Normal

Kenny Wheeler Big Band – The Long Waiting

De gamle er oftest eldst, det gjelder også den kanadisk-engelske trompetveteranen Kenny Wheeler (82) som er ute med ny storbandplate.

Kenny Wheeler
Foto: presse

CD-anm Kenny Wheeler - The Long Waiting

I en alder av 82 år og med en betydelig plateproduksjon bak seg framstår nå Kenny Wheeler i helt ny drakt når han lanserer sitt Kenny Wheeler Big Band. Dermed sluttes sirkelen til debutplaten fra 1968 som også hadde stor besetning. Gjennom årene etter har vi oftest møtt Kenny Wheeler i lyriske småbesetninger, men under tittelen The Long Waiting presenterer den kanadisk-britiske trompetisten og flygelhornisten nå 70 minutter selvkomponert musikk i stort og til dels dramatisk format med 18 musikere, inkludert vokalist.

Flertydig

Kenny Wheelers velkjente melankoli og tenksomhet er der stadig, men i nye former og dimensjoner. Musikken beveger seg ofte i flertydige rytmer, og nøkkelen til å forstå dem ligger i flere av de selvforklarende titlene, som for eksempel Four, Five, Six.

Over massive klangputer spenner Kenny Wheeler sine søkende og bølgende melodilinjer, og på toppen av storbandklangene svever Diana Tortos ordløse stemme. Iblant irriterer jeg meg over hennes vibrato som jeg synes burde vært temmet til dette bruk, men Torto leverer også noen av platas høydepunkt når hun får slippe til som improviserende scatvokalist.

Diana Torto og Kenny Wheeler
Foto: Luigi Pretolani

Ujevne solister

Ellers er solistprestasjonene ujevne, fra Mark Nightingales kraftfulle og virtuose trombone og Ray Warleighs jucy altsax til Duncan Lamonts katastrofale bidrag på samme instrument.

Kenny Wheeler selv imponerer med uttrykksfullt og fleksibelt flygehornspill i alle registre og med en litt svevende intonasjon som allikevel garantert overgår 82-årige blåsere flest. I omslagsteksten trekkes det paralleller til både Picasso og Brahms, kunstnere som i likhet med Wheeler også viste økende produktivitet sent i livet.

Enhetlig uttrykk

Samlet framstår Kenny Wheelers storbandmusikk som et svært så enhetlig uttrykk, med faren det innebærer for å bikke over til det monotone - iblant savner jeg en streng produsent som kunne satt saksa i partier hvor tingene flyter ut. På den annen side gjør det faktisk godt å høre musikk som er uberørt av tidas inflasjon i kontraster. Så uansett var det absolutt verdt å vente på Kenny Wheelers Long Waiting.

Kenny Wheeler - The Long Waiting

Kenny Wheeler Big Band – The Long Waiting
Cam Jazz CAMJ 7848-2

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters