NRK Meny
Normal

Kinesisk OL-låt beskyldes for «Frost»-plagiat

Vinter-OL i Beijing 2022 har blitt beskyldt for å kopiere låten «Let it Go» fra suksessfilmen «Frost».

Elsa snødronningen med snøkrystaller dalende ned i hendene

LIK: Den kinesiske OL-låten «The Snow and Ice Dance» ligner ifølge flere mistenkelig mye på «Let It Go» fra Disney-suksessen «Frost».

Foto: daram / Ap

Låten «The Snow and Ice Dance» er en av de ti offisielle låtene til OL i 2022 som den kinesiske hovedstaden ble tildelt for noen dager siden.

Plagiatbeskyldningene dukket ifølge CNN først opp i det kinesiske magasinet Caijing, men har siden blitt fjernet.

Artikkelen var likevel på nettet lenge nok til at flere påpekte likheten mellom snødronningen Elsa fra «Frost» og de kinesiske sangerne Sun Tan og Tan Jing.

Flere Youtube-brukere har siden lagd videoer som sammenligner de to låtene og funnet flere likheter i vokalen og melodiene til de to låtene.

Hverken Disney eller Beijing-OL har så langt kommentert plagiatbeskyldningene.

Snømangel

«Let it Go», som ble sunget av Idina Menzel, vant både Oscar og Grammy for beste filmlåt og låten er en av de mestselgende de siste tre årene. Soundtracket til Frost ble også det mest solgte albumet i verden i 2014.

I filmen synges låten av dronning Elsa, som har evnen til å fryse ned alt rundt seg og skape vinter med fingerspissene. En egenskap arrangørene i Beijing kanskje skulle ønske de hadde.

For i motsetning til hovedmotstander Almaty er Beijing nemlig avhengige av kunstsnø når de skal avholde vinterlekene om syv år. Alle skiøvelsene skal bli avholdt i et fjellområde nord for Beijing hvor en stor del av byens 22 millioner innbyggere får vannet sitt fra.

Ifølge New York Times frykter flere forskere at vannforsyningen til storbyen skal presses ytterligere av kunstsnøproduksjonen og at jordbruket i området også skal lide.