er det imidlertid rødere tall. Der viser statistikken de svakeste tallene på godt over ti år, melder FaroJournalen .

Slår rekordåret 2004

Norsksalget fra plateselskapene til butikkene står for 45 prosent av totalmarkedet. Det betyr at butikkene har kjøpt plater av norske artister for 43,2 millioner kroner denne måneden. Det er 122.000 mer enn rekorden som ble satt i november 2004.

Dermed går det igjen mot rekord for salg av plater med norske artister, akkurat slik vi rapporterte for to uker siden .

Ingen utgivelser fikk flere bestillinger enn bestselgerne fra oktober, Bjørn Eidsvågs ”Nåde” og Vamps ”I full symfoni”, som fremdeles beholder de to øverste plassene på VG-lista Topp 40.

Nye juleplater

I tillegg er det kommet hele seks nye norske juleplater i november: ”Malins Jul”, ”Jul i Svingen”, Paal Flaatas ”Christmas Island”, Christian Ingebrigtsens ”Frelsesarmeens Juleplate”, Ole Paus’ ”Jul i Skippergata” og Arve Tellefsen og Nidarosdomens Guttekors ”Aria”.

November ga også sterke utenlandske nykommere, men det var bare Il Divos ”Siempre”, JJ Cale & Eric Claptons ”The Road To Escondido”, Josh Grobans ”Awake” og litt norske ”MGP jr. Nordic 2006” som solgte til gull.

Landets ti mest solgte plater akkurat nå:

 1. Bjørn Eidsvåg, Nåde
 2. Vamp, I full symfoni (med KORK)
 3. Sissel, De beste 1986-2006
 4. Bob Dylan, Modern Times
 5. Odd Nordstoga, Heim te mor
 6. Jan Werner, Stronger
 7. Il Divo, Siempre
 8. U2, U218 Singles
 9. Øystein Sunde, Sundes verden
 10. Kristin Asbjørnsen, Wayfaring Stranger - A Spiritual Songbook

(Kilde: VG-lista).

Kulturstrøm

 • Seltzer på Paradise Hotel

  – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

 • Brev fra Wagner selges i Israel

  Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

  Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
  Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix