Satte en kinaputt under lykke-tyranniet

Kronikken «De tar livet fra meg med lykke» ble delt mer enn 4000 ganger i sosiale medier på under et døgn. Hva er det med akkurat denne teksten som får så mange til å trykke på dele-knappen?

Lene Wikander satte en kinaputt under lykke-tyranniet med sin kronikk

NRK/Scanpix-montasje

Les hele kronikken til Lene Wikander her.

– Teksten var den mest delte i sosiale medier i Norge i går og har fortsatt å bli mye delt i dag. Den har nå rundet 4300 delinger på Facebook, forteller Espen A. Eik i NRK Ytring hvor kronikken ble publisert.

I kronikken tar forfatteren Lene Wikander et oppgjør med det hun beskriver som «positivitetstyranniet» – som hun mener at mindfulness-bølgen og selvhjelpsboka «The Secret» er de mest groteske eksemplene på.

Jeg ble operert for brystkreft forrige fredag. Det er faktisk skummelt og vondt. Det minner meg på egen dødelighet. Det er ikke lyserosa og håpefullt.

Lene Wikander i kronikken «De tar livet fra meg med lykke»

Overrasket

Selv sier Lene Wikander at hun er overrasket over at kronikken ble delt så mye fordi hun trodde den skulle være mer støtende.

– Facebook og Instagram er jo noen av de fremste eksponentene av velvære-misjoneringen, så jeg trodde absolutt ikke at en kinaputt som denne teksten skulle bli så godt tatt imot på disse plattformene, sier Wikander.

Med velvære-misjon mener Wikander trenden med å legge ut mat og perfekte familiebilder i sosiale medier.

Sier noe som mange tenker

De mange delingene i sosiale medier som Facebook og Twitter kan vitne om at Wikander treffer en nerve hos flere.

Kronikk ble farsott i sosiale medier

– Jeg tror jeg snakker om noen som mange som er eller har vært syke tenker, men som ikke er akseptabelt å si.

Wikander opplevde selv å få stadige oppfordringer om å tenke positivt, ta lærdom og være takknemlig da hun fikk sin brystkreftdiagnose.

Sosial kontroll satt i system

– Jeg ble møtt av floskler som at jeg måtte tenke positivt, og opplevde at folk ble helt parkerte da jeg svarte at jeg hadde det vondt. Hvorfor skal det være sånn at vi ikke kan fortelle at vi har det helt forferdelig, spør Wikander seg.

Wikander hevder at den sosiale kontrollen står som en mur som gjør at vi ikke tør å være ærlige om sorgen og det negative ved å være syk.

– Skal vi kaste bort livet på å være fake, spør Wikander.

Wikander etterlyser et rom der det ikke er støtende eller flaut å fortelle at man har det vondt.

– Det er ikke et svakhetstegn å være redd og engstelig når man er syk. Livsglede for meg handler om å være til stede i livet, både på godt og vondt.

Kan handle om en mottrend

Cecilie Staude. Foto: Privat

Forfatter av boken «Sosial kommunikasjon» Cecilie Staude

Foto: Privat

Forfatter av boken «Sosial kommunikasjon», og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, mener at den hyppige delingen av kronikken kan bety at vi er lei av de glansede innleggene i sosiale medier.

Staude tror vi står ovenfor en mottrend. Det å skrive om hvordan ting egentlig er også mer troverdig, legger Staude til.

– Man får rett og slett mer tillit til folk som forteller om det livet som folk flest lever, sier Staude.

Lene Wikander er forfatter, journalist blogger. Les bloggen hennes her.


Kulturstrøm

 • – Han fikk norsk kunst ut i verden

  NRK-journalist Maren Kvamme Hagen forteller om hva slags betydning avdøde Hans Rasmus Astrup har hatt for norsk kunstliv.

 • Brudeferd på norgesturné

  Nasjonalmuseet skal i 2021 sende kunsten sin ut på to turnéer Norge rundt. Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger vil dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel.

  Brudeferden i Hardanger, 1848
  Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet
 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø