Kjersti Holmen

Helt siden hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller, og da hun debuterte var det som mann. Kjersti Holmen er gjest i Stjerneklart.

Kjersti Holmen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Kjersti Holmen er født den 8. februar 1956 og tilbrakte sine første leveår på Nøtterøy. Siden flyttet hun til Alnabru og vokste opp sammen med foreldrene og to søstre. I følge moren hennes var Kjersti bare snill som barn, noe som blant annet ga seg utslag i at hun ville bli nonne etter å ha sett ”Sound of music”. Men det varte bare inntil hun var 16-17 år gammel. Da kom ungdomsopprøret. Fra hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller. Kjersti søkte to ganger på Teaterskolen før hun kom inn og debuterte som mann etter eksamen i stykket ”Mannfolk” på Oslo Nye Teater i 1980.

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet av Tennessee Williams.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Gjennombruddet på scenen kom som Laura i stykket ”Glassmenasjeriet” i 1986. Å nevne alle rollene Kjersti Holmen har hatt på teater og i film vil ta hele sendetiden i Stjerneklart, så vi nøyer oss med et utvalg.

I 1985 spilte hun i Ola Solums suksessfilm ”Orions belte” og i 1993 fikk hun sin første av to Amandapriser for ”Telegrafisten”. Den andre kom for innsatsen i to filmer, ”SOS” og ”Sofies verden” i 2000. Kjersti Holmen kom til Nationaltheatret allerede i 1981, ble fast ansatt i 1992 og har spilt over 20 større roller der.

Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal

Kjersti Holmen og samboer Sverre Anker Ousdal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Også på TV har vi hatt gleden av å se henne i forskjellige roller. Mange husker nok krimserien ”Rød snø” som ble sendt påska 1985 og komiseriene sammen med Hege Schøyen; ”Hege & Kjersti” og ”Hege & Holmen” i henholdsvis 2002 og 2003. Også her i radioen har vi fått gleden av hennes ferdigheter, både i radioteatret, i satireprogrammet ”Hallo i luken” og i ”Barnetimen for de minste”, der hun leste ”Redd Joppe, død eller levende” og ”Harry Potter”.

Kjersti har to sønner med skuespilleren Reidar Sørensen; Elias på 20 og Isak på 16 som begge har debutert på film. Nå er hun samboer med skuespilleren Sverre Anker Ousdal, som hun har spilt mot en rekke ganger både på film og på teaterscenen, senest i stykket ”Til døden skiller oss ad” på Nationaltheatret. Nå spiller hun Heksen i ”Reisen til julestjernen”.

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Stjerneklart med Kjersti Holmen på NRK P1 22.10.07.

 

Kulturstrøm

 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.

 • Lager kunst av plastsøppel

  Gatekunstneren Bordallo 2 fra Portugal har blant annet brukt gamle søppeldunker og fiskegarn for å pynte en vegg i Kristiansand sentrum.