Hopp til innhold

Kill Buljo - The movie

"Kill Buljo" fra Finnmark har premiere på 26 kinoer i morgen, og medietilsynet har gitt filmen 15 års grense. Verken filmen, lanseringen eller sensuren er klok.

Kill Buljo
Foto: Liv Ask/Yellow Bastard Production

 

2 stjerner

 

"Kill Buljo" er vulgær splatter spedd med kroppsvæsker, samehets, kvinnehets, homsehets, lytehets, lytehumor, politihumor, brennevinshumor, piss og bæsj-humor utspilt i en feminist- og feminismefri, kåt sone dominert av mafiose maktmennesker. Men hovedtanken er å parodiere andre filmer. Mange filmer. Og noen hendelser fra virkeligheten.

 

Helt på vidda

Dramaet begynner i Jompas forlovelseselskap. Familie og venner plaffes ned og interiøret perforeres. De mafiose mener visst at Jompa vet for mye.

Men Jompa vet lite. Historien, som foregår helt på vidda, er preget av liten viten og store handlinger. Etter forlovelses-massakren dreier det seg om flukt og forfølgelse. Både forfulgte og forfølgere imponerer på snøscooter.

Det foregår visst en etterforskning også, men vi stiller oss tvilende til om politiets aktiviteter kan kalles det....

Overflatiske lyspunkter

Filmen er klippet ned en halvtime siden festivalvisningen i Tromsø for to måneder siden. Vulgaritetsnivået er dempet. Men denne filmen har ikke mye annet, så når vulgariteter blir borte forsvinner også poeng. Kjedsommelighetsnivået øker, men vi er altså en halvtime fortere ferdig.

Noe er bra, men det er utenpå. Det er mye god fotografering. Klippen er ganske proff. Noen av maskene er gode. Ikke alle. Kostymene er bra. Enkelte rolletolkninger passerer også. Noen musikkvalg er så veldige at de er morsomme.

Men innhodet i bildene og lyden er amatørmessig. Manus er virkelig amatørskap. Hadde det vært antydning til profesjonalitet i manus og innfall, ville filmen trolig vært verre å se og høre. Vi ville tålt mindre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.