NRK Meny
Normal

Kåtskap og skam i Studio 24

Det er tøffe tak i Studio 24 for tiden. Ungt par på byen. Feststemning og kåtskap. De vil hjem. Drosjekøer. En pirattaxi dukker opp.

Dramatikeren Jesper Halle har skrevet ”En handlingens mann”
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK

To pakistanske fettere ute for å tjene ekstra. Det unge paret starter kosen i baksetet, småfulle og storkjeftet, tar for seg Koranen og muslimsk kvinnesyn. Det er en eksplosiv miks.

Leseprøve "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
Jesper Halle. Manus
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
I drosjekø "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
Lasse Kolsrud, debuterer som hørespill-regissør
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK
I studio inder innspillingen av "En handlingens mann"
Foto: Carl Henrik Grøndahl / NRK

Dramatikeren Jesper Halle har skrevet ”En handlingens mann”, et hørespill som går inn i Radioteatrets URO-prosjekt: sette problemer under debatt. –Stykket handler ikke om fordommer, men den dypereliggende, nesten ubevisste angst for det fremmede og truende, sier Jesper Halle. –Jeg tror det sitter dypt.

Vi møter en norsk mann som utfordres i sin maskulinitet. –Det er et dilemma å være mann i moderne vestlig kultur. Når det å være mann handler om fysisk mot, beskytte kvinnen og familien, utfordres vi. Feiler vi, faller vi ned i skammen. Og vold springer ikke ut av styrke, men av skam. Dette sitatet har jeg satt som motto for hørespillet, sier Jesper Halle:

”Skam er den følelsen som er den fremste og ytterste årsaken til all vold. Hensikten med vold er å redusere skammens intensitet og i størst mulig grad erstatte den med det motsatte, stolthet, og dermed hindre at individet blir overveldet av skamfølelsen.”

Skammen driver stykket hovedperson, Olav, inn i desperate handlinger.

Jesper Halle er 51 år og har skrevet et 20-tall dramatiske verk for teater, radio og TV. Han fikk Ibsenprisen i 1997 og Hedda-prisen i 2004. Han debuterte i Radioteatret i 1987 med ”Varulv over Vindern”. –Det er morsomt med Radioteatret, sier han. –Men jeg syns ikke jeg har fått det til helt før. Tror kanskje jeg tenkte for visuelt. Har hatt lyst til å prøve igjen og var glad for å bli spurt om å være med på URO-prosjektet.

Etter leseprøven sier han: -Det er et vanvittig kick å få et slikt lag av skuespillere – også i de små rollene. Og skuespillerne i hovedrollene er Ane Dahl Torp og Espen Reboli Bjerke. Elyas Mohammed og Assad Siddique, Nina Ellen Ødegaard og Anders Mordal. Lyddesign er ved Erki Halvorsen. Lasse Kolsrud, en meget erfaren skuespiller i Radioteater, debuterer som hørespill-regissør.

”En handlingens mann” har premiere 10. februar.

[Tekst: Carl Henrik Grøndahl]

Kulturstrøm

  • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

    20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien som het «Buffy, vampyrenes skrekk» på norsk, gikk fra 1996 til 2003.

  • Gard Nilssen ny Artist in Residence

    Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

    Gard Nilssen
    Foto: Moldejazz