Hopp til innhold

Kinesisk oberst ble prima ballerina som taler myndighetene midt i mot

Jin Xing var ansett som Kinas beste mannlige danser, og var dessuten oberst i Folkets frigjøringshær. Så bestemte han seg for å skifte kjønn.

Video Anne og Ronny møter Jing Xing

Jin Xing som ung gutt i militæret, og Xing som kvinnelig danser. I videoen forteller hun at hun ikke er redd for å si ifra hvis ting ikke går som hun vil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

jin xing, anne og ronny møter 8 med vilje

Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen fulgte danseren og koreografen Jin Xing tett i flere dager.

Foto: Anne & Ronny

I landet der homofili og transseksualisme fortsatt er et ikke-tema, valgte Jing ikke bare å skifte kjønn, men også adoptere tre barn og gifte seg med en tysk mann.

43-åringen er en av få transseksuelle kvinner som er offisielt anerkjent av kinesiske myndigheter, men det forhindrer henne ikke å si hva hun mener om den kommunistiske staten og dens ansatte når de forsøker å kontrollere henne på scenen.

Nett-TV: Se «Anne & Ronny møter 8 med vilje» her

Sier klart ifra

– Jeg anser engelsk som mitt førstespråk, og liker å si at den første setningen jeg lærte i si, var «mind your own business» («pass dine egne saker», journ.anm.), forteller Jin Xing til Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen i NRK-serien «Anne og Ronny møter 8 med vilje».

Les også: Anne & Ronny møtt av gråtende og fortvilte kvinner

Da overivrige regelryttere ved Nasjonalteateret i Beijing skrudde av scenelyset midt i Xings solo-dans fordi pauseklokken ringte, sa hun klart ifra at det ikke var noe hun tolererte. (Se video i toppen av artikkelen)

– Jeg sto der i mørket og ropte «Hvem skrudde av lyset mitt? Skru det på igjen med en gang!», og publikum klappet fordi noen endelig turde å si imot de statsansatte, forteller danseren og koreografen.

Eneste uavhengige

På grunn av Xings talent for dans, ble han som niåring tatt opp i Folkets frigjøringshær. I tillegg til danseutdanning fikk Xing militær opplæring, og steg i gradene helt til han fikk tittelen oberst.

– Selv om jeg var stjernen i dansetroppen, kan jeg også håndtere våpen og sprenge broer hvis det blir nødvendig, sier den nå 43 år gamle kvinnen.

43-åringen takket i 2008 nei til å koreografere dansen til åpningsseremonien for OL i Beijing fordi hun mente det var for mye politikk involvert. Hun driver i dag Kinas eneste uavhengige dansekompani.

– Vi mottar ikke en krone i støtte fra myndighetene. Det betyr at de heller ikke har makt til å sensurere oss, i teorien, sier Jin, og legger til at det som oftest ikke handler om hva du sier, men hvordan du sier det.

Les også: Anne Grosvold sovnet på møte i Sikkerhetsrådet

Ronny Kristoffersen forteller til NRK.no at Jing Xing helt klart er bevisst på at kinesiske myndigheter hele tiden har henne under oppsikt.

– Hun vet at de kommer på alle forestillingene. De er spesielt interessert i henne fordi de lurer på hvordan hun får til å trekke et så internasjonalt publikum, forklarer TV-produsenten og programlederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Anne og Ronny møter Jing Xing

Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen fulgte danseren og koreografen Jin Xing tett i flere dager.

Foto: Nyhetsspiller

Kunstnerisk kritikk

– Xing er ganske kritisk til den kulturelle og økonomiske utviklingen i Kina, men hun er bevisst på hvordan hun uttrykker det. Ofte slipper man unna med kritikk ved å sette det i en kunstnerisk kontekst, sier Kristoffersen.

Les også: Forsøker å kneble rocken

Han tror også at kinesiske myndigheter tolerer danserens ytringer fordi hun beviste sin lojalitet og kjærlighet for landet ved å komme tilbake fra et studieopphold i USA for å gjennomføre kjønnsoperasjonen i hjemlandet.

Den dansende obersten hadde helt siden han var liten gutt følt at det egentlig var kvinne han skulle være. Som barn trodde Jin at bare han ble truffet av lynet, ble han forvandlet til en jente. Da Jin forsto at det ikke var slik det fungerte, fant han i stedet ut at han først skulle bli berømt, og deretter skifte kjønn.

jin xing

Jin Xing gikk fra å være en av Kinas beste mannlige dansere, til å bli en av landets mest anerkjente kvinnelige dansere.

Foto: JX Purple Star / Andreas Rauh

– Jeg trodde jo at folk da brydde seg mer om talentet mitt enn kjønnet, og at operasjonen derfor ikke ville skape like mye oppstyr. Så feil kan man ta, sier 43-åringen lattermildt.

Enorm vilje

Likevel klarte den tidligere obersten å gå fra å være en av Kinas beste mannlige dansere, til å bli en av landets mest anerkjente prima ballerinaer. Kristoffersen forteller til NRK.no at han er imponert over 43-åringens enorme vilje til å bli noe, og at hun klarte det ikke bare én, men to ganger.

– Hun har skapt seg selv fra ingenting. Og det hun har fått til er veldig imponerende når man vet hvor mange som står på startstreken i et land som Kina.

«Anne og Ronny møter 8 med vilje» sendes på NRK1 på torsdager klokken 20.15.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK