NRK Meny
Normal

Kjente fjes preger Nidarosdomen

Kjente fjes pryder Nidarosdomen i Trondheim. Her finner du flere legender, og det er ikke dem du leser om i Bibelen.

Bob Dylan

Kunstneren Kristoffer Leirdal la inn ansiktet til Bob Dylan som en protest mot atomvåpen

Foto: NRK/Scanpix-montasje

Turistene skygger for øynene og kikker mot spiret på Nidarosdomen, der en engel står vakt. De vet ikke at steinansiktene kan ha helt andre forbilder enn de fromme fra bibelhistorien.

Da kunstneren Kristoffer Leirdal skulle gi engelen St. Mikael et nytt ansikt mot slutten av 1960-tallet, la han inn en protest.

– Hans vesle markering av kampen mot atomvåpen, opprustning og krig, var å gi erkeengelen ansiktet til Bob Dylan, forteller Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Se Dagsrevy-innslaget:

Kjente fjes på Nidarosdomen

Øystein Ekroll i Nidarosdomens verksted

– Morsomt og uvanlig

Åsmund Olavsson Vinje

Her har forfatteren Aasmund Olavsson Vinje vært modell

Frank Curnow er turist. Han ler når han får vite at mange av ansiktene på domen er noen helt andre enn de gir seg ut for å være.

– Jeg lurer på om Bob Dylan vet at han er modell for engelen høyt der oppe, sier han.

Det er mange andre modeller også, kjente og ukjente. Ekroll peker ut både forfatteren Åsmund Olavsson Vinje og kong Haakon.

Gammel håndverk, nye ansikter

Aasmund Olavsson Vinje

Forfatteren Aasmund Olavsson Vinje

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Han forteller at Nidarosdomen er mer eller mindre under kontinuerlig oppussing, og det har den vært i 150 år. Stadig hugges det ut nye ansikter og figurer i myk kleberstein.

Håndverket er tradisjonelt, men ansiktene er nye.

Den siste, som skal få plass på vestfronten, er direktør for domkirkens restaureringsarbeider, Øyvind Lunde.

– Kan leses som en bok

– Hele bygningen er som en bok. Her finnes over to tusen skulpturer i bibelsk forkledning. De har ansikter som for eksempel tilhørte barna til tidligere billedhuggere og arkitekter.

Kong Haakon

Kong Haakon den 7. er forbildet her

– Det er jo naturlig at billedhoggerne brukte modeller fra sin samtid, og det har vi fortsatt med, forteller Ekroll.

Riksantikvaren har åpnet for at nesten hvem som helst kan bli portrettert, du eller jeg kan gi ansikter til en av de to tusen statuene. En eller flere er til enhver tid under oppussing.

– Det blir stadig noen plasser ledige, så det er bare å legge inn søknad, sier Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).