Kinesere avlyser norsk teaterbesøk

Det kinesiske Shanghai Theatre Academy har uten begrunnelse gitt beskjed til Festspillene om at det ikke kommer til Bergen i mai.

Akademiet har satt opp teaterstykket «Nokon kjem til å komme» av Jon Fosse i Shanghai i samarbeid med Festspillene og Ibsen International.

Stykket hadde premiere i Shanghai i oktober i fjor, og det står på programmet til Festspillene i dagene 27. - 29. mai. Det blir det ikke noe av.

Festspillene har forsøkt å komme i kontakt med teaterakademiet, uten resultat.

Ikke fått begrunnelse

Per Boye Hansen

Per Boye Hansen har ikke fått noen begrunnelse fra teateret for hvorfor de har trukket seg.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Jon Fosse

Jon Fosse har heller ikke hørt noe fra Shanghai.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Festspilldirektør Per Boye Hansen har ikke fått noen begrunnelse fra teateret, men han ser avlysningen i sammenheng med kinesiske myndigheters innstramming overfor intellektuelle og kunstnere.

– Når vi nå får en knapp melding om at bergensbesøket må avlyses av «uforutsette årsaker», har vi stor grunn til å tro at det er et resultat av de kinesiske myndighetenes innstrammingspolitikk, sier festspilldirektøren i en pressemelding.

Dramatiker Jon Fosse forstår ikke hvorfor kineserne nå plutselig trekker seg.

– Det gir ikke mening at de nå ikke kommer hit. Jeg var selv i Kina og så stykket. Det ble en utrolig god teaterkveld. Hele det norske følget ble godt mottatt, selv om det var like etter fredspristildelingen, sier han.

– Det er trist

Fosse har selv forsøkt å komme i kontakt med teateret i Shanghai, uten å få tilbakemelding.

– Jeg har sendt e-post til oversetteren av stykket, men har ikke fått svar. Det er trist at kineserne nå ikke får sjanse til å vise fram det som er blitt en veldig fin forestilling til oss i Norge, og fått bevist at nivået på kinesisk teater faktisk er ubegripelig høyt, sier den anerkjente dramatikeren.

Hør Fosses reaksjon:

Frykter for festival

Nå frykter han også for den planlagte Fosse-festivalen i Shanghai til høsten.

– Det var planlagt en festival med forestillinger og seminarer, men når dette skjer kan det jo hente at den også blir avlyst, sier Fosse.

(NTB/NRK)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios