Hopp til innhold

– En katastrofe at vi ikke er med

The Pussycats er ikke blant kandidatene til Rockheims «hall of fame». Det gjør frontfigur Sverre Kjeldsberg forbannet.

Pussycats

The Pussycats-frontfigur Sverre Kjeldsberg raser mot Rockheims jury, som har utelatt bandet fra kandidatene til museets «hall of fame». Her fra 1965, da bandet varmet opp for The Rolling Stones i Messehallen på Sjølyst.

Foto: Laurvik, Henrik, Henrik Laurvik / SCANPIX

– Det er intet mindre enn en kjempekatastrofe. The Pussycats var uten tvil og uten sammenligning det største norske bandet på 60-tallet, sier en sint Kjeldsberg til NRK.

Sverre Kjeldsberg

Sverre Kjeldsberg.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I går ble kandidatene til de fem første plassene i norsk populærmusikks «hall of fame» i pop- og rockmuseet Rockheim presentert.

LES OGSÅ: Disse 15 kan bli med i «Hall of fame»

Se kandidatene og stem på din favoritt nederst i saken!

– Vi var størst

The Pussycats ble ikke plukket ut av komiteleder Marit Larsen og resten av juryen, tross i at det av musikkhistorikere regnes som det første betydningsfulle rockebandet her til lands.

Kjeldsberg sier han er skuffet over Rockheims avgjørelse, og savner innslag fra 60-tallet blant kandidatene til æresplassene i museet.

– Vi var det største bandet, og det første som spilte inn og hadde suksess med plateinnspillinger. Vi lå øverst på listene hele tiden, og var populære i hele Norge og deler av Sverige også. Det var det ingen andre norske band som var, sier musikeren fra Tromsø.

Hør Kjeldsbergs kritikk:

Får støtte hos Holstad

Egon Holstad, musikkredaktør avisa nordlys

Egon Holstad er musikksjef i Nordlys, og deler Kjeldsbergs undring over at The Pussycats ikke er blant kandidatene.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Petter Myhr

Petter Myhr er Rockheim-direktør, og han sier Sverre Kjeldsberg må vise tålmodighet.

Foto: NRK

Kjeldsberg får støtte hos Egon Holstad, musikksjef i Nordlys.

Han mener det er urettferdig at artister som Popol Vuh, Bjørn Eidsvåg og Audun Tylden er med, mens The Pussycats er utelatt.

I stedet er Egil Monn-Iversens band, The Monn Keys, med på listen. Det mener Holstad er ironisk.

– Bandet ble frontet av Monn-Iversen, som i sin tid prøvde å hindre at NRK spilte Elvis på radio. Rockens fiende er altså foretrukket foran The Pussycats, som var rockens pionerer. Det er for meg hundre prosent patetisk, sier han.

LES OGSÅ: – Rockens «hall of shame»

– Han må vise tålmodighet

Petter Myhr er direktør ved Rockheim, og sier til NRK.no at de 15 kandidatene ikke skal være en liste over de beste norske pop- og rock-artistene gjennom historien.

– Heldigvis har Norge så mange fantastiske artister at vi kan lansere med glede kvalifiserte kandidater hvert år. I år valgte vi den lista vi gjorde, og den er på ingen måte en rangert liste over kvalitet eller viktighet, sier Rockheim-sjefen.

Til neste år blir 15 nye kandidater lansert, og opptil fem artister skal igjen velges ut. Myhr poengterer at det da ikke er et B-lag som skal plukkes.

– Det er veldig mange gode kandidater, og det er ingen tvil om at The Pussycats er blant de aller største bandene fra 60-tallet. Sverre Kjeldsberg må vise tålmodighet. The Pussycats vil bli diskutert til neste år igjen, sier Myhr.

En jury på 100 personer skal nå stemme fram fem av de 15 nominerte, som vil bli innlemmet i Rockheims Hall of Fame 21. august.

Video Marit Larsen om "Hall of Fame"

VIDEO: – Det har vært veldig vanskelig, sa juryleder Marit Larsen da hun torsdag presenterte de 15 kandidatene til medlemskap i Rockheims «Hall of Fame».

Hvem mener du bør med? Si din mening!


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.