Gitarhelt gjør comeback etter 20 år

Kiss-gitarist Ace Frehley feirer tre års edruskap med ny plate, og langer samtidig ut mot sine gamle bandkompiser.

Ace Frehley

EDRU OG PLATEKLAR: Ace Frehley slapp 'Anomaly' tirsdag denne uken. Her med sine to signaturmodeller av Gibson-klassikeren Les Paul.

Foto: Kevin Britton

Navnet Ace Frehley skulle være velkjent for enhver med minimumskunnskaper om klassisk rock & roll. Mannen gjorde et uutslettelig inntrykk på gitarelskende ungdommer på 70-tallet, da han iført sin månemannsminke herjet med de øvrige tre medlemmene i Kiss.

«Herje» er forsåvidt også et dekkende uttrykk for gitaristens liv utenom bandet. Det er ingen hemmelighet at Frehley har vært bestevenn med Kong Alkohol gjennom store deler av livet, noe som førte til en rekke mildt sagt pussige, ufrivillig morsomme og ikke minst livsfarlige episoder i løpet av 70- og 80-tallet.

- Føles helt fantastisk!

Ace Frehley "Anomaly"

NYTT ALBUM: 'Anomaly' er det første siden 1989 fra Kiss-gitaristen.

Ace Frehley forlot Kiss i 1982, tørket av seg sminken og dannet etterhvert solobandet Frehley's Comet. Tre plater ble det, før alt stoppet opp. I alle fall til Frehley gjorde comeback i Kiss i 1996. Sammen med Gene Simmons, Paul Stanley og Peter Criss spilte han inn albumet«Psycho Circus», før gamle stridigheter igjen førte originalmedlemmene fra hverandre.

Først denne uken, 20 år etter «Trouble Walkin'» fra 1989, er Frehley tilbake i rampelyset med et nytt album, «Anomaly». Og overfor NRK legger han ikke skjul på at det er deilig å endelig være plateaktuell igjen.

LES OGSÅ: Hør Frehleys første på 20 år

- Det føles helt fantastisk! Det har vært mange lange timer i studio, mye nervøsitet og frustrasjoner. Men det ligger bak meg nå. Jeg er veldig tilfreds med resultatet, sier Frehley til NRK samme dag som albumet slippes, tirsdag 16. september.

Ace Frehley

VIL TILBAKE: Frehley, her på Sentrum Scene i Oslo i juni 2008, sier det blir konserter i Europa i 2010.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Jeg har allerede fire låter klare til det neste albumet. Det går ikke 20 år til neste plate, det lover jeg, sier Frehley og ler sin karakteristiske latter.

MER ACE: LES HELE INTERVJUET PÅ ENGELSK HER

NRK har hørt hele «Anomaly» og kan berolige fansen med at mye låter som klassisk Ace Frehley. Spor som «Pain In The Neck», «Sister», «Foxy And Free» og «Fractured Quantum» låter akkurat som forventet. Men 58-åringen har også tatt med sanger som garantert vil overraske - ikke minst «A Little Below The Angels» og «It's A Great Life».

Forlot Kiss i 2002

Begge låter har sterkt selvransakende tekster, og førstnevnte er en overraskende myk akustisk låt med jentekor, hvor blant andre Frehleys datter Monique medvirker.

- Hva er historien bak de to låtene?

- Jeg har vokst som låtskriver og produsent, og ville la folk få høre en helt annen side av meg. Noe slikt kunne jeg aldri ha gjort i Kiss. Det var en av grunnene til at jeg forlot bandet i 2002, fordi jeg ikke følte at jeg fikk utløp for kreativiteten min, sier Frehley.

Datoen for plateslippet er ikke tilfeldig valgt. 16. september hevder nemlig Frehley å ha vært nykter i tre år, noe han sier har forandret livet hans til det bedre.

- Jeg har det mye bedre nå enn for 15 år siden. Nå er jeg langt mer kreativ og fokusert enn før.

Alkohol bannlyst bak scenen

- Hvordan er det for deg å være på turné og spille på festivaler, hvor det normalt sett flyter av alkohol og stoff?

- På turnéen min var det ikke lov med noe slikt. Men det er noe jeg må lære å leve med. Kjæresten min tar segt et glass vin i ny og ne, og jeg har ingen problemer med det, sier Frehley.

KISS på scenen i Oslo Spektrum 19. juni 1997.

MED KISS: Gene Simmons, Ace Frehley og Paul Stanley i Oslo Spektrum i 1997, da alle tilsynelatende var venner.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

En rekke svorne Kiss-fans har uttrykt stor skuffelse over at Gene Simmons og Paul Stanley fortsetter å turnere med nye medlemmer i gamle medlemmers sminke. Peter Criss fikk fyken i 2003, og er erstattet av Eric Singer. Frehley forlot gruppen i 2002, og kort tid etter ble turnémanager Tommy Thayer satt på scenen, iført Frehleys sminke og kostyme.

- Gene sa til meg at de kom til å gjøre det, dersom jeg forlot gruppen. Hva skulle jeg ha sagt? «Ikke gjør det»? De eier sminken, men må betale meg royalties hver gang de bruker den. Jeg kan også bruke den, men da må jeg betale dem, sier 58-åringen.

- Tommy er en grei kar

Tommy Thayer i Kiss på Koengen

OMSTRIDT: Tommy Thayer i Ace-sminke på Koengen i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Han legger likevel ikke skjul på at han ikke er helt komfortabel med situasjonen.

- Hvorfor de ikke ga dem ny make-up, slik de gjorde med Eric Carr og Vinnie Vincent? Det må du spørre Paul og Gene om...

Samtidig understreker Frehley at han ikke har noe personlig imot de nye medlemmene.

- Tommy Thayer er en hyggelig fyr, presiserer han.

7. juni i fjor spilte Ace Frehley med sitt nye band på Sentrum Scene i Oslo.

LES ANMELDELSEN: Filleristet Kiss i Oslo

Live-bandet består i tillegg til Frehley av Derek Hawkins (gitar), Anthony Esposito (bass) og Scott Coogan (trommer). Alt tyder på det blir et nytt Norges-besøk om ikke veldig lenge.

- Vi jobber med å få noe til i Europa i 2010, så forhåpentligvis sees vi snart!

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag