Kokken Floyd er død

Mannen som «inspirerte en hel nasjon» er borte

Keith Floyd - langt mot fjord

Bildet er tatt i Balestrand i Sognefjorden under innspillingen av « Keith Floyd - langt mot fjord». NRK ble senere bøtelagt på grunn av kokkens store inntak av alkohol.

Foto: NRK / NRK

Keith Floyd, kjendiskokken som trollbandt en hel verden med sine nyskapende matprogrammer på åtti- og nittitallet, sovnet stille inn i sin partners hjem i Dorset i Storbritannia i går, skriver BBC .

Han ble 65 år gammel. Kokken ble diagnostisert med tykktarmskreft i juni, og hadde et svært raskt sykdomsforløp.

Kokken som alltid drakk

I Norge er han kanskje mest kjent som kokken som alltid drakk mens han laget mat, og han ble oftest avbildet med et vinglass i den ene hånden. Kokkens drikkevaner skulle også vise seg å bli et problem for statskanalen.

For da programmet hans «Keith Floyd - langt mot nord» ble vist i 1999 drakk kokken flere glass akevitt for åpen TV-skjerm. Problemet for NRKs del var at prgrammet var laget av en ekstern leverandør som hadde en avtale med brennevinsdistributøren Arcus. Det førte til en bot på 150.000 kroner.

Men det var ikke eneste gang han var å se på norske TV-skjermer. I tillegg til de uavhengige TV-produksjoner deltok kokken som gjest hos Absolutt med Fredrik Skavlan i 1996 .

I videoklippet under viser han fram en ny utgave av en norsk klassiker.

Kokken Floyd
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her viser FLoyd hvordan du med enkle grep kan gjøre en fiskebollemiddag litt mer spennende.

- Fantastisk artig

I Norge var hans eneste samtidige Ingrid Espelid Hovig. Hun møtte selv aldri Floyd, men hadde store opplevelser med hans TV-personlighet.

– Han var jo veldig artig å sjå på, og han var jo veldig spesiell i sin måte å lage det på. Han hadde veldig artige vrier, sier Espelid Hovig til Nrk.no.

– Lot du deg inspirere?

– Nei, det kan jeg ikke si at jeg gjorde, men det er alltid artig å se hvordan andre legger opp sine fjernsynskjøkken. Jeg koste meg også med det han hadde skrevet fra sine reiser i Norge. Han skrev jo så fantastisk festlig, sier hun.

Landesorg

Kjendiskokkens dødsfall har ført til stor sorg i Storbritannia. Flere av de mest kjente kokkene i landet har vært intervjuet om sitt forhold til Floyd, og saken om stjernens dødsfall er den mest leste i dag på BBCs nettsider.

- Han inspirerte en hel nasjon, og jeg vet ikke hvem andre som kunne gjort det han gjorde, sier Marco Pierre White, en av de mest innflytelsesrike kokkene i landet, til BBC.

- Han hadde en stor utstråling ved komfyren, og han var et naturtalent. Men det største talentet hans var at han kunne uttrykke seg, og at han kunne bruke disse ordene til å spre inspirasjon. Han snakket på en måte som alle kunne forstå, sier White.

Pressen ble i dag varslet om dødsfallet av forfatteren James Steen, som var i gang med å skrive ned Floyds selvbiografi. Han fortalte at Floyd var svært begeistret for endelig å få ned sitt mangslungne liv på papir.

– Når man skriver en selvbiografi må man ta et steg tilbake og granske en selv. Det var vanskelig for Floyd å begynne med, men da jeg snakket med ham i går var han lykkelig, og han viste han en virkelig entusiasme. For ham var dette ren terapi, sier Steen til kanalen.

Kulturstrøm

 • I kveld avdukes sædcella i Stange

  I kveld blir det offisiell avduking av den berømte sædcelle-skulpturen «Seeding» ved pendlerparkeringa ved E6 i Uthuskrysset i Stange.

  Skulpturen er 11 meter høy og er symbol på landbrukets betydning i Stange og at kommunen har avlsstasjonen Geno.

  Det var lenge strid om plassering av skulpturen.

  Men klokka 18.00 i kveld avdukes skulpturen.

 • Kaféverten fra «Friends» er død

  Den amerikanske skuespilleren James Michael Tyler er død. Han er mest kjent for sin rolle som baristaen Gunther i TV-serien «Friends». Ifølge nettstedet TMZ døde han etter å ha blitt diagnostisert med prostatakreft. Han ble 59 år.

  James Michael Tyler
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
 • Vil ikkje bruke ekte våpen

  Produsenten for dramaserien «The Rookie», som går på TV 2, seier at dei ikkje vil bruke ekte våpen på sett, skriv AP. Det vart bestemt etter at filmfotografen Halyna Hutchins vart skoten og døde på innspelinga av filmen «Rust».

  – Kvar ein risiko, er ein for stor risko, sa produsent Alexi Hawley. I staden vil serien bruke falske våpen og legge på skoteffektar i etter-produksjonen.