Turistene skygger for øynene og kikker mot spiret på Nidarosdomen, der en engel står vakt. De vet ikke at steinansiktene kan ha helt andre forbilder enn de fromme fra bibelhistorien.
Da kunstneren Kristoffer Leirdal skulle gi engelen St. Mikael et nytt ansikt mot slutten av 1960-tallet, la han inn en protest.
– Hans vesle markering av kampen mot atomvåpen, opprustning og krig, var å gi erkeengelen ansiktet til Bob Dylan, forteller Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.
Se Dagsrevy-innslaget:
Øystein Ekroll i Nidarosdomens verksted
– Morsomt og uvanlig
Her har forfatteren Aasmund Olavsson Vinje vært modell
Frank Curnow er turist. Han ler når han får vite at mange av ansiktene på domen er noen helt andre enn de gir seg ut for å være.
– Jeg lurer på om Bob Dylan vet at han er modell for engelen høyt der oppe, sier han.
Det er mange andre modeller også, kjente og ukjente. Ekroll peker ut både forfatteren Åsmund Olavsson Vinje og kong Haakon.
Gammel håndverk, nye ansikter
Forfatteren Aasmund Olavsson Vinje
Foto: SCANPIX / SCANPIXHan forteller at Nidarosdomen er mer eller mindre under kontinuerlig oppussing, og det har den vært i 150 år. Stadig hugges det ut nye ansikter og figurer i myk kleberstein.
Håndverket er tradisjonelt, men ansiktene er nye.
Den siste, som skal få plass på vestfronten, er direktør for domkirkens restaureringsarbeider, Øyvind Lunde.
– Kan leses som en bok
– Hele bygningen er som en bok. Her finnes over to tusen skulpturer i bibelsk forkledning. De har ansikter som for eksempel tilhørte barna til tidligere billedhuggere og arkitekter.
Kong Haakon den 7. er forbildet her
– Det er jo naturlig at billedhoggerne brukte modeller fra sin samtid, og det har vi fortsatt med, forteller Ekroll.
Riksantikvaren har åpnet for at nesten hvem som helst kan bli portrettert, du eller jeg kan gi ansikter til en av de to tusen statuene. En eller flere er til enhver tid under oppussing.
– Det blir stadig noen plasser ledige, så det er bare å legge inn søknad, sier Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.
Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940
Foto: Scan-Foto / Scanpix