Hopp til innhold

Kjersti Holmen

Helt siden hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller, og da hun debuterte var det som mann. Kjersti Holmen er gjest i Stjerneklart.

Kjersti Holmen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Kjersti Holmen er født den 8. februar 1956 og tilbrakte sine første leveår på Nøtterøy. Siden flyttet hun til Alnabru og vokste opp sammen med foreldrene og to søstre. I følge moren hennes var Kjersti bare snill som barn, noe som blant annet ga seg utslag i at hun ville bli nonne etter å ha sett ”Sound of music”. Men det varte bare inntil hun var 16-17 år gammel. Da kom ungdomsopprøret. Fra hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller. Kjersti søkte to ganger på Teaterskolen før hun kom inn og debuterte som mann etter eksamen i stykket ”Mannfolk” på Oslo Nye Teater i 1980.

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet av Tennessee Williams.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Gjennombruddet på scenen kom som Laura i stykket ”Glassmenasjeriet” i 1986. Å nevne alle rollene Kjersti Holmen har hatt på teater og i film vil ta hele sendetiden i Stjerneklart, så vi nøyer oss med et utvalg.

I 1985 spilte hun i Ola Solums suksessfilm ”Orions belte” og i 1993 fikk hun sin første av to Amandapriser for ”Telegrafisten”. Den andre kom for innsatsen i to filmer, ”SOS” og ”Sofies verden” i 2000. Kjersti Holmen kom til Nationaltheatret allerede i 1981, ble fast ansatt i 1992 og har spilt over 20 større roller der.

Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal

Kjersti Holmen og samboer Sverre Anker Ousdal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Også på TV har vi hatt gleden av å se henne i forskjellige roller. Mange husker nok krimserien ”Rød snø” som ble sendt påska 1985 og komiseriene sammen med Hege Schøyen; ”Hege & Kjersti” og ”Hege & Holmen” i henholdsvis 2002 og 2003. Også her i radioen har vi fått gleden av hennes ferdigheter, både i radioteatret, i satireprogrammet ”Hallo i luken” og i ”Barnetimen for de minste”, der hun leste ”Redd Joppe, død eller levende” og ”Harry Potter”.

Kjersti har to sønner med skuespilleren Reidar Sørensen; Elias på 20 og Isak på 16 som begge har debutert på film. Nå er hun samboer med skuespilleren Sverre Anker Ousdal, som hun har spilt mot en rekke ganger både på film og på teaterscenen, senest i stykket ”Til døden skiller oss ad” på Nationaltheatret. Nå spiller hun Heksen i ”Reisen til julestjernen”.

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Stjerneklart med Kjersti Holmen på NRK P1 22.10.07.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober