Normal

Kjempet i 13 år for sin ost

I høstens første Sølvsuper møter du franske Pascale Baudonnel som siden 1983 har bodd i Norge og drevet med osteproduksjon i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Jeg har faktisk opplevd at da vi slet for å få godkjent osten og for å overleve, så kom det folk fra Oslo for å hente vår ost til en presentasjon av norsk gardsmat for myndigheter og presse! Da kløp jeg meg i armen og tenkte: ”Hallo du, hvilken planet er du egentlig på?”

I 13 år sto franske Pascale Baudonnel på for å få godkjent sin hvite Undredalsgeitost produsert på upasteurisert melk. I 2003 kunne hun puste ut på vegne av seg selv og småskalaprodusentene i nettverket Norsk Gardsost.

Programleder Haakon Blaauw har dratt til den lille fjordbygda Undredal ved Aurlandsfjorden for å finne høstens første Sølvsuper-gjest. Pascale Baudonnel har i hele sitt voksne liv vært opptatt av tradisjonsmat, men som hun sier og tviholder på:

– Tradisjonsmat må produseres etter tradisjonelle metoder.

Osterevolusjonen

Pascale Baudonnel er utdannet ysteteknolog og kommer fra et fjellområde i Frankrike der roquefortsauene har sine beitemarker. Der har man gjennom historien laget hvit geitost av upasteurisert melk og Pascale gikk straks i gang med å revolusjonere osteproduksjonen i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel har bodd i Undredal i Sogn siden 1983.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Etter 13 år, mange tusen arbeidstimer og betydelig økonomisk innsats fikk og en del andre geitebønder bygget et ysteri som tilfredstilte de strenge kravene fra næringsmiddeltilsynet.

Det var i 1983 at Pascale Baudonnel kom til Undredal, en bygd og en dal så bratt at det heter at det eneste de kan drive med her er geiter.

Franske Pascale har i alle fall klamret seg godt fast. Vil du vite mer om hva som førte denne driftige damen til Undredal, må du høre på søndagens utgave av Sølvsuper.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 30. august kl 07.03

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema