Hopp til innhold

Kinas rikeste mann med monsteroppkjøp i Hollywood

Milliardæren Wang Jianlin blar opp 30 milliarder kroner for filmstudioet som har laget Batman, Jurassic Park og Godzilla. Nå skal filmstudioet overholde kinesisk sensur.

Godzilla

GIGANTKJØP: Kinesiske Dalian Wanda Group kjøper studioet som blant annet har produsert filmen Godzilla. Actionfilmer som denne er veldig populære i det kinesiske markedet.

Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures / Ap/NTB Scanpix

Wang Jianlin

RIK: Kinas rikeste mann, Wang Jianlin, kjøpe akkurat en privat eiendom til svimlende 80 millioner pund i Londons Kensington Palace Gardens.

Foto: CHINA DAILY / Reuters/NTB Scanpix

Det gigantiske kinesiske selskapet Dalian Wanda Group kjøper filmstudioet Legendary Entertainment, som blant annet står bak de nye Batman-filmene, Jurassic World og Godzilla. Det skriver BBC.

Prisen er 30 milliarder kroner, det bekrefter begge selskapene i en pressemelding.

Bak forretningen står Kinas rikeste mann, Wang Jianlin, med sin formue på 290 milliarder kroner. Han har store planer om å gjøre det kinesiske filmmarkedet like stort som Hollywood.

Jianlin: – Hvis ikke, kan det blir bråk!

Men hva med den kinesiske sensuren?

I verdens mest folkerike land må alle filmer godkjennes av kinesiske myndigheter før de vises på kino. Det vil si at Legendary Entertainment nå er under kinesisk sensur.

Batman

BATMAN: De nye Batman-filmene, av den populære regissøren Christopher Nolan, har blitt en massiv suksess for produksjonsselskapet Legendary Entertainment.

Foto: SF Norge AS

Jianlin har heller ingen planer om å tilpasse seg Hollywood. Han mener filmene som kommer ut av studioet, og Hollywood generelt, må tilpasse seg det kinesiske markedet.

– (…) Amerikanske selskaper ønsker å ta en andel i det raskt voksende kinesiske markedet.

Milliardæren kommer også med noe som kan tolkes som en trussel.

– Hvis ikke de gjør det, kan det bli bråk.

Vil bli en underholdningsgigant

For noen uker siden skrev NRK.no at det kinesiske kinomarkedet opplevde en voldsom vekst i 2015. Økningen målt opp mot fjoråret var hele 48,3 prosent, og inntektene summeres opp til rundt 60 milliarder kroner.

Per nå er Jianlin definert som eiendomsmagnat, men kineseren er åpen om at han vil gjøre mektige Dalian Wanda Group om til en internasjonal underholdningsgigant.

I løpet av de siste fem årene har Jianlin foretatt en rekke oppkjøp i USA, Europa og Australia, som DN skriver i dag. De kjøpte blant annet kinokjeden AMC Entertainment for 2,6 milliarder kroner i 2012.

Han har flere ganger påpekt at selskapet ikke har dårlig tid, siden bransjen i Kina ifølge han selv ligger 30–50 år bak Hollywood.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.