Hopp til innhold

Katastrofal åpning for Assange-film

Filmen om Julian Assange, The Fifth Estate, satte ny bunnrekord i dårlig kinobesøk.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch spiller Julian Assange i filmen The Fifth Estate, som så langt ikke har gjort det spesielt bra på kinoene.

Foto: Frank Connor / Ap

Spillefilmen The Fifth Estate forteller historien om den australske Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange, som røsket i maktstrukturer ved å legge ut svært sensitive statshemmeligheter på nettet.

Denne helgen hadde den premiere på amerikanske kinoer, uten at det ble noen stor suksess. Tross mye forhåndsomtale i pressen og reklame på amerikansk TV, hadde nemlig filmen elendige besøkstall.

Dårligste åpningshelg i 2013

Filmen spilte inn bare 1,7 millioner dollar (cirka 10 millioner kroner) etter å ha blitt vist på 1769 kinoer i USA.

Dette betyr at The Fifth Estate står for den aller svakeste åpningshelgen av samtlige større filmer som er satt opp på amerikanske kinoer i 2013, melder nyhetsbyrået AP.

Filmen hadde premiere i Storbritannia helgen før, og heller ikke der strømmet folk til kinosalene. Fasit etter åpningshelgen var en halv million pund, altså knapt fem millioner kroner, skriver Hollywood Reporter.

Motarbeidet

Filmen har fått lunken kritikk, og har også blitt motarbeidet av hovedpersonen selv, Julian Assange. Tidligere i år skrev han et brev til skuespiller Benedict Cumberbatch og ba ham å droppe ut av filmen og rollen som Assange.

Handlingen i filmen er i stor grad basert på boken til den tidligere Wikileaks-toppen og Assange-vennen, Daniel Domscheit-Berg. Assange har et problem med at det er akkurat denne boken som danner grunnlaget for å fortelle historien, og han omtaler manuset som «giftig».

The Fifth Estate settes opp på norske kinoer 22. november.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag
 • VG utsatt for dataangrep

  VG bekrefter at de har tekniske problemer.

  – Vi har allerede meldt på forsiden vår at vi opplever noen tekniske problemer på VG.no

  – Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

  – Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til NRK.