Kjell Arnljot Wig er død

Den mangeårige NRK-journalisten og forfatteren Kjell Arnljot Wig er død, 90 år gammel.

Den mangeårige NRK-journalisten og forfatteren Kjell Arnljot Wig er død, 90 år gammel.

SE VIDEO: NRKs Ole Torp oppsummerer Kjell Arnljot Wigs liv.

Familien opplyser i en pressemelding at Wig sovnet inn søndag ved Bærum sykehus.

– For mange var han mest kjent som journalist, forfatter og tidligere TV-kjendis, mens han for oss først og fremst var en familiemann med kjærlighet, interesse og respekt overfor sine nærmeste, både familie og venner, skriver sønnene Christian og Ketil A. Wig i pressemeldingen.

Wig ble født 31. desember 1924 i Stjørdal og tv-debuterte på NRK i 1960.

Han var kanskje mest kjent for fjernsynsmagasinene Aktuell debatt og Åpen post sammen med makkeren Per Øyvind Heradstveit. Sammen utviklet de den moderne formen for tv-debatt utover 60-tallet.

Wig har skrevet en rekke bøker, både kriminalhistorier og bøker om det norske kongehuset.

Han var også den første som gjorde et intervju med en sittende norsk monark, da han intervjuet Kong Olav V.

- Jeg forlangte svar, sier 86-åringen om debattprogrammene han ledet i NRK Fjernsynet på 60- og 70-tallet. Sammen med medprogramleder Per Øyvind Heradstveit i "Åpen post" satte Kjell Arnljot Wig en journalistisk standard der politikere og andre maktpersoner måtte svare for seg slik man ikke hadde sett eller hørt det i Norge før. Denne uvante stilen ga Wig både motstandere og tilhengere - og la gatene tomme mens programmene pågikk. Kjell Arnljot Wig er blant annet også kjent for sitt intervju med kong Olav i 1963, som var det første intervjuet med en norsk konge.

Se dokumentaren om Kjell Arnljot Wig i Nett-tv.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm