Hopp til innhold

Kiss-frontmann: Gleder meg til rappen dør ut

Rockveteranen Gene Simmons deler sine betraktninger om musikkbransjen anno 2016 i nytt intervju.

Shannon Tweed og Gene Simmons

PESSIMIST: Kiss-grunnlegger Gene Simmons mener rocken er død og hiphopen døende. Her sammen med kona Shannon Tweed foran årets Grammy-utdeling.

Foto: MARK RALSTON / Afp

– Etter min oppfatning er rocken død, forteller Kiss-gründer og realitystjerne Gene Simmons til Rolling Stone.

Nettstedet trykket denne uken et intervju med rockveteranen i anledning at det er 40 år siden Kiss' klassiske album «Destroyer» kom ut.

Simmons, som skapte rockhistorie sammen med bandkollegene på 70-tallet, er ikke spesielt imponert over ståa i musikkbransjen om dagen.

– Rapp er bare snakking

Lady Gaga

KAN SYNGE: Kiss-frontmannen mener Lady Gaga bør droppe disko og strippestang og starte rockeband.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

– Det er ingen nye band. Foo Fighters, jeg elsker dem, men de er et 20 år gammelt band, sier Simmons.

Kiss-sjefen er ikke spesielt begeistret for fremveksten av hiphop de siste tiårene, og spår sjangeren en snarlig død.

– Jeg ser frem til rappens død. Jeg ser frem til at musikk vender tilbake til tekst og melodi, i stedet for bare snakking. Slik jeg ser det, er en låt per definisjon tekst og melodi, eller bare melodi, mener Simmons.

Kiss-gründeren er beryktet for sin evne til å forene rock og business, men har liten sans for dagens musikkøkonomiske virkelighet.

– Jeg hater internett. Jeg tjener så jeg klarer meg, men å være et nytt band nå og bare gi vekk musikken, gratis, det er århundrets forbrytelse, mener han.

– EDM er ærlig

Kygo

ÆRLIG: EDM-sjangeren, her representert ved Kygo, får passet påskrevet: «Her er en fyr på scenen som ikke gjør en dritt. Han trykker på en knapp og putter hendene i været.»

Foto: Christopher Polk / Afp

Men Simmons er ikke like kritisk til alle dagens artister.

– Hvis Lady Gaga droppet diskoen og strippestanga og alt det der og satte sammen et rockeband, ville det vært legitimt, fordi hun har de musikalske varene. Hun kan skrive låter, spille instrumenter og kan faktisk synge. Det kan ikke Madonna.

Sistnevnte og Ciara er blant de kvinnelige artistene «med navn som slutter på a» som får passet påskrevet av Simmons.

– De er veldig talentfulle på sin egen måte, men det er uekte. De har backingspor. Det er i virkeligheten karaoke.

Nettopp derfor har rockveteranen en viss respekt for EDM-sjangeren.

– EDM er ærlig. EDM sier: Her er en fyr på scenen som ikke gjør en dritt, han gjør ingenting. Han trykker på en knapp og putter hendene i været. Han later ikke som om han mimer til et lydspor.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober