Hopp til innhold

Katie Melua med norsk verdensrekord

Mandag 2. oktober planlegger Katie Melua å sette ny verdensrekord - i dypvannskonsert.

Katie Melua under Nobelkonserten i 2005.
Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP

Da skal hun reise ut på Statoils Troll A-platform i Nordsjøen som har en totalt høyde på 472 meter (høyere enn Eiffel-tårnet og tidenes største byggverk som har blitt flyttet av mennesker). Men 369 meter av plattformens konstruksjon ligger under vann.

Jubileumskonsert

Nederst i et av benene til plattformen skal Melua, som blant annet var med under Nobelkonserten i Oslo Spektrum i fjor , spille konsert som en del av Statoils 10 årsjubileum. Og i tillegg til de som jobber på gassplattformen vil publikum bestå av Craig Glenday, som er redaktør for Guinness Rekordbok. Han vil bekrefte og verifisere at rekorden faktisk er blitt satt – etter at Katie Melua og bandet hennes har spilt og sunget verdens dypeste konsert.

Melua har vært den mestselgende artisten i Storbritannia siden 2004, både med debutalbumet ”Call off the search” og oppfølgeren ”Piece by piece”.

Kommer på NRK

De siste tre månedene har Melua vær på turné i Nord-Amerika. I disse dager returnerer hun til Europa for å lansere den nye singlen "It’s Only Pain".

Konserten vil bli tatt opp og sendt i NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober