Hopp til innhold

Kontaktes av kjendiser som vil slektsgranskes

Programskaperne bak «Hvem tror du at du er?» har opplevd en jevn pågang av kjendiser som også vil ha undersøkt slekta si.

Programskaperne bak «Hvem tror du at du er?»

Programskaperne bak «Hvem tror du at du er?» sier at jobben innebærer enorme mengder research. Fra venstre produsent Jan Egil Ådland, Simon Trøan ved Riksarkivet, redaktør Birgitte Solberg og regissør Sandra Hafsahl.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I NRK-serien «Hvem tror du at du er?» har åtte kjendiser fått kyndig hjelp til å undersøke sine egne slektstre, og dermed jakte på gode historier som var ukjente for dem.

NRK og programskaperne i Monster kan se tilbake på en sesong som har høstet stor oppslutning og interesse. NRK varsler i dag at de bestiller en ny sesong av serien.

Slektsforskerorganisasjonen DIS-Norge opplever at interessen for faget deres har tatt helt av i kjølvannet av NRK-serien. Både de og Digitalarkivet har opplevd at serverne har måttet knele for den voldsomme trafikken på nettsidene deres.

– Jeg tror den store interessen skyldes at serien handler om noe som angår alle. Selv om det er snakk om kjendiser, kan alle relatere seg til historiene. I tillegg gir det seerne et viktig historisk perspektiv, og man lærer faktisk noe, sier produsent Jan Egil Ådland i Monster til NRK.no.

Vil være med i programmet

Redaktør Birgitte Solberg sier at de har fått mange tilbakemeldinger på at historiene som blir fortalt ligner på «deres» historie, og at serien dermed får noe universelt over seg.

Slektsforsker og rådgiver ved Riksarkivet Simon Trøan har merket voldsom interesse for serien. Serverne brøt sammen på Digitalarkivet etter det første programmet, fordi «alle» skulle lete i sin slekt.

– På Riksarkivet har det vært en storm av folk som ønsker å finne ut av slekta si. De ringer, sender e-post og brev, eller møter opp personlig. Vi må begrense oss til å gjøre enkle oppslag, og henviser videre til Digitalarkivet, hvor man kan gjøre egne søk, sier Trøan, som har jobbet med research til programmene sammen med sin kollega Grethe Flood.

Les Simon Trøan sine svar under NRK.nos nettmøte om slektsforskning.

Også kjendiser ser sitt snitt til å få profesjonell hjelp til å studere egen slektstavle:

– Vi har opplevd at kjente folk tar kontakt med oss fordi de vil være med i denne serien. Det skjedde både da sesong 1 gikk på lufta, men i enda større grad nå i vår, sier programskaperne.

Les også: Kom i gang med slektsforskning
Les også: Hekta på slekta?

Skannede kirkebøker, Bragernes 1623-1662

Ved hjelp av slektsbøker og kirkebøker finner man forfedrene bakover. For programskaperne er det viktig å få mer kjøtt på beina, slik at de kan få laget gode historier på enkeltpersonene som de tar for seg.

Foto: Digitalarkivet.no

Stor jobb

Helt siden forrige sesong gikk på lufta for nærmere to år siden har Monster jobbet med research og produksjon til årets sesong.

Det er nemlig en enorm jobb som ligger bak når man skal finne ut hvilke åtte kjendiser som får plass i serien. I første omgang tar de kontakt med en lang liste av potensielle deltakere som de tror kan fungere i serien. Produsent Ådland sier at de har studert slekta til 25–30 personer, før de senere innsnevrer dette til de åtte som endte opp på skjermen.

– Vi får inn en hel sekk med research, og spør oss selv: «Hvor begynner vi nå?», sier regissør Sandra Hafsahl.

Dermed ser de etter gode historier i slektstrærne til de som har lyst til å delta.

– Vi ser etter om det er grunnlag for å lage en episode på denne personen. Vi caster ikke bare en deltaker, men en hel slekt, sier Ådland.

Les også: Jan Eggum fantaserte om oldefarens tragiske skjebne
Les også: Ingrid Lorentzens forfedre havnet i fengsel for kjærligheten

Hvem tror du at du er - Jan Eggum

I jakten på sin oldefar, endte Eggum blant annet opp hos arkivar Elin Johanne Jacobsen i Vår Frue Kirke i Trondheim.

Foto: Monster Entertainment AS

Store forhåpninger

Solberg sier at de ser spesielt etter tendenser og fenomener som kan være interessante, eller fine ting som har skjedd, som skaper god TV.

– Vi må også unngå å fortelle den samme historien flere ganger. Og samtidig prøver vi å ha balanse i kjønn og alder, sier hun.

Programskaperne sier at flere av deltakerne i serien har hatt store forhåpninger til hva man kan finne, men at det ikke er viktig kriterium å jakte på konger og andre kjendiser i slektstrærne.

– De blir bedt om å nevne ting de sjøl lurer på i slekta, og det er det som trigger oss mest, sier regissør Sandra Hafsahl.

Slektsforsker Trøan sier at hvis man leter etter slekt er det lurt å starte med slektninger som levde i år 1910. Da kan man nemlig søke opp disse i folketellingen 1910 som ligger på Digitalarkivet. Dette er den siste folketellingen som ligger tilgjengelig på nett.

Ingrid Lorentzen i "Hvem tror du at du er?"

Da Ingrid Lorentzens slekt ble gått nærmere etter i sømmene, fikk hun vite at en av hennes forfedre ble sendt i fengsel for å ha fått barn utenfor ekteskap.

Opplysningene her gir grunnlag for videre søk i de skannede kirkebøker, som også finnes på Digitalarkivet for hele landet. Her finner man innførsler for dåp, konfirmasjon, vielse og begravelse.

Ved hjelp av slektsbøker og kirkebøker finner man forfedrene bakover. Det som er viktig er å få mer kjøtt på beina, slik at vi kan få laget gode historier på enkeltpersonene. Trøan og Flood bruker da hele slektsforskerpaletten, og tenker seg hvilke kilder som kan være aktuelle, og hvor arkivene befinner seg.

Les også: Kartlegger titusener Eidsvoll-etterkommere
Les også: Navnebytter gir slektsgranskere hodebry

Forsvarer slekta

– Skjer det at dere stopper fordi det dukker opp «grumsete» ting i slekta?

– Nei, mange har faktisk litt lyst til å finne grums, og har et ønske om å bli overraska. Flere har sagt at de håper det er en morder litt langt tilbake i slekta, sier Solberg.

– De fleste kjendisene sier «Uansett hva dere finner, bare kjør på». De sier at de ikke tror på arvesynd. og at valg som enkeltpersoner har tatt i sitt liv ikke uten videre blir til egenskaper som kan videreføres i slekta, sier Ådland.

Birgitte Solberg sier at flere av deltakerne har vært opptatt av å vise forståelse for sine forfedres valg, til tross for at flere av dem har tatt valg som kan virke svært brutale i dag. En av Jan Eggums forfedre forlot blant annet sin kone og to barn til fattigdom og en uviss skjebne på Gotland i 1868.

– Han hadde nok sine grunner, han var sliten og antakeligvis deprimert da han dro, sa Jan Eggum om dette i programmet. Og Linn Skåber sa at man skal være takknemlig over å unngå å bli stilt overfor mange av de vanskelige valgene som forfedrene måtte ta, sier hun.

Les også: Linn Skåber tok til tårene på slektsjakt
Les også: Ulvang: – Overgikk alle mine forventninger

Thorvald Stoltenberg og søsteren Ingeborg

Thorvald Stoltenberg er den siste personen til å få undersøkt slekta si i denne sesongen av «Hvem tror du at du er?». På bildet er han sammen med sin åtte år yngre søster Ingeborg.

Foto: Privat

Entusiaster

Hafsahl og Solberg har jobbet mer eller mindre sammenhengende med slektsprogrammet de siste årene, og nå er de i ferd med å bli miljøskadet.

– Vi har forsket på egen slekt, og plager også omgivelsene rundt oss med å spørre om slekta deres og hvor de og foreldrene opprinnelig kommer fra, sier de.

Men det er ingenting mot Trøan, som har vært interessert i slekt siden han var åtte år gammel. Han forteller også at han underveis i researchen fant ut at han er i slekt med tre av årets deltakere; Hanne Krogh, Vegard Ulvang og Ingrid Lorentzen.

Trøan vil gjerne benytte anledningen til å avlive det han mener er en myte: Nemlig at mange hevde at de kan spore slekta si tilbake til Harald Hårfagre.

– Det er flere som hevder å kunne føre slekta tilbake til storheter fra vikingtiden. Slike opplysninger er imidlertid umulig å verifisere, og baserer seg i stor grad på usikkert kildemateriale.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)