Kinesere avlyser norsk teaterbesøk

Det kinesiske Shanghai Theatre Academy har uten begrunnelse gitt beskjed til Festspillene om at det ikke kommer til Bergen i mai.

Akademiet har satt opp teaterstykket «Nokon kjem til å komme» av Jon Fosse i Shanghai i samarbeid med Festspillene og Ibsen International.

Stykket hadde premiere i Shanghai i oktober i fjor, og det står på programmet til Festspillene i dagene 27. - 29. mai. Det blir det ikke noe av.

Festspillene har forsøkt å komme i kontakt med teaterakademiet, uten resultat.

Ikke fått begrunnelse

Per Boye Hansen

Per Boye Hansen har ikke fått noen begrunnelse fra teateret for hvorfor de har trukket seg.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Jon Fosse

Jon Fosse har heller ikke hørt noe fra Shanghai.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Festspilldirektør Per Boye Hansen har ikke fått noen begrunnelse fra teateret, men han ser avlysningen i sammenheng med kinesiske myndigheters innstramming overfor intellektuelle og kunstnere.

– Når vi nå får en knapp melding om at bergensbesøket må avlyses av «uforutsette årsaker», har vi stor grunn til å tro at det er et resultat av de kinesiske myndighetenes innstrammingspolitikk, sier festspilldirektøren i en pressemelding.

Dramatiker Jon Fosse forstår ikke hvorfor kineserne nå plutselig trekker seg.

– Det gir ikke mening at de nå ikke kommer hit. Jeg var selv i Kina og så stykket. Det ble en utrolig god teaterkveld. Hele det norske følget ble godt mottatt, selv om det var like etter fredspristildelingen, sier han.

– Det er trist

Fosse har selv forsøkt å komme i kontakt med teateret i Shanghai, uten å få tilbakemelding.

– Jeg har sendt e-post til oversetteren av stykket, men har ikke fått svar. Det er trist at kineserne nå ikke får sjanse til å vise fram det som er blitt en veldig fin forestilling til oss i Norge, og fått bevist at nivået på kinesisk teater faktisk er ubegripelig høyt, sier den anerkjente dramatikeren.

Hør Fosses reaksjon:

Frykter for festival

Nå frykter han også for den planlagte Fosse-festivalen i Shanghai til høsten.

– Det var planlagt en festival med forestillinger og seminarer, men når dette skjer kan det jo hente at den også blir avlyst, sier Fosse.

(NTB/NRK)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.