200 frilansere protesterer

Hjemmet Mortensen, som er Norges største utgiver av ukeblader og magasiner, ønsker full råderett til evig tid over bilder og tekster som de kjøper av frilanserne.

Fotokamera
Foto: Colourbox.com

- Opphavsretten til bildene blir ikke min lenger. Hjemmet Mortensen kan da bruke bildene slik de vil i flere andre av blader, uten at jeg får noe ekstra, forteller frilansfotograf Barbro Steinde.

Hun har jobbet som frilansfotograf i nærmere 20 år, og i løpet av disse årene har hun hatt utallige oppdrag for Hjemmet Mortensen. Nå er hun bare én av over 200 som protesterer mot konsernets avtaler med frilanserne. Ifølge en ny kontrakt ønsker Hjemmet Mortensen seg opphavsretten til journalistenes arbeid.

- Det er krav jeg ikke kan gå med på, sier Steinde.

I dag eier Hjemmet Mortensen 50 prosent av Norsk ukepresse. Dermed kan et bilde som er solgt til bladet Kamille også kan brukes i Her og Nå, Vi Menn eller på nettsteder som dinbaby.com eller hjemmepc.no, uten at frilanserne får ekstra betalt for det.

Hjemmet Mortensens blader
Foto: Hjemmet Mortensen

Senere kan de dukke opp i blader og redaksjoner, eller sammenhenger hvor Hjemmet Mortensen har en avtale. Konsernet har i dag samarbeidsavtaler med blant annet E24.no DN.no og Nettavisen

- Nødt til å tilpasse oss

Også frilansjournalist Siri Hvalen Simensen har signert oppropet mot kontakten. Hun er mest redd for at intervjuobjektene skal miste tilliten til henne som journalist.

- Jeg føler fri flyt sår tvil om min journalistiske integritet, sier hun.

I den nye avtalen heter at frilanseren har selv ansvar for å innhente nødvendig samtykke for publisering fra avbildede personer.

- Jeg vil at mine intervjuobjekter skal vite hvor saken skal stå på trykk. At bilder ikke plutselig dukker opp et annet sted, eller at bruddstykker av tekst brukes i en annen sammenheng enn den jeg har forespeilet dem, sier Simensen.

Administrerende direktør i Hjemmet Mortensen, Anne Britt Berentsen, forstår at avtalen engasjerer frilanserne - men forteller at de er nødt til å tilpasse seg den flermediale verden.

- Vi må ha en avtale som gjør at vi kan publisere det stoffet vi kjøper fra frilanserne i flere kanaler. Dette er vanlig i dag, og vi er sikre på at vi kommer frem til en avtale som gjør at frilanserne er fornøyde, sier Berentsen.

- En viktig sak

Norsk Journalistlag har engasjert seg sterkt i saken til frilanserne, og har blant annet vært i forhandlinger med Hjemmet Mortensen siden påske.

- Det er mye som står på spill. Vi reagerer sterkt på at Hjemmet Mortensen bruker sin enorme markedsmakt til å forsøke å presse den enkelte frilanser til å skrive under avtaler som er urimelige, sier nestleder Kjetil Haanes i Norsk Journalistlag.

- Det Hjemmet Mortensen prøver på seg her, er et alvorlig angrep både på opphavsretten og på den enkelte frilanser, og tilslutt alle journalister. Vi håper på en fornuftig løsning, sier Haanes.

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.

  • Disney+ rullet ut i USA

    Strømmetjenesten Disney+ ble lansert i USA, Canada og Nederland på tirsdag. Nesten to millioner mennesker hadde forhåndsbestilt den nye tjenesten, skriver Nettavisen. Disney valgte å avsløre katalogen med filmer og serier i en lang tråd på Twitter med 300 meldinger. I tillegg til innhold fra Disney får abonnentene også tilgang til filmer og serier laget av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic og 20th Century Fox. Prisen for Disney+ USA er cirka 65 kroner i måneden. Den ventes å komme til Norge tidlig i 2010.

    Disney+ sin logo
    Foto: Nick Agro / AFP