NRK Meny
Normal

Tar vare på katter andre ikke vil ha

Sommeren er dessverre høysesong for dumping av katter. Folk dumper kattene, eller bare setter kasser med kattunger fra seg et eller annet sted. Forhåpentligvis er det noen som finner dem. Kattens Vern i Bergen tar seg av katter som ikke andre vil ha. Målet er å få dem omplassert. Dvs adoptert bort til nye familier.

Kattunge leker
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

I fjor omplasserte Kattens Vern i Bergen vel 300 katter. I år tror de det blir enda flere.

Katt titter ut
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

- Det er for mange katter i byen. Folk er ikke flinke nok til å sterilisere og kastrere kattene sine. Det fødes alt for mange kattunger, sier Mariann Aase. Hun har jobbet frivillig for Kattens Vern siden 2004.

Vil endre holdninger

Medlemmene i Kattens Vern, er for det meste engasjerte damer i alle aldre som jobber for kattens ve og vel. Ikke bare sørger de for å få hjemløse katter adoptert bort, de driver også med holdningsskapende virksomhet.

- For oss er det viktig å understreke at moderne kattehold er mye mer arbeidskrevende enn måten kattene ble behandlet på i det gamle bondesamfunnet, sier Mariann.

- I byen kan ikke kattunger bare gjemme seg bort på låven og leve et godt liv som gårdskatt. Kattunger som dumpes på gata klarer ikke naturlig å livnære seg selv, i følge Mariann.

Kattens Vern får til stadighet overlevert kattunger. Enten kommer de i esker levert på trappa eller de får meldinger om kattunger som er dumpet på offentlige steder, parkeringsplasser eller kjøpesentre.

- Noen ganger står det skrevet en hilsen på kassen, med ønske om at vi skal gjøre det beste for kattungene. Andre ganger får vi ikke høre noe, katteesken bare står på trappa, sier Mariann. Det virker som folk ikke bryr seg.

Butikk i Bergen

Organisasjonen har en butikk i Marken i Bergen sentrum. Der selger de katterelaterte varer og andre varer. Fellesnevneren er at enten er det bruks-, pyntegjenstander med kattemotiv eller så er det ting og tang som en katt kan trenger.

Overskuddet fra salget går til å finansiere foreningens virksomhet.

- Det koster mye å ta over så mange katter i året, sier Mariann. Hun er likevel optimistisk med tanke på foreningens videre skjebne.

-Nå trenger vi bare flere adoptivforeldre. Vi har katter på venteliste i tillegg til alle de vi har tatt oss av og ennå ikke funnet hjem til, sier Mariann. Hun er en av vel 20 frivillige som legger ned mange gratistimer for Kattens Vern.

Kattens Vern i Bergen
Foto: John Arnt Nøstdal

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold