Hopp til innhold

Kjell Arnljot Wig er død

Den mangeårige NRK-journalisten og forfatteren Kjell Arnljot Wig er død, 90 år gammel.

Den mangeårige NRK-journalisten og forfatteren Kjell Arnljot Wig er død, 90 år gammel.

SE VIDEO: NRKs Ole Torp oppsummerer Kjell Arnljot Wigs liv.

Familien opplyser i en pressemelding at Wig sovnet inn søndag ved Bærum sykehus.

– For mange var han mest kjent som journalist, forfatter og tidligere TV-kjendis, mens han for oss først og fremst var en familiemann med kjærlighet, interesse og respekt overfor sine nærmeste, både familie og venner, skriver sønnene Christian og Ketil A. Wig i pressemeldingen.

Wig ble født 31. desember 1924 i Stjørdal og tv-debuterte på NRK i 1960.

Han var kanskje mest kjent for fjernsynsmagasinene Aktuell debatt og Åpen post sammen med makkeren Per Øyvind Heradstveit. Sammen utviklet de den moderne formen for tv-debatt utover 60-tallet.

Wig har skrevet en rekke bøker, både kriminalhistorier og bøker om det norske kongehuset.

Han var også den første som gjorde et intervju med en sittende norsk monark, da han intervjuet Kong Olav V.

- Jeg forlangte svar, sier 86-åringen om debattprogrammene han ledet i NRK Fjernsynet på 60- og 70-tallet. Sammen med medprogramleder Per Øyvind Heradstveit i "Åpen post" satte Kjell Arnljot Wig en journalistisk standard der politikere og andre maktpersoner måtte svare for seg slik man ikke hadde sett eller hørt det i Norge før. Denne uvante stilen ga Wig både motstandere og tilhengere - og la gatene tomme mens programmene pågikk. Kjell Arnljot Wig er blant annet også kjent for sitt intervju med kong Olav i 1963, som var det første intervjuet med en norsk konge.

Se dokumentaren om Kjell Arnljot Wig i Nett-tv.

Kulturstrøm

 • Squid Game-skuespiller anklaget for seksuell overgrep

  «Squid Game» skuespilleren O Yeong-su (78) er anklaget og siktet for seksuell overgrep mot en kvinne, opplyser sørkoreanske rettsmyndigheter. Hendelsen skal ha funnet sted i 2017, skriver BBC.

  Yeong-su har benektet påstanden, melder lokale medier.

  O Yeong-su ble den første skuespilleren fra Sør-Korea som vant en Golden Globe-pris for beste mannlig birolle i Netflix-serien «Squid Game».

  Den sørkoreanske skuespilleren O Yeong-su deltok på Netflixs «Squid Game» arrangement i Los Angeles i juni 2022
  Foto: VALERIE MACON / AFP
 • Vil ha kvensk forvaltningsområde

  Senterungdommen mener det bør opprettes et forvaltningsområde for kvensk og norskfinsk språk og kultur. I sitt partiprogram er dette et av ti punkter for hvordan de ønsker å løfte fram kvensk språk og kultur som er sterkt rammet av fornorskningspolitikken. Nyvalgt leder Andrine Hanssen-Seppola sier at samisk språkforvaltningsområde virker godt og hun mener likhetene er store.