Hopp til innhold

Kjell Askildsen - en urban vandrer

Da Radiodokumentaren skulle lage program om forfatter Kjell Askildsen ville han absolutt ikke ha besøk hjemme blant tingene sine. Han ville heller gå.

Kjell Askildsen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hør dokumentaren:

Forfatteren og tingene - Kjell Askildsen

Last ned podkast:
Forfatteren og tingene - Kjell Askildsen


Kjell Askildsen vokste opp i Mandal, blant små hvite hus, strender, skjær og vind i seilene. Men en maritim mann er han overhodet ikke.

– Jeg liker ikke vann og hav og sånt. Jeg synes det er dødsens kjedelig med bare en horisont og se på. Hvis det er storm så er det jo morsomt. Det er akkurat som å være på høyfjellet, jeg kan ikke fordra det. Det er ingen overraskelser, sier Askildsen.

Men han har ikke vannskrekk, understreker han. Kjell Askildsen har bare en ”veldig motvilje mot noe mer enn en dusj”.

– Jeg liker byer veldig godt. Store byer og små byer, hus tett i tett. Jeg er nok en urban mann, forklarer han.

Skapte skandale

Askildsens første bok skapte skandale i hjembyen da den kom ut i 1953. Novellesamlingen ”Heretter følger jeg deg helt hjem” inneholdt det som på 50-tallet ble sett på som vulgære skildringer av ung elskov.

Heller ikke fra sin dypt religiøse familie fikk han støtte for sitt forfatterskap.

– Jeg gav boken jeg hadde skrevet til mor og far, og da jeg møtte far ute på gaten noen dager senere sa han ”jeg må jo takke for boken, men jeg vil at du skal vite at jeg har brent den”. Det var ikke noe som opprørte meg på noen måte, det var helt logisk, sier Askildsen.

Forfatteren og tingene

Dokumentarserien ”Forfatteren og tingene” skulle bindes sammen av tingene kjente personer har hjemme hos seg selv. Gjennom tingene kan man finne en annen måte å snakke med folk på, og se andre sider av dem.

Men Kjell Askildsen ville ikke ha besøk.

– Jeg ble redd for at det skulle bli et ”hjemme hos deg”-besøk. Og jeg kjenner deg ikke. Det kom litt bardust på meg, forklarer Askildsen til programskaper Agnes Moxnes.

I stedet går de tur og snakker om det han bringer med seg og det han har på seg. Som de sorte spaserskoene hans. Og med Kjell Askildsens spasersko starter reisen inn i den rare verden der det private og det personlige møtes i litteraturens allmenngyldighet.

Hør Radiodokumentaren ”Forfatteren og tingene – Kjell Askildsen” på NRK P2, lørdag kl.10.03. Reprise søndag kl.21.03.

Dokumentaren ble sendt første gang i desember 2008.

Av Agnes Moxnes. Teknisk regi Hilde Tosterud. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm