NRK Meny
Normal

Kinas rikeste mann med monsteroppkjøp i Hollywood

Milliardæren Wang Jianlin blar opp 30 milliarder kroner for filmstudioet som har laget Batman, Jurassic Park og Godzilla. Nå skal filmstudioet overholde kinesisk sensur.

Godzilla

GIGANTKJØP: Kinesiske Dalian Wanda Group kjøper studioet som blant annet har produsert filmen Godzilla. Actionfilmer som denne er veldig populære i det kinesiske markedet.

Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures / Ap/NTB Scanpix

Wang Jianlin

RIK: Kinas rikeste mann, Wang Jianlin, kjøpe akkurat en privat eiendom til svimlende 80 millioner pund i Londons Kensington Palace Gardens.

Foto: CHINA DAILY / Reuters/NTB Scanpix

Det gigantiske kinesiske selskapet Dalian Wanda Group kjøper filmstudioet Legendary Entertainment, som blant annet står bak de nye Batman-filmene, Jurassic World og Godzilla. Det skriver BBC.

Prisen er 30 milliarder kroner, det bekrefter begge selskapene i en pressemelding.

Bak forretningen står Kinas rikeste mann, Wang Jianlin, med sin formue på 290 milliarder kroner. Han har store planer om å gjøre det kinesiske filmmarkedet like stort som Hollywood.

Jianlin: – Hvis ikke, kan det blir bråk!

Men hva med den kinesiske sensuren?

I verdens mest folkerike land må alle filmer godkjennes av kinesiske myndigheter før de vises på kino. Det vil si at Legendary Entertainment nå er under kinesisk sensur.

Batman

BATMAN: De nye Batman-filmene, av den populære regissøren Christopher Nolan, har blitt en massiv suksess for produksjonsselskapet Legendary Entertainment.

Foto: SF Norge AS

Jianlin har heller ingen planer om å tilpasse seg Hollywood. Han mener filmene som kommer ut av studioet, og Hollywood generelt, må tilpasse seg det kinesiske markedet.

– (…) Amerikanske selskaper ønsker å ta en andel i det raskt voksende kinesiske markedet.

Milliardæren kommer også med noe som kan tolkes som en trussel.

– Hvis ikke de gjør det, kan det bli bråk.

Vil bli en underholdningsgigant

For noen uker siden skrev NRK.no at det kinesiske kinomarkedet opplevde en voldsom vekst i 2015. Økningen målt opp mot fjoråret var hele 48,3 prosent, og inntektene summeres opp til rundt 60 milliarder kroner.

Per nå er Jianlin definert som eiendomsmagnat, men kineseren er åpen om at han vil gjøre mektige Dalian Wanda Group om til en internasjonal underholdningsgigant.

I løpet av de siste fem årene har Jianlin foretatt en rekke oppkjøp i USA, Europa og Australia, som DN skriver i dag. De kjøpte blant annet kinokjeden AMC Entertainment for 2,6 milliarder kroner i 2012.

Han har flere ganger påpekt at selskapet ikke har dårlig tid, siden bransjen i Kina ifølge han selv ligger 30–50 år bak Hollywood.

Kulturstrøm

  • Se frokostmøte om NRK

  • Teater om Hamsuns forsvarstale

    Går alt etter planen, blir det i sommer urpremiere på en teaterpilot basert på Knut Hamsuns forsvarstale fra rettssaken mot ham etter 2. verdenskrig. Teaterstykket skal framføres under Sørlandets litteraturfestival i lokalene hvor rettssaken gikk.

    Knut Hamsun i skrivestua på Nørholm
    Foto: Anders Beer Wilse Dextrafoto, Teknisk museum