Kent går i graven

Sveriges kanskje største rockeband gjennom 20 år legger ned instrumentene. Men først skal de turnere hele Norden for å ta farvel med fansen.

Kent - kun til bruk i denne artikkelen

BEKREFTER AT KENT LEGGER OPP: Bandet Kent har holdt på i 26 år, men i løpet av 2016 er det slutt.

Foto: Peter Gehrke

Søndag kveld delte rockebandet Kent et videoklipp på hjemmesidene sine som hintet om at de setter strek for karrieren. Mandag bekrefter bandet at de legger opp i en pressemelding på sine egne hjemmesider.

Bandet har kommet med en egen uttale på hjemmesiden og bandets Facebook-side:

– Vi har forsøkt å gå våre egne veier. Takk til alle dere som har hørt på vår musikk. Takk til alle dere som har kommet på våre konserter, alt fra våre første spillejobber på små klubber på 90-tallet til de store scenene. Det har gjort det mulig for oss å fortsette.

Avskjedsåret 2016

Men Kent skal ikke gi seg riktig tvert. Ifølge pressemeldingen skal bandet begi seg ut på et spektakulært avskjedsår. I morges lanserte bandet singelen Egoist som er en del av bandets tolvte og siste studioalbum, Da som Nu För Alltid, som slippes den 20. mai.

Bandet skal også ta en siste farvel med fansen gjennom en lengre turne i Norden denne høsten. I løpet av oktober skal bandet holde konserter i Bodø, Trondheim, Stavanger og Oslo, før turneen avsluttes i Tele2 Arena i Stockholm 17. desember.

Dette blir den største turneen bandet har gjort på flere år.

– Vi ser veldig frem til å møte dere alle en siste gang under turneen i høst. Det kommer til å bli skitkult, skriver Kent på hjemmesiden.

Slo igjennom på 90-tallet

Ruben Gran

IKKE OVERRASKET: P3-programleder Ruben Gran sier han ikke er spesielt overrasket over at Kent takker for seg.

Foto: Kim Erlandsen

Bandet slo gjennom med debutalbumet «Kent» i 1995, og har hatt stor suksess i både Sverige og Norge.

– Kent har vært et av de største bandene i poprock-sjiktet et par tiår. Rundt årtusenskiftet tok det helt av, og de ble enorme i Norge, sier Ruben Gran, programleder i Ruben på P3

Kent har solgt over 1,5 millioner album. Singelen Musik NonStop fra albumet Hagnesta Hill var den første sangen som kom inn på VG-lista i 1999. Bandet har hatt til sammen ni låter og 11 album inne på VG-lista.

Men Gran er ikke overrasket over at bandet legger opp.

– Det begynner å bli en stund siden Kent virkelig var viktige. De har kanskje ikke fremstått som like inspirerte som i de to forrige tiårene. Med det er jeg ikke spesielt overrasket over at de akter å takke for seg.

Kulturstrøm

  • Fikk inspirasjon på nachspiel

    Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

    Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

    Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
  • Forhandlingsfristen går ut midnatt

    Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.