Hopp til innhold

Kjærlighetshistorien som aldri dør

40 år etter at den verdensberømte operastjernen Maria Callas døde, vekker en ny utstilling liv i hennes kjærlighetsaffære med den greske skipsrederen Aristoteles Sokratis Onassis. Callas kom aldri over at hun ble vraket til fordel for Jacqueline Kennedy.

BAHAMAS MARIA CALLAS 1967

BERØMT KJÆRLIGHETSHISTORIE: Operastjernen Maria Callas lener seg mot rekkverket på en yacht sammen med Aristotle Onassis på Bahamas i 1967. De skal ha vært elskere mens de begge var gift.

Foto: STR / Ap

Det intense livet til operastjernen Maria Callas, trekker folk til en ny stor utstilling i Athen 40 år etter hennes død. I utstillingen «Maria Callas – Myten lever videre» vises 200 av hennes personlige gjenstander, inkludert mye som aldri er vist før. Det gir et sjeldent blikk inn i hennes liv frem til hun døde bare 53 år gammel.

Hun er født Maria Anna Sophie Cecilia Kalogeropoulos i 1923 i New York av greske foreldre. Callas regnes for å være en av de mest fremstående personlighter i operaens historie. Hennes dramatiske og følelsesmessige tilstedeværelse både på og av scenen gjorde at hun holdt folks oppmerksomhet samme hvor hun var.

Berømt kjærlighet

I utstillingen som nå vises er det memorabilia fra hennes kjærlighetsaffære med en av verdens rikeste skipsredere, Aristotle Onassis, som dominerer.

Deres kjærlighetsforhold ble opprinnelig holdt hemmelig siden begge to var gift. Men etter at begge ble skilt og var fri til å dyrke sin kjærlighet med hverandre, fikk Callas en sjokkerende beskjed. Onassis hadde bestemt seg for å gifte seg med Jacqueline Kennedy, enke etter John F. Kennedy, i stedet for henne.

FRANCE MARIA CALLAS 1966

PÅ VIFT: Maria Callas og Aristotle Onassis var ofte å se på de populære restaurantene. Her fra Lido i Paris i 1966, to år før Onassis skulle knuse hennes hjerte ved å gifte seg med Jacqueline Kennedy.

Foto: STR / Ap

– Det er ikke lett for oss å forstå hva hun gikk gjennom, men gjennom utstillingen blir vi bedre kjent med personen Callas via private ting, brev og informasjon fra hennes butler og tjenere. Det sier daglig leder for Theocharakis Foundation, Fotis Papathanasiou, til nyhetsbyrået Reuters.

ARTS CALLAS AUCTION

SINNE OG BITTERHET: I brevene Callas skrev etter at Onassis dumpet henne til fordel for Kennedy, forteller hun om hvor bitter og sint hun er.

Foto: PAOLO COCCO / REUTERS

Druknet kjærlighetssorgen i minkpels

I utstillingen er Onassis tilstedeværelse over alt. Her er koppen han pleide å drikke sin kaffe av i Callas sin leilighet. En forgylt boks som han gav til henne og som alltid sto på hennes nattbord. Og gullkjede med sigarkutter som Callas gav til Onassis.

GREECE-CALLAS/EXHIBITION

EKSKLUSIVE GAVER: Denne hvite minkpelsen skal ha vært en gave fra Onassis til Callas. Det sies at Maria Callas helt bevisst hadde på seg minkpelsen den dagen Onassis giftet seg med Jacqueline Kennedy. Den kan nå sees på utstillingen i Athen.

Foto: COSTAS BALTAS / Reuters

– Jeg føler en dyp sorg for kvinnen som gav så mye og led så mye. Jeg har lest mye om hennes liv, men det jeg ser på utstillingen i dag gir meg gåsehud, sier besøkende på utstillingen Chrysoula Papaconstantinou til Reuters.

GREECE-CALLAS/EXHIBITION

GULLESKE FRA ONASSIS. Denne gullesken med dypblåe steiner var et kjært minne for Callas. Den kan nå sees på utstillingen i Athen.

Foto: COSTAS BALTAS / Reuters

Callas døde plutselig av hjerteinfarkt i 1977 i sin leilighet i Paris. Utstillingen gjenskaper også det siste døgnet av hennes liv. Her er koppen hun drakk de siste dråpene kaffe av, det siste fotografiet hun skrev sin autograf på, hennes favorittkjede med kors som hun hadde på seg da hun døde og parfymeflasken hun brukte dødsdagen.

GREECE-CALLAS/EXHIBITION

HÅRLOKK FRA CALLAS: I denne esken ligger en hårlokk som Maria Callas gav til sin butler Ferruccio Mezzadri. Callas var kjent for å gi bort lokker av sitt hår til folk hun var glad i. Om Onassis fikk en hårlokk er ikke kjent.

Foto: COSTAS BALTAS / Reuters

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.