Hopp til innhold

Kjærstad: – Urimelig påstand fra Knausgård

Når Karl Ove Knausgård advarer svensk offentlighet mot å «tenke enøyd», må han ikke selv skrive enøyd om svenske forfattere, sier forfatterkollega Jan Kjærstad.

Jan Kjærstad

KRITISK: Forfatter Jan Kjærstad mener Knausgårds kyklopebegrep faller tilbake på ham selv.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I forrige uke tok den norske, Malmö-bosatte forfatteren Karl Ove Knausgård et kraftig oppgjør med svensk offentlighet og debattkultur.

I en kronikk i den svenske avisen Dagens Nyheter omtaler han Sverige som et land befolket av kykloper, de enøyde fabelvesenene fra gresk mytologi.

Knausgård beskylder blant annet svenske forfattere for å være fullstendig fraværende i det offentlige ordskiftet.

Det bildet får ikke Jan Kjærstad, som har fulgt skandinavisk kultur- og litteraturdebatt gjennom flere tiår, til å stemme.

– Må fordeles broderlig

Karl Ove Knausgård

KYKLOPER: Karl Ove Knausgård har skapt debatt med sine påstander om at svenske forfattere ikke deltar i det offentlige ordskiftet.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I et svarinnlegg i Dagens Nyheter tar han til motmæle mot Knausgårds fremstilling av svensk samfunnsdebatt og forfatternes rolle i den.

«Sverige har større takhøyde i debatten enn Norge – og svenske forfattere deltar på en helt annen måte i offentligheten. I Sverige har jeg funnet pusterom», skriver han.

Overfor NRK utdyper han kritikken:

– Når det kommer til kykloper, må vi i Skandinavia fordele kritikken broderlig mellom oss. Den rådende smaken i våre samfunn er alltid kyklopisk, det har med tidsånden å gjøre, sier han til NRK.

Kjærstad kaller det en underlig påstand at svenske forfattere ikke står opp mot det rådende synet i samfunnet, og mener nyere svensk historie er full av forfattere som har engasjert seg i samfunnsdebatten og gått motstrøms.

– Vilhelm Moberg har gjennom flere tiår advart mot kollektivismen og tatt til orde for å ta vare på individet i systemet. Og Lars Gustafsson advarte mot å ikke slippe til det enkelte individet, sier Kjærstad til NRK.

Masochister

Han nevner også fjorårets mye delte innlegg, der forfatteren Jonas Hassan Khemiri tok et sviende oppgjør med daværende justisminister Beatrice Ask og hennes behandling av papirløse flyktninger og asylsøkere.

På ett punkt gir han imidlertid Knausgård delvis rett i at svenske forfattere sitter stille i båten: Få har så langt gått i rette med Knausgårds påstander.

– Hvorfor tar de ikke til motmæle? Kanskje er det et land av masochister?, spør Kjærstad.

– Faller tilbake på ham selv

Utgangspunktet for Knausgårds kraftsalve var debatten om «Kulturmannen», som ble innledet da den svenske litteraturviteren Ebba Witt-Brattström tidligere i mai kritiserte hvordan Knausgård og andre skildrer jenter og unge kvinner i bøkene sine, og antydet at det bunnet i et begjær mellom menn.

Etter at Knausgårds svar til Witt-Brattström sto på trykk, har han blant annet møtt motstand fra den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell.

Kjærstad mener Knausgårds kyklopebegrep faller tilbake på ham selv.

– Når han advarer svensk offentlighet mot å tenke enøyd, må han ikke selv skrive enøyd om svenske forfattere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober