Hopp til innhold

Kjente fjes preger Nidarosdomen

Kjente fjes pryder Nidarosdomen i Trondheim. Her finner du flere legender, og det er ikke dem du leser om i Bibelen.

Bob Dylan

Kunstneren Kristoffer Leirdal la inn ansiktet til Bob Dylan som en protest mot atomvåpen

Foto: NRK/Scanpix-montasje

Turistene skygger for øynene og kikker mot spiret på Nidarosdomen, der en engel står vakt. De vet ikke at steinansiktene kan ha helt andre forbilder enn de fromme fra bibelhistorien.

Da kunstneren Kristoffer Leirdal skulle gi engelen St. Mikael et nytt ansikt mot slutten av 1960-tallet, la han inn en protest.

– Hans vesle markering av kampen mot atomvåpen, opprustning og krig, var å gi erkeengelen ansiktet til Bob Dylan, forteller Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Se Dagsrevy-innslaget:

Kjente fjes på Nidarosdomen

Øystein Ekroll i Nidarosdomens verksted

– Morsomt og uvanlig

Åsmund Olavsson Vinje

Her har forfatteren Aasmund Olavsson Vinje vært modell

Frank Curnow er turist. Han ler når han får vite at mange av ansiktene på domen er noen helt andre enn de gir seg ut for å være.

– Jeg lurer på om Bob Dylan vet at han er modell for engelen høyt der oppe, sier han.

Det er mange andre modeller også, kjente og ukjente. Ekroll peker ut både forfatteren Åsmund Olavsson Vinje og kong Haakon.

Gammel håndverk, nye ansikter

Aasmund Olavsson Vinje

Forfatteren Aasmund Olavsson Vinje

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Han forteller at Nidarosdomen er mer eller mindre under kontinuerlig oppussing, og det har den vært i 150 år. Stadig hugges det ut nye ansikter og figurer i myk kleberstein.

Håndverket er tradisjonelt, men ansiktene er nye.

Den siste, som skal få plass på vestfronten, er direktør for domkirkens restaureringsarbeider, Øyvind Lunde.

– Kan leses som en bok

– Hele bygningen er som en bok. Her finnes over to tusen skulpturer i bibelsk forkledning. De har ansikter som for eksempel tilhørte barna til tidligere billedhuggere og arkitekter.

Kong Haakon

Kong Haakon den 7. er forbildet her

– Det er jo naturlig at billedhoggerne brukte modeller fra sin samtid, og det har vi fortsatt med, forteller Ekroll.

Riksantikvaren har åpnet for at nesten hvem som helst kan bli portrettert, du eller jeg kan gi ansikter til en av de to tusen statuene. En eller flere er til enhver tid under oppussing.

– Det blir stadig noen plasser ledige, så det er bare å legge inn søknad, sier Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober