Femdoblet besøkstallet midt i korona-tiden

Flere store museer melder om publikumssvikt. Likevel klarer noen å kapre Norges-turistene. Ved Kistefos og Maihaugen er det parkeringskaos og flere besøkende enn i fjor.

The twist, ved Kistefos-museet i Jevnaker

REKORD: Kistefos museum har allerede passert fjorårets besøkstall.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Vi passerer denne uken hele fjorårets besøkstall, og vi har så vidt begynt sesongen, sier Kristin Gamme Helgaker, salgssjef ved Kistefos museum.

Kristin Gamme Helgaker, salgs- og markedssjef ved Kistefos museum

FORNØYD: Kristin Gamme Helgaker hadde ikke forutsett de høye besøkstallene.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

I fjor åpnet Dronningen museumsbygget «The Twist», som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Likevel er det mest nordmenn på norgesferie som besøker kunstanlegget ved Jevnaker.

– Vi har hatt logistikkutfordringer med parkeringsplasser. Nå kjører alle bil, og vi har ikke hatt noen busser. Så vi har utvidet parkeringsplassene våre, sier Helgaker.

Besøkende ved Kistefos museum

NORGESFERIE: Kistefos er mye besøkt av nordmenn på ferie, og lokale.

Foto: Ketil Kern / NRK

Hun sier de hadde avtalt og booket busslaster med utenlandske turister, men alt ble avlyst da koronakrisen kom. De hadde ikke forutsett så stort besøk av nordmenn i sommer. Hittil i år er besøket femdoblet sammenlignet med i fjor, og de har passert fjorårets besøkstall på 48 000.

Alt er på norsk

Maihaugen på Lillehammer har også mistet sine utenlandske turister, men har enda flere nordmenn enn vanlig på besøk.

– Enkelte dager har vi flere besøk i år, enn vi hadde i fjor, sier Jostein Skurdal, administrerende direktør ved stiftelsen Lillehammer museum.

Jostein Skurdal er direktør ved Lillehammer museum.

VERT: Også direktør Jostein Skurdal må ut og guide besøkende ved Maihaugen i sommer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

På Maihaugen er alle ansatte i sving for å ta imot de besøkende. Skurdal er selv vert ved friluftsmuseet, og forteller om historien til Skjåktunet.

– Parkeringen har vært kaotisk, de har måttet parkere i gangveier og sånn. Vi har fått beskjeder fra kommunen og politiet om at det ikke var helt bra, men da fikk vi løst det med kommunen, sier Skurdal.

Museet har i år all skilting og brosjyrer på norsk, og ingen omvisninger på andre språk. Skurdal sier det er mye barnefamilier som kommer i år.

Besøkssvikt for Oslo-museer

Norsk folkemuseum på Bygdøy og Nobels Fredssenter har begge mye lavere besøk enn i fjor.

Kjersti Fløgstad er direktør ved Nobels fredssenter i Oslo.

KORONAKLARE: Nobels Fredssenter åpnet nylig en helt ny utstilling, laget under stengningen i vår, forteller direktør Kjersti Fløgstad.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Om sommeren har vi 450-500 besøkende hver dag, og kø utenfor. Nå er vi på en tiendedel av det, sier direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels Fredssenter.

De har færre norske gjester enn vanlig, i tillegg til frafallet av utenlandske turister. Enkelte dager har museet kun solgt 25 billetter. Da dørene stengte i mars, startet arbeidet med en helt ny utstilling, laget spesielt for koronatiden.

– Det er tungt å drive et sted som dette uten å ha så mye besøk som vi vanligvis pleier. Koronaen har slått hardt inn på vår økonomi.

– Regnestykket går ikke opp

– Vi kan tape så mye som 15-20 millioner kroner i billettinntekter, og cafevirksomheten går dårligere. Økonomisk sett går ikke regnestykket opp, uansett hvor mange lokale vi får til å komme hit.

Det sier pressekontakt ved Norsk Folkemuseum Jon Ilseng. Museet har fått 4 millioner kroner i støtte og kompensasjon, men det dekker likevel ikke tapet deres. De har 30-40 prosent av normalt antall besøkende, anslår Ilseng.

Jon Ilseng ved Norsk Folkemuseum

KREVENDE: Norsk Folkemuseum har 160 bygninger. Det krever mye arbeid og dermed mer billettinntekter, sier Jon Ilseng.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Likevel har Ilseng tro på at besøkstallene tar seg opp igjen.

– Jeg tror man kommer til å se tilbake på dette som en veldig fin sommer. Opplevelsen for dem som er her er veldig fin. I år kommer vi sikkert til å få en del folk inn døra for første gang, sier han.

Raja forventer flere turister

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja skriver i en e-post til NRK at kompensasjonsordningene for tapte inntekter videreføres ut august og utvides med 1,25 milliarder kroner til kultur.

– Fasiten kjenner vi ikke før sommeren er over; vi vil alle - museene inkludert - måtte leve med en viss usikkerhet i tiden fremover og tilpasse driften deretter, skriver Raja.

Raja skriver at Norsk Folkemuseum er kvalifisert til å søke om å få dekket tapte inntekter, sammen med andre museer med mindre enn 60 prosent av driftsinntekter fra det offentlige.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur