Hopp til innhold

Kokken Floyd er død

Mannen som «inspirerte en hel nasjon» er borte

Keith Floyd - langt mot fjord

Bildet er tatt i Balestrand i Sognefjorden under innspillingen av « Keith Floyd - langt mot fjord». NRK ble senere bøtelagt på grunn av kokkens store inntak av alkohol.

Foto: NRK / NRK

Keith Floyd, kjendiskokken som trollbandt en hel verden med sine nyskapende matprogrammer på åtti- og nittitallet, sovnet stille inn i sin partners hjem i Dorset i Storbritannia i går, skriver BBC .

Han ble 65 år gammel. Kokken ble diagnostisert med tykktarmskreft i juni, og hadde et svært raskt sykdomsforløp.

Kokken som alltid drakk

I Norge er han kanskje mest kjent som kokken som alltid drakk mens han laget mat, og han ble oftest avbildet med et vinglass i den ene hånden. Kokkens drikkevaner skulle også vise seg å bli et problem for statskanalen.

For da programmet hans «Keith Floyd - langt mot nord» ble vist i 1999 drakk kokken flere glass akevitt for åpen TV-skjerm. Problemet for NRKs del var at prgrammet var laget av en ekstern leverandør som hadde en avtale med brennevinsdistributøren Arcus. Det førte til en bot på 150.000 kroner.

Men det var ikke eneste gang han var å se på norske TV-skjermer. I tillegg til de uavhengige TV-produksjoner deltok kokken som gjest hos Absolutt med Fredrik Skavlan i 1996 .

I videoklippet under viser han fram en ny utgave av en norsk klassiker.

Kokken Floyd
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her viser FLoyd hvordan du med enkle grep kan gjøre en fiskebollemiddag litt mer spennende.

- Fantastisk artig

I Norge var hans eneste samtidige Ingrid Espelid Hovig. Hun møtte selv aldri Floyd, men hadde store opplevelser med hans TV-personlighet.

– Han var jo veldig artig å sjå på, og han var jo veldig spesiell i sin måte å lage det på. Han hadde veldig artige vrier, sier Espelid Hovig til Nrk.no.

– Lot du deg inspirere?

– Nei, det kan jeg ikke si at jeg gjorde, men det er alltid artig å se hvordan andre legger opp sine fjernsynskjøkken. Jeg koste meg også med det han hadde skrevet fra sine reiser i Norge. Han skrev jo så fantastisk festlig, sier hun.

Landesorg

Kjendiskokkens dødsfall har ført til stor sorg i Storbritannia. Flere av de mest kjente kokkene i landet har vært intervjuet om sitt forhold til Floyd, og saken om stjernens dødsfall er den mest leste i dag på BBCs nettsider.

- Han inspirerte en hel nasjon, og jeg vet ikke hvem andre som kunne gjort det han gjorde, sier Marco Pierre White, en av de mest innflytelsesrike kokkene i landet, til BBC.

- Han hadde en stor utstråling ved komfyren, og han var et naturtalent. Men det største talentet hans var at han kunne uttrykke seg, og at han kunne bruke disse ordene til å spre inspirasjon. Han snakket på en måte som alle kunne forstå, sier White.

Pressen ble i dag varslet om dødsfallet av forfatteren James Steen, som var i gang med å skrive ned Floyds selvbiografi. Han fortalte at Floyd var svært begeistret for endelig å få ned sitt mangslungne liv på papir.

– Når man skriver en selvbiografi må man ta et steg tilbake og granske en selv. Det var vanskelig for Floyd å begynne med, men da jeg snakket med ham i går var han lykkelig, og han viste han en virkelig entusiasme. For ham var dette ren terapi, sier Steen til kanalen.

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

  Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

  Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

  Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

  Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

  MIfOmk48Q6s
  Foto: AP