Hopp til innhold

Kina forbyr utenlandsk TV i primetime

Nye kraftige grep for å beskytte kinesisk kultur.

Kina sensur

En gruppe kinesere ser en basketballkamp mellom Kina og Brasil under OL i Beijing i 2008. Kina strammer nå hardt inn på antallet utenlandske TV-programmer i prime time.

Foto: Str / AP

Kinas statlige medietilsyn SARFT har strammet kraftig inn på TV-selskapenes rettigheter i landet, melder BBC News.

Fra nå av vil det være ulovlig å sende utenlandske TV-programmer mellom 19.30 og 22.00. I tillegg skal ingen serier sendes i flere enn 50 episoder, og skal ikke utgjøre mer enn 25 prosent av kanalens sendeflate.

LES OGSÅ: Kina øker sensuren
LES OGSÅ: Kinas statsminister krever demokrati

Vil beskytte kinesisk TV

Nye restriksjoner på hvilke programmer som skal tas inn er også satt i verk, og det frarådes å ta inn programmer med vulgært og voldelig innhold.

Bakgrunnen er at SARFT vil beskytte programmer produsert i fastlands-Kina, og å sikre dem mer av sendeflaten i stasjonenes prime time. Kina importerer flest programmer fra Sørøst-Asia, hovedsakelig fra Taiwan, Hong Kong, Sør-Korea og Thailand. Alle rammes nå av forbudet.

I forrige uke ble Erik Solbakkens program «Popstokk», solgt til Kina. Det er så langt ikke klart om dette formatet vil bli rammet i den nye runden innstramminger.

LES OGSÅ: Lady Gaga & Co. en fare for Kina?
LES OGSÅ: Saksøker Kina for sensur

Forbød tidsreise-filmer

Det er ikke første gangen SARFT har strammet inn reglene de siste årene. Kina har jobbet for å begrense vestlig innflytelse over TV-sendingene, og tilsynet har de tre siste årene satt i verk en rekke tiltak som skal hindre lettbeint underholdning og vestlig inspirert TV.

LES OGSÅ: Kina forbyr tidsreiser på film og TV
LES OGSÅ: Har stengt internettet

Det ga seg i fjor uttrykk som et generelt forbud mot reality-TV og historiske dramaer som hadde tidsreiser som tema. Tidsreisene kunne i ytterste konsekvens ses som kritikk av regjeringen, og en rekke planlagte filmer ble skrinlagt som resultat.

Det er TV-stasjonene selv som skal drive tilsynet, men den statlige publikasjonen China Daily advarer om alvorlige straffer for brudd på reglene.

LES OGSÅ: Kina blokkerer søkeordet «Egypt»
LES OGSÅ: Kina forsvarer internettsensur

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK