Hopp til innhold

Kim byttet rus med sjøsprøyt

Kim Gulbrandsen valgte bort et liv med rus og kriminalitet, og ble med Jarle Andhøy ut på et eventyr for livet.

Jarle Andhøy og Kim Gulbrandsen

Norges mest erfarne ekstremseiler Jarle Andhøy tar med seg Kim Gulbrandsen og ni andre ungdommer ut på tur i tv-serien «Sjøsprøyt 2».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Du kan si at det var en ganske stor overgang å reise fra urbane Oslo og opp til ingenmannsland i Malangen i Troms, forteller Kim Gulbrandsen (27).

Han er en av 10 elever på seilerlinja ved folkehøyskolen «69 grader nord», som vi møter i tv-serien «Sjøsprøyt 2» som har premiere på NRK3 i kveld. Gjennom seks episoder følger vi elevene gjennom et helt skoleår, der Norges mest erfarne ekstremseiler Jarle Andhøy er hentet inn som coach.

Se video lengre ned i artikkelen.

Les også: «Sjøsprøyt 1»: Hardt liv for jomfruer til sjøs

Avkledd

Deltakerne i Sjøsprøyt 2 sammen med Jarle Andhøy

Deltakerne i «Sjøsprøyt 2» sammen med Jarle Andhøy.

Foto: Medvind Media

Elevene bor på folkehøyskolen i ni måneder, og Andhøy følger opp gruppen gjennom hele skoleåret. Allerede første dag blir gruppen satt på prøve, når Andhøy tar elevene med ut på en ukes seiltur.

– Man blir veldig avkledd i en slik situasjon. Det er ett fett hvilken bakgrunn du har, man fjerner alt av fasade, og det eneste som teller er hvordan man som enkeltmenneske forholder seg til hverandre, forteller Andhøy.

Han har selv engasjert seg i utvelgelsen av gruppa, og mente det var viktig å få forskjellige mennesker med ulike utgangspunkt inn i prosjektet.

– Jeg søkte aktivt etter folk med ulik bakgrunn, og hadde blant annet kontakt med både barnevernet, kriminalomsorgen og Røde Kors for å finne noen som selv hadde lyst til å gjøre noe med livet sitt, og som ville skape en endring.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kulturkrasj

Jarle Andhøy og Kim Gulbrandsen

Jarle Andhøy og Kim Gulbrandsen møter du i «Sjøsprøyt 2».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

27 år gamle Kim hadde en fortid med mye rus og vinningskriminalitet, og var nylig ute etter et fengselsopphold da han ble tilbudt en plass på folkehøyskolen.

Kim ønsket selv en ny retning i livet, og takket ja til å bli med. De ni neste månedene bød på store utfordringer.

– Jeg hadde store forventinger da jeg reiste opp, og det ble vel litt annerledes enn jeg hadde trodd. Jeg forventet vel et litt mer urbant sted, ler Kim når NRK.no treffer ham.

Det viste seg raskt at også de menneskelige relasjonene bød på store utfordringer. I første episode av serien ser vi blant annet hvordan Kim og 20 år gamle Christopher fra Asker sliter med å komme overens.

– Vi har med et bredt spekter av folk. Kim for eksempel, er ikke født med sølvskje i munnen. Når han møter folk med helt motsatt bakgrunn, er det fort at det blir litt klinsj, forkarer Jarle.

I programmet ser vi hvordan Kim jobber med å holde aggresjonen nede.

– Ja, jeg hadde litt lyst til å bruke øksa noen ganger, fleiper Kim, men skynder seg med å legge til at de to ble venner tilslutt.

Se video fra konflikten mellom Kim og Christopher her:

Video - Lyst til å bruke øksa

- Lyst til å bruke øksa

Full storm

Året i nord bød også på utfordringer av det fysiske slaget. Iskalde vinterstormer, harde fjellturer og Lopphavet i full storm er blant situasjonene elevene måtte igjennom.

– Var du redd noen gang?

– Nei, jeg er heller sånn at jeg tenker jo mer vind og jo høyere bølger, desto mer spennende er det. Dette gikk jo også ut på å erstatte det gamle livet, og å finne spenning i naturlig lovlige omgivelser, forklarer Kim.

– Det kjipeste var å sove i telt. Det er skikkelig stusselig, ler han.

Fulgte «Berserk» i nyhetene

Underveis i skoleåret gjennomførte Jarle Andhøy på den skjebnesvangre turen med seilbåten «Berserk» til Antarktis, der båten gikk ned og tre av mannskapet omkom.

Tilbake i Malangen satt skoleelevene i uvisshet i dagevis og fulgte med på nyhetssendingene, uten å vite hvordan det gikk med kapteinen og resten av hans crew. Gulbrandsen tror forliset gjorde at gruppa forsto alvoret ved å leve så tett på naturkreftene.

– Jeg tror kanskje de som var litt redde for å være ute i båt fra før av skjønte alvoret, og at det kan være farlig. De forsto at ting kan gå galt, forteller han.

Les: Jarle Andhøy hedres med pris


En reise i menneskesinnet

Jarle Andhøy og Kim Glubrandsen

– Å se Kim stå og styre skuta for første gang var stort, forklarer Jarle Andhøy.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Elevene er nå ferdige med det ni måneder lange skoleåret og Kim er tilbake i storbyen. Han har holdt seg helt unna sitt tidligere liv, og er i gang med å lete etter jobb.

– Rus og kriminalitet er noe som tilhører fortiden, og jeg er ferdig med alt det der, forklarer han.

– Året i Malangen var veldig lærerikt. Det er deilig å være tilbake i byen igjen, men samtidig har jeg fått tilbake lysten på å være på vannet og ute i naturen.

Jarle Andhøy mener serien byr på mer enn vakre naturopplevelser.

– «Sjøsprøyt 2» er en reise i tid og sted med vakker nordnorsk natur. Men vel så viktig som den fysiske reisen er også reisen i menneskesinnet. Der den forrige sesongen av Sjøsprøyt viste mer overfladiske konflikter går vi her mer i dybden og ser på utviklingen av unge mennesker. Det er vel så interessant som den konkrete reisen, avslutter han.

«Sjøsprøyt 2» ser du på NRK3 i kveld klokken 20:15.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober