Hopp til innhold

Kjente jeg deg?

Sterk beretning, men ingen ny kunnskap om hvorfor Rolf Jacobsen ble NS-medlem under krigen.

8. mars er det 100 år siden lyrikeren Rolf Jacobsen ble født.
Foto: NRK

"Kjente jeg deg?" spør Trond Tendø Jacobsen, som i anledning 100-årsjubiléet for Rolf Jacobsens fødsel skriver bok om sin far. Der legger han frem brev-vekslingen mellom foreldrene i tiden etter krigen, da Rolf Jacobsen sonet sin landssvikdom.

Propagandaleder

Rolf Jacobsen meldte seg inn i NS i oktober 1940. I halvannet år fungerte han som presse- og propagandaleder i Kongsvinger lag og arrangerte møter i laget. Fra januar 1941 var han redaktør av Kongsvinger Arbeiderblad - senere Glåmdalen - og skrev en rekke ledere til støtte for NS og den tyske okkupasjonsmakten. For dette ble han dømt til tre og et halvt års fengsel.

"Kjente jeg deg?" av Trond Tendø Jacobsen
Foto: Aschehoug

  Disse opplysningene kjenner vi fra før, blant annet fra biografiene til Ove Røsbak og Hanne Lillebo, som begge kom i 1998. Rolf Jacobsen har selv sagt at han valgte slik han gjorde for å redde avisen fra en verre skjebne. Det var den sosialistiske delen av NS som appellerte til ham, har den tidligere Arbeiderpartimannen uttalt.

Personlig om savn og usikkerhet

I boken "Kjente jeg deg?" forteller sønnen Trond Tendø Jacobsen om hvordan han etter farens død i 1994 fant brev og dagboksnotater fra den vonde tiden etter krigen. NS-medlemskapet var noe som aldri ble snakket om i familien, og Jacobsen benektet da også overfor sine biografer og andre at han noengang var medlem av NS.

Mange av brevene er svært personlige, de kan ha erotisk eller religiøst tilsnitt (Rolf Jacobsen ble katolikk i 1951) men her er nesten ikke ett ord om politikk. Bare i dette brevet , fra julen 1946 sier han noe om det valget han gjorde, uten at det levner ham så mye ære:

"...Jeg synes ikke jeg har vært noen så fæl hedning før heller, jeg har i alle fall bedt til Gud hver kveld. Men han vil vel ha oss gjennom dette for å få vaksinert oss en gang for alle mot denne verdens ære og forfengelighet, og for å vise oss hvor hjelpeløse og svake vi blir når vi selv vil lage vårt liv.

- Jeg er stadig i tvil om jeg gjorde rett eller galt i 1940 - og senere, men det samme kan det være - når resultatet blir godt og nyttig. Og vi skal glemme det som er bak, og strekke hendene ut efter det som er foran, heter det i Paulus. Så får vi overlate til fremtiden å dømme."

At Rolf Jacobsen så tydelig ville la fortiden forbli i glemselen, ble ham nok mer til skade enn til gagn.

Petras innsats

Tre fjerdedeler av boken er brev, de fleste fra Rolf, endel også fra kona Petra, som måtte sy dag og natt for at ikke hun og de to sønnene skulle komme på forsorgen. Eldstesønnen Trond ble sendt bort til familie, og vokste opp delvis hos tanter, delvis hos besteforeldrene. Petra står frem som en virkelig heltinne i denne beretningen, og forfatteren stiller spørsmålet om Rolf Jacobsen i det hele tatt ville greid å komme tilbake som lyriker etter krigen uten hennes støtte og oppofrelse.

Det er ikke til å unngå at det blir endel gjentakelser i brevene, og noen av beskrivelsene av koielivet (Jacobsen var kokk for et tømmerhugger-lag) kan synes overflødige. Forøvrig er brevene og dagboksnotatene hjerteskjærende, ikke minst når Rolf bebreider seg selv for ikke å ha gjort mer for å få løslatt broren, Anton, da han ble fengslet for motstandsarbeid i 1941. Han ble sendt til Tyskland, og døde i Durchgangslager Gröditz-Risa utenfor Dresden i januar 1945.

Gripende

"Kjente jeg deg?" er et vitnesbyrd om en tilværelse mange nordmenn fristet etter krigen, og det er en fortelling om en vankelmodig mann som for alltid ble preget av valget han tok, om han nå viste det på utsiden eller ei. Jeg skulle gjerne hatt mer om tankene bak dette valget, begrunnelsen for troen på Hitler-Tyskland. Uansett:

Brevene og dagboksnotatene fyller ut bildet av dikteren Rolf Jacobsen. For meg var dette verdifull og gripende lesning.

 

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)