Kjente fjes preger Nidarosdomen

Kjente fjes pryder Nidarosdomen i Trondheim. Her finner du flere legender, og det er ikke dem du leser om i Bibelen.

Bob Dylan

Kunstneren Kristoffer Leirdal la inn ansiktet til Bob Dylan som en protest mot atomvåpen

Foto: NRK/Scanpix-montasje

Turistene skygger for øynene og kikker mot spiret på Nidarosdomen, der en engel står vakt. De vet ikke at steinansiktene kan ha helt andre forbilder enn de fromme fra bibelhistorien.

Da kunstneren Kristoffer Leirdal skulle gi engelen St. Mikael et nytt ansikt mot slutten av 1960-tallet, la han inn en protest.

– Hans vesle markering av kampen mot atomvåpen, opprustning og krig, var å gi erkeengelen ansiktet til Bob Dylan, forteller Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Se Dagsrevy-innslaget:

Kjente fjes på Nidarosdomen

Øystein Ekroll i Nidarosdomens verksted

– Morsomt og uvanlig

Åsmund Olavsson Vinje

Her har forfatteren Aasmund Olavsson Vinje vært modell

Frank Curnow er turist. Han ler når han får vite at mange av ansiktene på domen er noen helt andre enn de gir seg ut for å være.

– Jeg lurer på om Bob Dylan vet at han er modell for engelen høyt der oppe, sier han.

Det er mange andre modeller også, kjente og ukjente. Ekroll peker ut både forfatteren Åsmund Olavsson Vinje og kong Haakon.

Gammel håndverk, nye ansikter

Aasmund Olavsson Vinje

Forfatteren Aasmund Olavsson Vinje

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Han forteller at Nidarosdomen er mer eller mindre under kontinuerlig oppussing, og det har den vært i 150 år. Stadig hugges det ut nye ansikter og figurer i myk kleberstein.

Håndverket er tradisjonelt, men ansiktene er nye.

Den siste, som skal få plass på vestfronten, er direktør for domkirkens restaureringsarbeider, Øyvind Lunde.

– Kan leses som en bok

– Hele bygningen er som en bok. Her finnes over to tusen skulpturer i bibelsk forkledning. De har ansikter som for eksempel tilhørte barna til tidligere billedhuggere og arkitekter.

Kong Haakon

Kong Haakon den 7. er forbildet her

– Det er jo naturlig at billedhoggerne brukte modeller fra sin samtid, og det har vi fortsatt med, forteller Ekroll.

Riksantikvaren har åpnet for at nesten hvem som helst kan bli portrettert, du eller jeg kan gi ansikter til en av de to tusen statuene. En eller flere er til enhver tid under oppussing.

– Det blir stadig noen plasser ledige, så det er bare å legge inn søknad, sier Øystein Ekroll, forsker ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider.

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

Foto: Scan-Foto / Scanpix

Kulturstrøm

 • Radioportrett splitter Danmark

  Radio24syv sendte sist uke et portrett av Ghita Nørby der den folkekjære skuespilleren skjeller ut journalisten helt fra starten av intervjuet. Dokumentaren har vakt oppsikt i Danmark. Journalistens instagrambilde av sine forberedelser til intervjuet fikk søndag danske mediesjefer til å spørre om konflikten var iscenesatt.

  Ghita Nørby
  Foto: Scanpix / Scanpix
 • Warner Bros.-sjef måtte gå

  Kevin Tsujihara har gått av som sjef og styreleder i det amerikanske medieselskapet Warner Brothers, melder Dagbladet. Gransking avslørte at Tsujihara hadde tilbudt seg å introdusere den britiske skuespilleren Charlotte Kirk for innflytelsesrike skikkelser i Hollywood i bytte mot sex.

 • Jack the Ripper DNA-identifisert

  Den britiske seriemorderen som herjet i London i 1888 er når blitt identifisert som Aaron Kosminski, en polsk frisør. Jack the Ripper er en av kulturens store gjennomgangsfigurer og har opptrådt i tallrike filmer, tv-serier, videospill, musikk og tegneserier.