Kjersti Holmen

Helt siden hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller, og da hun debuterte var det som mann. Kjersti Holmen er gjest i Stjerneklart.

Kjersti Holmen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Kjersti Holmen er født den 8. februar 1956 og tilbrakte sine første leveår på Nøtterøy. Siden flyttet hun til Alnabru og vokste opp sammen med foreldrene og to søstre. I følge moren hennes var Kjersti bare snill som barn, noe som blant annet ga seg utslag i at hun ville bli nonne etter å ha sett ”Sound of music”. Men det varte bare inntil hun var 16-17 år gammel. Da kom ungdomsopprøret. Fra hun var 7-8 år ville hun bli skuespiller. Kjersti søkte to ganger på Teaterskolen før hun kom inn og debuterte som mann etter eksamen i stykket ”Mannfolk” på Oslo Nye Teater i 1980.

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet

Kjersti Holmen i rollen som Amanda Wingfield i Nationaltheatrets oppsetning av Glassmenasjeriet av Tennessee Williams.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Gjennombruddet på scenen kom som Laura i stykket ”Glassmenasjeriet” i 1986. Å nevne alle rollene Kjersti Holmen har hatt på teater og i film vil ta hele sendetiden i Stjerneklart, så vi nøyer oss med et utvalg.

I 1985 spilte hun i Ola Solums suksessfilm ”Orions belte” og i 1993 fikk hun sin første av to Amandapriser for ”Telegrafisten”. Den andre kom for innsatsen i to filmer, ”SOS” og ”Sofies verden” i 2000. Kjersti Holmen kom til Nationaltheatret allerede i 1981, ble fast ansatt i 1992 og har spilt over 20 større roller der.

Kjersti Holmen og Sverre Anker Ousdal

Kjersti Holmen og samboer Sverre Anker Ousdal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Også på TV har vi hatt gleden av å se henne i forskjellige roller. Mange husker nok krimserien ”Rød snø” som ble sendt påska 1985 og komiseriene sammen med Hege Schøyen; ”Hege & Kjersti” og ”Hege & Holmen” i henholdsvis 2002 og 2003. Også her i radioen har vi fått gleden av hennes ferdigheter, både i radioteatret, i satireprogrammet ”Hallo i luken” og i ”Barnetimen for de minste”, der hun leste ”Redd Joppe, død eller levende” og ”Harry Potter”.

Kjersti har to sønner med skuespilleren Reidar Sørensen; Elias på 20 og Isak på 16 som begge har debutert på film. Nå er hun samboer med skuespilleren Sverre Anker Ousdal, som hun har spilt mot en rekke ganger både på film og på teaterscenen, senest i stykket ”Til døden skiller oss ad” på Nationaltheatret. Nå spiller hun Heksen i ”Reisen til julestjernen”.

Hør: Stjerneklart med Kjersti Holmen

Stjerneklart med Kjersti Holmen på NRK P1 22.10.07.

 

Kulturstrøm

  • Strøymer til folkehøgskulane

    Før skulestart har søkartalet til folkehøgskulane sett ny rekord femte år på rad. I mai avslutta over 7.700 elevar folkehøgskuleåret sitt, og søkartalet for neste skuleår tyder allereie på ny rekord. Auken har generelt stige sidan 2004. (NTB)

  • Netflix endrer kontroversiell scene

    Netflix har redigert om en scene fra serien «13 Reasons Why», to år etter at den hadde premiere, skriver Variety. Scenen viste selvmordet til en av rollefigurene i serien. Selskapet opplyser at de skapte scenen i håp om å få unge til å snakke om viktige og vanskelige ting. Men i forbindelse med sesong tre har de valgt å fjerne den, etter råd fra flere eksperter på området. Serien har vært kritisert av organisasjoner som fryktet den skulle føre til en øking i selvmord blant ungdommer.

    13 Reasons Why
    Foto: Beth Dubber / AP