Kjempet i 13 år for sin ost

I høstens første Sølvsuper møter du franske Pascale Baudonnel som siden 1983 har bodd i Norge og drevet med osteproduksjon i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Jeg har faktisk opplevd at da vi slet for å få godkjent osten og for å overleve, så kom det folk fra Oslo for å hente vår ost til en presentasjon av norsk gardsmat for myndigheter og presse! Da kløp jeg meg i armen og tenkte: ”Hallo du, hvilken planet er du egentlig på?”

I 13 år sto franske Pascale Baudonnel på for å få godkjent sin hvite Undredalsgeitost produsert på upasteurisert melk. I 2003 kunne hun puste ut på vegne av seg selv og småskalaprodusentene i nettverket Norsk Gardsost.

Programleder Haakon Blaauw har dratt til den lille fjordbygda Undredal ved Aurlandsfjorden for å finne høstens første Sølvsuper-gjest. Pascale Baudonnel har i hele sitt voksne liv vært opptatt av tradisjonsmat, men som hun sier og tviholder på:

– Tradisjonsmat må produseres etter tradisjonelle metoder.

Osterevolusjonen

Pascale Baudonnel er utdannet ysteteknolog og kommer fra et fjellområde i Frankrike der roquefortsauene har sine beitemarker. Der har man gjennom historien laget hvit geitost av upasteurisert melk og Pascale gikk straks i gang med å revolusjonere osteproduksjonen i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel har bodd i Undredal i Sogn siden 1983.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Etter 13 år, mange tusen arbeidstimer og betydelig økonomisk innsats fikk og en del andre geitebønder bygget et ysteri som tilfredstilte de strenge kravene fra næringsmiddeltilsynet.

Det var i 1983 at Pascale Baudonnel kom til Undredal, en bygd og en dal så bratt at det heter at det eneste de kan drive med her er geiter.

Franske Pascale har i alle fall klamret seg godt fast. Vil du vite mer om hva som førte denne driftige damen til Undredal, må du høre på søndagens utgave av Sølvsuper.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 30. august kl 07.03

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.

«Kind of Blue» med Eick

«Kind of Blue» med Eick

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet. Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.