Hopp til innhold

Kjøp deg plass på rulleteksten

Drømmer du om å lage film, men mangler penger til finansiering? Tre britiske tenåringsgutter fant sin egen løsning på problemet.

Buy a credit

Får de finansiert filmen sin fordi de har vært kreative?

Adrian Bliss, Ben Robbins og Toby Stubbs, tre filminteresserte skolekamerater, bestemte seg for å filmatisere en glemt Jules Verne-roman. Da de kom til finansieringen av prosjektet, ble fantasien satt i gang, forklarer Adrian.

– Vi tenkte at for å tjene penger, må du selge noe. Og, hva er det i filmer du kan selge?

Premierebilletter

Prosjektet har de kalt Buy a credit, og ideen er altså å selge en plass på rulleteksten. Enhver som gir penger til filmprosjektet får tittelen produsent.

I tillegg får du billett til premieren og den påfølgende festen, samt muligheten til å være statist i filmen. Men, du må være rask; Lista fryses straks pengesummen til det planlagte budsjettet er nådd. Kun de som er registrert på den fryste lista får disse fordelene.

Via Facebook, Twitter og bloggsiden deres kan alle produsentene komme med innspill til hvordan filmen skal være.

Sosiale medier

Rowan Atkinson

Rowan Atkinson

Foto: LEON NEAL / AFP

Guttene har begeistret store navn i filmverden med sin lysende idé; Whoopi Goldberg, Rowan Atkinson, Sir Ian McKellen og Jude law er bare noen av stjernene som er med på laget. Her har sosiale medier og pågangsmot spilt en stor rolle.

Twitter var et veldig nyttig verktøy. Vi tok kontakt med både Stephen Fry og Philip Schofield der.

Jude Law hanket de inn ved sceneinngangen da skuespilleren hadde en rolle ved et teater i London.

– Vi traff ham da han spilte «Hamlet». Jeg gikk opp til ham og fortalte om ideen, og han likte den.

– Morsomt

Jude Law

Jude Law

Foto: NRK

Administrerende direktør for produsentselskaper Nordisk Film, Lars Finnland, synes de britiske guttene bak Buy A Credit er inne på noe.

– Det var en veldig morsom måte å gjøre det på, sier han.

– Du ser ikke at det kan bli en konkurranse til produksjonsselskapene i fremtiden?

– Man skal aldri si aldri, men jeg tror ikke det. Det er såpass mye penger som skal til for å finansiere film- og tv-produksjon i dag at vi nok lever godt side om side.

Om dette er starten på en ny trend innen filmfinansiering gjenstår å se, men ifølge Jude Law er dette kanskje din vei til Hollywood.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober