NRK Meny
Normal

Kjempet i 13 år for sin ost

I høstens første Sølvsuper møter du franske Pascale Baudonnel som siden 1983 har bodd i Norge og drevet med osteproduksjon i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel
Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

– Jeg har faktisk opplevd at da vi slet for å få godkjent osten og for å overleve, så kom det folk fra Oslo for å hente vår ost til en presentasjon av norsk gardsmat for myndigheter og presse! Da kløp jeg meg i armen og tenkte: ”Hallo du, hvilken planet er du egentlig på?”

I 13 år sto franske Pascale Baudonnel på for å få godkjent sin hvite Undredalsgeitost produsert på upasteurisert melk. I 2003 kunne hun puste ut på vegne av seg selv og småskalaprodusentene i nettverket Norsk Gardsost.

Programleder Haakon Blaauw har dratt til den lille fjordbygda Undredal ved Aurlandsfjorden for å finne høstens første Sølvsuper-gjest. Pascale Baudonnel har i hele sitt voksne liv vært opptatt av tradisjonsmat, men som hun sier og tviholder på:

– Tradisjonsmat må produseres etter tradisjonelle metoder.

Osterevolusjonen

Pascale Baudonnel er utdannet ysteteknolog og kommer fra et fjellområde i Frankrike der roquefortsauene har sine beitemarker. Der har man gjennom historien laget hvit geitost av upasteurisert melk og Pascale gikk straks i gang med å revolusjonere osteproduksjonen i Undredal i Sogn.

Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel har bodd i Undredal i Sogn siden 1983.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Etter 13 år, mange tusen arbeidstimer og betydelig økonomisk innsats fikk og en del andre geitebønder bygget et ysteri som tilfredstilte de strenge kravene fra næringsmiddeltilsynet.

Det var i 1983 at Pascale Baudonnel kom til Undredal, en bygd og en dal så bratt at det heter at det eneste de kan drive med her er geiter.

Franske Pascale har i alle fall klamret seg godt fast. Vil du vite mer om hva som førte denne driftige damen til Undredal, må du høre på søndagens utgave av Sølvsuper.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 30. august kl 07.03

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP