Kåtskap og skam i Studio 24

Det er tøffe tak i Studio 24 for tiden. Ungt par på byen. Feststemning og kåtskap. De vil hjem. Drosjekøer. En pirattaxi dukker opp.

Dramatikeren Jesper Halle har skrevet ”En handlingens mann”
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK

To pakistanske fettere ute for å tjene ekstra. Det unge paret starter kosen i baksetet, småfulle og storkjeftet, tar for seg Koranen og muslimsk kvinnesyn. Det er en eksplosiv miks.

Leseprøve "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
Jesper Halle. Manus
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
I drosjekø "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
Lasse Kolsrud, debuterer som hørespill-regissør
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
I studio inder innspillingen av "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK

Dramatikeren Jesper Halle har skrevet ”En handlingens mann”, et hørespill som går inn i Radioteatrets URO-prosjekt: sette problemer under debatt. –Stykket handler ikke om fordommer, men den dypereliggende, nesten ubevisste angst for det fremmede og truende, sier Jesper Halle. –Jeg tror det sitter dypt.

Vi møter en norsk mann som utfordres i sin maskulinitet. –Det er et dilemma å være mann i moderne vestlig kultur. Når det å være mann handler om fysisk mot, beskytte kvinnen og familien, utfordres vi. Feiler vi, faller vi ned i skammen. Og vold springer ikke ut av styrke, men av skam. Dette sitatet har jeg satt som motto for hørespillet, sier Jesper Halle:

”Skam er den følelsen som er den fremste og ytterste årsaken til all vold. Hensikten med vold er å redusere skammens intensitet og i størst mulig grad erstatte den med det motsatte, stolthet, og dermed hindre at individet blir overveldet av skamfølelsen.”

Skammen driver stykket hovedperson, Olav, inn i desperate handlinger.

Jesper Halle er 51 år og har skrevet et 20-tall dramatiske verk for teater, radio og TV. Han fikk Ibsenprisen i 1997 og Hedda-prisen i 2004. Han debuterte i Radioteatret i 1987 med ”Varulv over Vindern”. –Det er morsomt med Radioteatret, sier han. –Men jeg syns ikke jeg har fått det til helt før. Tror kanskje jeg tenkte for visuelt. Har hatt lyst til å prøve igjen og var glad for å bli spurt om å være med på URO-prosjektet.

Etter leseprøven sier han: -Det er et vanvittig kick å få et slikt lag av skuespillere – også i de små rollene. Og skuespillerne i hovedrollene er Ane Dahl Torp og Espen Reboli Bjerke. Elyas Mohammed og Assad Siddique, Nina Ellen Ødegaard og Anders Mordal. Lyddesign er ved Erki Halvorsen. Lasse Kolsrud, en meget erfaren skuespiller i Radioteater, debuterer som hørespill-regissør.

”En handlingens mann” har premiere 10. februar.

[Tekst: Carl Henrik Grøndahl]

Kulturstrøm

  • Skuespiller Gunnel Lindblom er død

    Den svenske skuespilleren og regissøren Gunnel Lindblom er død, 89 år gammel. Siden filmdebuten i 1952 spilte hun i flere titalls filmer, blant annet i flere av Ingmar Bergmans mesterverk. Hun regisserte flere filmer, samt teater i Sverige og Norge.

  • Håper på millioninntekt fra meme

    Bernie Sanders og vottene hans er blitt et meme - et bilde som spres på internett i stadig nye versjoner. Den uventede oppmerksomheten bruker senatoren til å selge gensere med motivet på, og han håper på millioninntekter til gode formål i hjemstaten.

    Laster Twitter-innhold