Kjersti Stubø – How high is the sky

Narvik-vokalisten Kjersti Stubø markerer sitt 25 års jubileum som artist med ny CD hvor hun tolker sine favorittlåter. En av flere grunner oppsiktsvekkende produksjon,

Kjersti Stubø
Foto: Facebook

Jazzanmeldelse Kjersti Stubø - How high is the sky

Så går det altså stadig an å si noe helt nytt og musikalsk oppsiktsvekkende gjennom jazzens slitne standardrepertoar. I hvert fall når to av Narvikjazzens sterkeste tradisjonsbærere går i allianse. For Kjersti Stubø (41) er ikke bare kresen i sitt valg av låter, men også av pianist og musikalsk leder:

I verdensklasse

Jørn Øien framstår her som en gjennomoriginal og briljant arrangør i verdensklasse. Valget av de åtte kammermusikerne Musikk i Nord-ensemblet som medspillere er også et lykketreff som Øien får maksimalt ut av.

Jørn Øien
Foto: presse

Heftig og intrikat

Her er komposisjoner av Henry Mancini, Leonard Bernstein, Cole Porter, Irving Berlin og Jobim satt i lys de aldri hadde tenkt seg men garantert ville likt. Med introduksjoner så åpne og flertydige at du sitter i garnet fra første tone, for deretter å bli satt på de utroligste prøver som lytter. Det dreier seg om de heftigste reharmoniseringer og ikke minst intrikat rytmelek hvor du virkelig kan lure på hvor vi er - inntil Kjersti Stubø lander oss med sin alltid bunnsolide ener. Hun utfordrer med leken ordløs scat-sang og utfordres elegant tilbake av strykekvartetten og blåsertrioen i ensemblet. Jørn Øiens pianospill svinger grassat og trommis Håkon Mjåset Johansen stortrives hørbart.

Tenksom

Innimellom opplever vi den store ro og tenksomhet, som i tolkningen av en Lill Lindfors-tekst, for ikke å snakke om en symfonisk anlagt intro som gir standardlåta You’ve changed nytt format. Den polyrytmiske versjonen av Queen-låta Radio Ga Ga åpner en ny verden og viser ellers strålende opptaksteknikk fra Bodøs Store Studio. Avslutningslåta Mood er en komposisjon av Narviks altfor unge døde gitarist Thorgeir Stubø, med tekst fra hans den gang 17-årige datter Kjersti Stubøs skrivebordskuff. En bønnfallende kjærlighetserklæring som du hører best alene.

How high is the sky

Kjersti Stubø - How high is the sky
Foto: Bolage
 • Kjersti Stubø, vokal
 • Jørn Øien, piano/arr
 • Jon Rune Strøm, bass
 • Håkon Mjåset Johansen, trommer
 • MiNensemblet
 • Bolage BLGCD018

Kulturstrøm

 • Snøhetta på innovativ toppliste

  Det norske arkitekt og designbyrået har fått en 38. plass på lista til Fast Company over verdens mest innovative selskaper. I november åpnet det nye biblioteket i Calgary i Canada, tegnet av Snøhetta. Nærmere 300.000 har besøkt det fire etasjer høye bygget over T-banestasjonen i sentrum. Juryen mener det redefinerer konseptet bibliotek, med klatrevegg og tech-område for tenåringer blant alle sonene. Bygningen er ment å være et oppholdssted like mye som et utlånssted for bøker, for all slags folk.

  Biblioteket i Calgary tegna av Snøhetta
  Foto: Snøhetta
 • Tok hjem flest Brit Awards

  DJ-en Calvin Harris og gruppen The 1975 ble de to mest prisvinnende artistene under musikkprisutdelingen Brit Award, med to priser hver, skriver BBC. The 1975 fikk pris for beste album med «A Brief Inquiry Into Online Relationships» og beste britiske gruppe. Calvin Harris fikk prisen for beste single for låten «One Kiss» sammen med artisten Dua Lipa (bildet). Harris fikk også prisen for beste produsent.

  Dua Lipa og Calvin Harris på Brit Awards
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Sigrid spilte på «The Late Show»

  Onsdag viste 22-åringen seg frem for millioner av amerikanske TV-seere på «The Late Show» med programleder Stephen Colbert, som er et av USAs største talkshow, melder nettmagasinet 730.no. Hun fremførte låten «Don’t Feel Like Crying», fra det kommende debutalbumet «Sucker Punch» som slippes 1. mars. I et intervju med NRK tidligere i vinter sa Sigrid at hun både gruer og gleder seg til albumet kommer ut.