Satte en kinaputt under lykke-tyranniet

Kronikken «De tar livet fra meg med lykke» ble delt mer enn 4000 ganger i sosiale medier på under et døgn. Hva er det med akkurat denne teksten som får så mange til å trykke på dele-knappen?

Lene Wikander satte en kinaputt under lykke-tyranniet med sin kronikk

NRK/Scanpix-montasje

Les hele kronikken til Lene Wikander her.

– Teksten var den mest delte i sosiale medier i Norge i går og har fortsatt å bli mye delt i dag. Den har nå rundet 4300 delinger på Facebook, forteller Espen A. Eik i NRK Ytring hvor kronikken ble publisert.

I kronikken tar forfatteren Lene Wikander et oppgjør med det hun beskriver som «positivitetstyranniet» – som hun mener at mindfulness-bølgen og selvhjelpsboka «The Secret» er de mest groteske eksemplene på.

Jeg ble operert for brystkreft forrige fredag. Det er faktisk skummelt og vondt. Det minner meg på egen dødelighet. Det er ikke lyserosa og håpefullt.

Lene Wikander i kronikken «De tar livet fra meg med lykke»

Overrasket

Selv sier Lene Wikander at hun er overrasket over at kronikken ble delt så mye fordi hun trodde den skulle være mer støtende.

– Facebook og Instagram er jo noen av de fremste eksponentene av velvære-misjoneringen, så jeg trodde absolutt ikke at en kinaputt som denne teksten skulle bli så godt tatt imot på disse plattformene, sier Wikander.

Med velvære-misjon mener Wikander trenden med å legge ut mat og perfekte familiebilder i sosiale medier.

Sier noe som mange tenker

De mange delingene i sosiale medier som Facebook og Twitter kan vitne om at Wikander treffer en nerve hos flere.

Kronikk ble farsott i sosiale medier

– Jeg tror jeg snakker om noen som mange som er eller har vært syke tenker, men som ikke er akseptabelt å si.

Wikander opplevde selv å få stadige oppfordringer om å tenke positivt, ta lærdom og være takknemlig da hun fikk sin brystkreftdiagnose.

Sosial kontroll satt i system

– Jeg ble møtt av floskler som at jeg måtte tenke positivt, og opplevde at folk ble helt parkerte da jeg svarte at jeg hadde det vondt. Hvorfor skal det være sånn at vi ikke kan fortelle at vi har det helt forferdelig, spør Wikander seg.

Wikander hevder at den sosiale kontrollen står som en mur som gjør at vi ikke tør å være ærlige om sorgen og det negative ved å være syk.

– Skal vi kaste bort livet på å være fake, spør Wikander.

Wikander etterlyser et rom der det ikke er støtende eller flaut å fortelle at man har det vondt.

– Det er ikke et svakhetstegn å være redd og engstelig når man er syk. Livsglede for meg handler om å være til stede i livet, både på godt og vondt.

Kan handle om en mottrend

Cecilie Staude. Foto: Privat

Forfatter av boken «Sosial kommunikasjon» Cecilie Staude

Foto: Privat

Forfatter av boken «Sosial kommunikasjon», og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, mener at den hyppige delingen av kronikken kan bety at vi er lei av de glansede innleggene i sosiale medier.

Staude tror vi står ovenfor en mottrend. Det å skrive om hvordan ting egentlig er også mer troverdig, legger Staude til.

– Man får rett og slett mer tillit til folk som forteller om det livet som folk flest lever, sier Staude.

Lene Wikander er forfatter, journalist blogger. Les bloggen hennes her.


Kulturstrøm

 • Radioportrett splitter Danmark

  Radio24syv sendte sist uke et portrett av Ghita Nørby der den folkekjære skuespilleren skjeller ut journalisten helt fra starten av intervjuet. Dokumentaren har vakt oppsikt i Danmark. Journalistens instagrambilde av sine forberedelser til intervjuet fikk søndag danske mediesjefer til å spørre om konflikten var iscenesatt.

  Ghita Nørby
  Foto: Scanpix / Scanpix
 • Warner Bros.-sjef måtte gå

  Kevin Tsujihara har gått av som sjef og styreleder i det amerikanske medieselskapet Warner Brothers, melder Dagbladet. Gransking avslørte at Tsujihara hadde tilbudt seg å introdusere den britiske skuespilleren Charlotte Kirk for innflytelsesrike skikkelser i Hollywood i bytte mot sex.

 • Jack the Ripper DNA-identifisert

  Den britiske seriemorderen som herjet i London i 1888 er når blitt identifisert som Aaron Kosminski, en polsk frisør. Jack the Ripper er en av kulturens store gjennomgangsfigurer og har opptrådt i tallrike filmer, tv-serier, videospill, musikk og tegneserier.